Bevrijdingsdag in Breda

  • Tweede Wereldoorlog
  • Historie
Breda werd in de Tweede Wereldoorlog bevrijd door Poolse strijders. Nadat we op 4 mei de slachtoffers hebben herdacht, vieren we op 5 mei de bevrijding van Nederland. Ook in Breda zijn er verschillende evenementen om stil te staan bij de bevrijding van Nederland. Lees hier wat je allemaal kunt doen op bevrijdingsdag in Breda!

Dodenherdenking

Voordat we de bevrijding van Nederland vieren, staan we stil bij het verlies.

Op 4 mei zijn we 2 minuten stil voor burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. 

In Breda herdenken we dit in Valkenbergpark en worden er kransen en bloemen gelegd bij de Vlucht

Bevrijdingsfestival Breda

Het Bevrijdingsfestival Breda 2024 is een viering van vrijheid en verbondenheid! Op het Kasteelplein wordt de vrijheid gevierd met (live) optredens, culturele activiteiten en inspirerende exposities. 

Maczek Memorial

Het Maczek Memorial is de rustplaats van gesneuvelde soldaten uit de 1ste Poolse Pantserdivisie en hun generaal, Generaal Maczek. Op bevrijdingsdag organiseert het Maczek Memorial verschillende evenementen. 

Concert
Het zestig leden tellende Breda's Mannenkoor brengt vanaf 12.30 uur een prachtig concert. 

Vrijheidsmaaltijd
Van 13.00-15.00 uur is er in een vrijheidsmaaltijd. Je bent welkom voor op het terrein van het Maczek Memorial Breda. Je kan hier met andere gasten in gesprek gaan over vrijheid. Dit gesprek wordt geleid door Bredase auteur John van Ierland, schrijver van meerdere boeken over WOII. 

Als je bij de vrijheidsmaaltijd aanwezig wil zijn, kan je reserveren via de onderstaande link.

Lees hier meer over Breda en de Polen

Vrijheidsmaaltijd in Chassé

Op 5 mei is er in het Chassé Theater een vrijheidsmaaltijd. 150 Bredanaars gaan in gesprek over de vrijheid. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend, hoewel we dat wel lijken te denken. 

Tijdens deze maaltijd wordt vrijheidssoep van Nick Toet (o.a. bekend van Taarten van Abel) geserveerd. Zijn soep is een tomatenmisosoep. Hier vind je het recept, zodat je hem ook zelf kunt maken.

Bevrijdingswandeling

In Breda kun je een 2,5 km lange (stads) wandeling maken langs de plekken in het Bredase centrum die herinneren aan de oorlog en vooral aan onze Poolse bevrijders. 

Wings for Life run

Wil je actief zijn op bevrijdingsdag? Meld je dan aan voor de Wings for Life run. 

Wat is de Wings for Life run?
Bij de Wings for Life World Run start iedereen op hetzelfde tijdstip, wereldwijd (Nederland, Zwitserland, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië). Professionele atleten, hardlopers en absolute beginners spelen allemaal samen tegen de 'Catcher Car'. De Catcher Car, de bewegende finishlijn, begint zijn achtervolging 30 minuten na de start en passeert lopers en rolstoelgebruikers achter elkaar totdat de race voorbij is. Het beste stukje? 100% van alle toegangsprijzen en donaties gaat rechtstreeks naar onderzoek naar het ruggenmerg om een geneesmiddel voor dwarslaesie te vinden.