Donderdag 27 april kleurt Nederland weer oranje. Tijdens Koningsdag 2023 in Breda is er van alles in en rondom Breda te doen. Van festivals tot rommelmarkten, je leest het hier!

Ceremoniële aftrap Koningsdag

Tijdens de Buitengewone Vlaggenparade op de KMA neemt de commandant van de NLDA, in het bijzijn van de Burgemeester van Breda het appèl af bij de cadetten. Dat gebeurt volgens militair ceremonieel protocol. 

09.00 - 09.30 uur: Stadhouderspoort open voor publiek (Neem een geldig legitimatiebewijs mee!) 
09.45 uur: Appél door paradecommandant. (aanvang ceremonie).
10.15 uur: Einde ceremonie
Aansluitend receptie op de Parade met concert van de Fanfare Bereden Wapens en voor alle bezoekers koffie/thee/oranjebitter en een tompouce.
11.30 uur: Einde programma
11.00– 17.00 uur: Openstelling expositie Historische Verzameling KMA Wilhelmina paviljoen (tot 17.00 uur).

Alleen de Parade (het grote plein aan de voorzijde van het kasteel) is toegankelijk voor het publiek.


 

Te doen in de binnenstad

Op deze feestelijke dag is er van alles te beleven in de binnenstad van Breda!

Programma:
09:00 - 12:00 Buitengewone Vlaggenparade KMA
11:00 - 17:00 Kindervrijmarkt - Stadpark Valkenberg
11:00 - 17:00 Hobbymarkt en Modelbouw - Kasteelplein
11:00 - 17:00  Muziekplein - Kasteelplein

Daarnaast zijn er verspreid over de stad 6 podia te vinden. Dit is een initiatief van de Bredase ondernemers en de podia zijn te vinden op de volgende locaties: Haven, Havermarkt, Kerkplein, Vismarkt, Vissersstraat en de Sint Janstraat. Iedere plek met een eigen programmering en doelgroep! Het belooft één groot feest te worden.

 

Geen glas en blik, wél 'breng je beker terug naar de bar' systeem

De gemeente Breda doet dit jaar een pilot met recyclebare plastic bekers. Bij je eerste consumptie betaal je een euro extra als bijdrage aan het systeem. Lever je je beker in bij een nieuwe bestelling dan hoef je die euro niet te betalen. Het is de bedoeling dat  op die manier minder plastic bekers op straat belanden. 

Tijdens Koningsnacht én -dag mag je vanwege de veiligheid geen blikjes en glaswerk bij je hebben in een deel van het centrum van Breda. Het bruine gedeelte op het kaartje hiernaast geeft aan waar dat van toepassing is. 

 

Koningsdag festivals

538 Koningsdag
Op 27 april gaan de voetjes weer van de vloer. 538 Koningsdag gaat weer van start! Het Chasséveld wordt weer omgetoverd tot festivalterrein waar optredens plaatsvinden van onder andere Afrojack, Armin van Buuren, Chef'Special, Claude, Davina Michelle en Di-Rect. Het festival begint om 12.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Wie er niet fysiek bij kan zijn hoeft niet te treuren, 538 Koningsdag wordt 27 april live uitgezonden op radio, tv en via het YouTube-kanaal van 538.

Koningsdag vrijmarkt

Vrijmarkt STEK + Belcrum Beach
Met koningsdag wordt er weer een feestelijke vrijmarkt georganiseerd bij Belcrum Beach en STEK! Verwacht lekkers, ambacht en curiosa... Naast de vrijmarkt is er muziek en geniet je van een hapje en drankje. Kraam huren? Neem contact op met STEK of Belcrum Beach!

Kindervrijmarkt Park Valkenberg
Dit jaar wordt er weer traditiegetrouw een gezellige kindervrijmarkt georganiseerd in het Park Valkenberg. Heb jij de zolder al opgeruimd voor de vrijmarkt? De markt is vanaf 11.00 uur te bezoeken. Daarnaast is er in het Valkenbergpark nog veel meer te beleven zoals een hobbymarkt, een draaimolen, live muziek en foodtrucks.

Muziek en meer

Er zijn op Koningsdag meerdere muziekevenementen in de stad die je niet wil missen. 

Koningsdag op de Havermarkt
Op de Havermarkt barst het feest al los met Koningsnacht, maar ook op Koningsdag belooft het een feest te worden met véél entertainment!

Oostkust
Evenementenlocatie Oostkust opent de deuren op Koningsdag met evenement ZONNIG KONINGSDAG. Met Koningsdag 2023 hebben ze een lekkere line-up voor je in petto. Wil je hierbij zijn? Koop dan wel van tevoren een kaartje. 

 

Praktische informatie tijdens Koningsdag

Princenhage

Princenhage heeft een mooi programma op deze feestelijke dag.

  • 9:30 uur: feestelijke opening op de Dorpswei
  • 10:00-13.00 uur: luchtkussens, spelletjes, schminken, traktaties en opleidingsorkest Cecilia op de Dorpswei 
  • 12:00-14:00 uur: poffertjes en ijs eten bij het Roode Hert (€ 3,00).
  • 14:00-15:30 uur: koningsbingo op de Dorpswei. 
  • De dag sluit af met een gezellige oranjeborrel vanaf 16:00 uur op de Haagsemarkt. 

 

Bavel

In Bavel is er genoeg te beleven op Koningsdag. Om 9:00 is de feestelijke aftrap van het Oranjecomité in cultureel centrum 't Klooster. Vanaf 9:00 begint tevens ook de vrijmarkt. Om 10:00 is het tijd om de vlag te hijsen. Dit wordt gedaan onder muzikale begeleiding van de Harmonie. Om 10:15 wordt het start sein gegeven van de Fietsversiertocht. De kinderen kunnen vanaf 12:00 terecht voor de Oranjespelen kidsmiddag. Tijdens de hele dag verzorgd Dansschool Lotuz een optreden en ook Rednoze treedt deze dag op in Bavel. De dag wordt afgesloten om 18:00.

 

 

Koningsdag Bavel

Prinsenbeek

Tijdens Koningsdag is er van alles te beleven in Prinsenbeek. De dag speelt zich af met allerlei leuke activiteiten op en rondom de markt in Prinsenbeek. Het programma begint om 11:00 met de start van de kindervrijmarkt. Tussen 11:00 en 17:00 uur zijn er diverse andere activiteiten te doen hier. Ook zullen er verschillende optredens plaatsvinden op het podium in Prinsenbeek tussen 12:00 en 19:00 uur.

 

Koningsdag Prinsenbeek

Teteringen

Ook in Teteringen kan feest worden gevierd. Het feest gaat hier vanaf 14:00 van start rond het Willem-Alexanderplein. Er is een programma opgezet door het Jeugdcomité waarbij er diverse spelletjes gedaan kunnen worden en er kan geschminckt worden. Ook is er muziek aanwezig en een gezellige vrijmarkt. Het programma duurt tot 18:00 uur. 

 

Koningsdag NBTC

Ulvenhout

Ook in Ulvenhout is er van alles te beleven tijdens Koningsdag. De dag start met het hijsen van de vlag en daarna gaat de versierde fietstocht van start. Eind van de ochtend kunnen de kinderen meedoen aan de Koningspelen en er kan geknutseld worden. De kinderen kunnen hiervoor terecht op het terrein bij de Pekhoeve. Ook is er een snuffel markt waar kinderen van groep 3 tot 14 jaar spullen verkopen. Voor de tieners is er een leuke quiz georganiseerd. Om 15:30 is er nog een leuk jeu-de-boulestoernooi. 

 

Koningsdag Breda

Nog meer tips