Laat je Bredase - hart spreken

Breda leeft mee met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Er zijn verschillende manieren om de Oekraïners bij te staan. Laat je Bredase hart spreken en help de Oekraïense vluchtelingen! 

Weet jij nog meer acties in Breda? Laat het ons weten via marketing@bredamarketing.nl. Dan voegen we die toe aan deze pagina. 

 

#BredavoorOekraïne

Door de oorlog in de Oekraïne blijven grote stromen vluchtelingen richting Europa trekken. De komende maanden gaat het inzamelen van hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen daarom op volle kracht door. Inwoners, organisaties en ondernemers worden opgeroepen op om goederen te blijven inzamelen.

  • Samen in actie voor inwoners
    Iedereen kan zijn steentje bijdragen om goederen in te zamelen. Het inleverpunt is De Koepel, Nassausingel 26 (aanmelden bij de receptie). 
  • Samen in actie voor ondernemers 
    Ook aan ondernemers wordt gevraagd om hulpgoederen in te zamelen om de beoogde continue stroom hulpgoederen naar Wroclaw op gang te kunnen houden.
Breda voor Oekraïne

Vluchtelingenopvang in de Koepel

Veel Bredanaars hebben zich vrijwillig ingezet om de koepel klaar te maken voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. De vluchtelingen krijgen hun eigen kamer in een van de vele voormalige cellen. De Koepel is omgebouwd tot een warm huis waar de vluchtelingen kunnen slapen, eten en douchen. 
Wil je de (toekomstige) bewoners van de Koepel helpen, kijk dan op de speciaal daarvoor in het leven geroepen website om te zien wat er nodig is. Ga niet op eigen initiatief, hoe goed bedoeld ook, spullen afgeven. 

MOOIWERK Breda

Hartverwarmend om te zien hoevel Bredanaars zich willen inzetten voor Oekraïense vluchtelingen. Heb je een idee wat je zou willen doen of wil je spullen doneren?
Neem dan contact op met MOOIWERK Breda. Zij weten aan welke hulp en goederen behoefte is.
Je kunt bellen naar 076- 523 3560 of e-mailen naar info@mooiwerkbreda.nl

Breda Maakt Mij Blij, Breda en Poolse zusterstad Wroclaw samen voor Oekraïne

Op verzoek van Breda’s Poolse zusterstad Wroclaw is er van 28 maart t/m 1 april in Breda een grote inzamelactie voor Oekraïense vluchtelingen in Polen. Door de enorme toestroom van vluchtelingen wordt de nood aan humanitaire hulpgoederen in Polen alsmaar groter.
De gemeente Breda heeft Breda Maakt Mij Blij gevraagd de actie te coördineren. Ook Bredase scholen en andere organisaties hebben hun hulp toegezegd.

Door samen te werken met de Poolse Foundation Oekraïne weet Breda Maakt Mij Blij precies welke producten het hardste nodig zijn. 
Alleen producten op deze lijst worden ingenomen.
Het is het handigst als je jouw producten aanlevert in een verhuisdoos of bananendoos. Dat kan van maandag 28 maart t/m vrijdag 1 april .

 

 

 

Inzamelpunten Breda Maakt Mij Blij

  • Kringloopwarenhuis Vindingrijk, Riethil 6   -   ma t/m vr 08:00 – 16:15 uur
  • Kantoor/milieustation, Slingerweg 9   -   ma t/m vr 08:30 – 16:15 uur
  • Parels Breda, Houtmarktpassage 33   -   ma t/m vr 10:00 – 17:45 
  • Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95   -   ma t/m vr 10:00 – 16:45

Benefiet Kunstmarkt

Studenten van St. Joost School of Arts & Design komen in actie voor Oekraïne en organiseren een Benefiet Kunstmarkt. Die is te bezoeken op 31 maart vanaf 16.00 uur op de academie in Breda, Beukenlaan 1.

De lijst van deelnemende kunstenaars en designers bestaat uit studenten, docenten en medewerkers van de academie. Er wordt een grote diversiteit aan werk verkocht dat varieert van prints (foto’s, riso, kaarten etc.) tot keramiek en kookboeken. Het grootste deel van het werk dat wordt verkocht is gemaakt in één van de werkplaatsen van St. Joost Breda of Den Bosch.

Iedereen is welkom om op 31 maart een bezoek te brengen aan de kunstmarkt: inwoners van Breda, partners uit de stad, oud-studenten en vrienden en familie van de studenten. Kom langs, koop & doneer!

 

Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland biedt een overzicht van mogelijkheden om in actie te komen voor Oekraïense vluchtelingen. Door vrijwilligerswerk, het doneren van spullen of het aanbieden van onderdak. 

 

 

Room for Ukraine

Room for Ukraine koppelt de vraag van vluchtelingen uit Oekraïne met het aanbod in Nederland en Europa. Lees hier meer. 

Refugee help

De website refugeehelp.com is niet alleen voor Oekraïense vluchtelingen die wegwijs gemaakt willen worden in Nederland. Een apart gedeelte van de site is voor Nederlanders die te maken hebben met de hulp aan vluchtelingen. Een online startpunt voor iedereen die wil helpen. 
 

Inzameling door Poolse gemeenschap

De Poolse gemeenschap in Nederland zamelt hulpgoederen in. Meer informatie daarover vind je hier. Het inzamelpunt in Breda is Hobokenstraat 22. Voordat je spullen brengt, graag bellen met Kamila, 06-17354504.  

Landelijke inzameling giro 555

Hulporganisaties zijn zowel in Oekraïne actief om slachtoffers van de oorlog te ondersteunen als in de omliggende landen waar enorm veel vluchtelingen de grens overgaan. Wil je hiervoor geld doneren? Doe dat dan via giro 555 van de Samenwerkende hulporganisaties. 

Open Embassy

Open Embassy is op zoek naar mensen die goed Engels spreken, goed zijn in het verzamelen van informatie en/of de Oekraïense taal spreken. Het netwerk wordt ingezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen met huisvesting, mentale gezondheid en praktische en juridische zaken. 

Hulp voor huisdieren uit de Oekraïne

Veel mensen uit Oekraïne hebben hun huisdieren meegenomen op de vlucht voor de oorlog. Een aantal dierenorganisaties werkt samen om te helpen met medische problemen, praktische zaken, vaccinaties etc. Helpende handen zijn welkom. Bekijk hier wat je kunt doen.    

Nog meer initiatieven die Breda mooier maken