Woensdag 27 april kleurt Nederland weer oranje. Tijdens Koningsdag 2022 in Breda is er van alles in en rondom Breda te doen. Van festivals tot rommelmarkten, je leest het hier!

Aftrap Koningsdag

Tijdens de Buitengewone Vlaggenparade op de KMA zal de commandant van de NLDA, in het bijzijn van de Burgemeester van Breda het appèl afnemen bij de cadetten. Dat gebeurt vanzelfsprekend volgens militair ceremonieel protocol. Bij de Buitengewone Vlaggenparade hoort ook muziek, en die wordt als vanouds verzorgd door de Nassau Harmonie, in samenwerking met het Cadetten Tamboer Korps Prins Bernhard. Uiteraard zullen zij ook muzikaal ondersteunen tijdens het zingen van het Wilhelmus als de vlaggen worden gehesen, en bij het ten gehore brengen van het Bredase Volkslied. Na het officiële gedeelte is er koffie op de binnenplaats van het Kasteel.

De aanvang van de parade is 9:55. Er is toegang tot de parade vanaf 9:00 tot 9:45. Neem een geldig legitimatiebewijs mee!
 


 

Koningsdag Breda

Te doen in de binnenstad

Op deze feestelijke dag is er van alles te beleven in de binnenstad van Breda!

Programma:
09:00 - 12:00 Buitengewone Vlaggenparade KMA
11:00 - 17:00 Kindervrijmarkt - Stadpark Valkenberg
11:00 - 17:00 Hobbymarkt en Modelbouw - Kasteelplein
11:00 - 17:00  Muziekplein - Kasteelplein
 

Daarnaast zijn er verspreid over de stad 6 podia te vinden. Dit is een initiatief van de Bredase ondernemers en de podia zijn te vinden op de volgende locaties: Haven, Havermarkt, Kerkplein, Vismarktstraat, Veemarktstraat en de Sint Janstraat. Het belooft één groot feest te worden.

 

Koningsdag festivals

538 Koningsdag
Op 27 april gaan de voetjes na twee jaar éindelijk weer van de vloer. 538 Koningsdag is terug van weggeweest. Het Chasséveld wordt weer omgetoverd tot festivalterrein waar optredens plaatsvinden van onder andere Afrojack, Becky Hill, Rondé, Bastille, Snollebollekes, Davina Michelle, Mart Hoogkamer, Maan, Snelle en Rolf Sanchez. Het wordt de 26e keer dat de radiozender een fysiek Oranje-event organiseert. Het festival begint om 12.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Wie er niet fysiek bij kan zijn hoeft niet te treuren, 538 Koningsdag wordt 27 april live uitgezonden op radio, tv en via het YouTube-kanaal van 538. 

Kanonnen van Oranje
Op 26 en 27 april vindt dit nieuwe festival plaats in De Avenue (zou eerst op Breepark zijn). De organisatie van Kanonnen van Oranje zet grof geschut in met een tweedaags knallend programma. Zoals de naam ‘Kanonnen van Oranje’ doet vermoeden, zal er stevig worden uitgepakt met louter Nederlandse top-dj’s. Artiesten die hier zullen optreden zijn onder andere: De Jeugd van Tegenwoordig, Jebroer, Donnie en FeestDJruud.  

Koningsdag vrijmarkt

Vrijmarkt STEK + Belcrum Beach
Met koningsdag wordt er eindelijk weer een feestelijke vrijmarkt georganiseerd bij Belcrum Beach en STEK! Zoals voorgaande jaren kun je op Koningsdag weer een plekje vinden op STEK en Belcrum Beach. Dit jaar kan iedereen die zich inschrijft voor een plekje zijn/haar eigen kleedje of tafeltje meenemen. Voor een plek bij Belcrum Beach betaal je € 15,-. Bij STEK is het ook mogelijk om een kraam te huren voor € 25,-. Wil je een plekje bij STEK reserveren stuur dan een mailtje naar markt@stekbreda.nl, voor een plekje bij Belcrum Beach kan dat door een mailtje te sturen naar bestuur@belcrumbeach.nl. 

Kindervrijmarkt Park Valkenberg
Dit jaar wordt er weer traditiegetrouw een gezellige kindervrijmarkt georganiseerd in het Park Valkenberg. Heb jij de zolder al opgeruimd voor de vrijmarkt? De markt is vanaf 11.00 uur te bezoeken. Daarnaast is er in het Valkenbergpark nog veel meer te beleven zoals een hobbymarkt, een draaimolen, live muziek, foodtrucks, demonstratielessen van sportschool MyLife en een een kleurplatenactie voor kinderen in samenwerking met het T-Huis

Meezingfestijn AmaZing Bavel

Popkoor B-vocals geeft de avond voor Koningsdag een avondvullend muziekfeest in Bavel. Naast het optreden van het organiserende koor treden onder meer een plaatselijk gastkoor, tien lokale solisten en een muzikaal combo op. Het festijn zal plaatsvinden op het Jack van Gilsplein. Het is de tweede keer dat dit muziekspektakel plaatsvindt in het dorpcentrum. Het plein wordt voor dit evenement grotendeels overkapt. Het programma begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

AmaZing Bavel

Muziek en meer

Er zijn op Koningsdag meerdere muziekevenementen in de stad die je niet wil missen. 

Oostkust
Evenementenlocatie Oostkust opent de deuren op Koningsdag. Met Koningsdag 2022 hebben ze een lekkere line-up voor je in petto. Wil je hierbij zijn? Koop dan wel van tevoren een kaartje. 

STRND - Zonnig
Tijdens Koningsdag kun je bij STRND lekker feesten. Deze toffe locatie ligt in hartje Breda verstopt in de tuin. De week breken en volledig jezelf zijn, of dat nu in een Nederlands elftal shirt is of volledig in het leer: kom als jezelf! De hele dag vliegt er weer quality house om de oren, kun je de dagelijkse beslommeringen van je af spelen en natuurlijk staat er een foodtruck met lekkernijen. Oh, en voor je het vergeet koude Corona's! Wil je hierbij zijn? Koop dan wel van tevoren een kaartje.

 

 

STRND

Princenhage

Princenhage heeft een mooi programma op deze feestelijke dag. De dag trapt af om 8:30 op de Dorpswei 8 en om 10:00 gaat het programma van start. Zo zijn er luchtkussenattracties, spelletjes, schminken, tractaties en is opleidingsorkest Cecilia te zien. Honger gekregen? Vanaf 12:30 zijn er heerlijke, warme poffertjes te eten bij het Roode Hert. Om 14:00 begint de koningsbingo op de Dorpswei. Tot 15:00 is er een leuke oranjefietspuzzeltocht voor jong en oud (circa 20 km). De dag sluit af met een gezellige oranjeborrel vanaf 16:00 uur op de Haagsemarkt. 

Bavel

In Bavel is er genoeg te beleven op Koningsdag. Om 9:00 is de feestelijke aftrap van het Oranjecomité in cultureel centrum 't Klooster. Vanaf 9:00 begint tevens ook de vrijmarkt. Om 10:00 is het tijd om de vlag te hijsen. Dit wordt gedaan onder muzikale begeleiding van de Harmonie. Om 10:15 wordt het start sein gegeven van de Fietsversiertocht. De kinderen kunnen vanaf 12:00 terecht voor de Oranjespelen kidsmiddag. Tijdens de hele dag verzorgd Dansschool Lotuz een optreden en ook Rednoze treedt deze dag op in Bavel. De dag wordt afgesloten om 18:00.

 

 

Koningsdag Bavel

Prinsenbeek

Tijdens Koningsdag is er van alles te beleven in Prinsenbeek. De dag speelt zich af met allerlei leuke activiteiten op en rondom de markt in Prinsenbeek. Het programma begint om 11:00 met de start van de kindervrijmarkt. Tussen 11:00 en 17:00 uur zijn er diverse andere activiteiten te doen hier. Ook zullen er verschillende optredens plaatsvinden op het podium in Prinsenbeek tussen 12:00 en 19:00 uur op het podium in Prinsenbeek. 

 

Koningsdag Prinsenbeek

Teteringen

Ook in Teteringen kan feest worden gevierd. Het feest gaat hier vanaf 14:00 van start rond het Willem-Alexanderplein. Er is een programma opgezet door het Jeugdcomité waarbij er diverse spelletjes gedaan kunnen worden en er kan geschminckt worden. Ook is er muziek aanwezig en een gezellige vrijmarkt. Het programma duurt tot 18:00 uur. 

 

Koningsdag NBTC

Ulvenhout

Ook in Ulvenhout is er van alles te beleven tijdens Koningsdag. De dag start met het hijsen van de vlag en daarna gaat de versierde fietstocht van start. Eind van de ochtend kunnen de kinderen meedoen aan de Koningspelen en er kan geknutseld worden. De kinderen kunnen hiervoor terecht op het terrein bij de Pekhoeve. Ook is er een snuffel markt waar kinderen van groep 3 tot 14 jaar spullen verkopen. Voor de tieners is er een leuke quiz georganiseerd. Om 15:30 is er nog een leuk jeu-de-boulestoernooi. 

 

Koningsdag Breda