Innovatiedistrict Breda

  • Tech
Ondernemen in Breda is ondernemen in een creatieve stad die constant vernieuwt. Breda is hard aan de weg aan het timmeren om dé stad van de Toegepaste Technologie & Creativiteit te worden. Dit komt samen op meerdere plekken in de stad: het Innovatiedistrict.

In het Innovatiedistrict wordt er ruimte gemaakt voor technologische en creatieve bedrijven. Daarmee worden bestaande en nieuwe innovatieve en creatieve werklocaties in Breda met elkaar verbonden.

Het doel

Het innovatiedistrict is geen afgesloten gebied, maar juist een bruisend district met een mix aan voorzieningen en horeca. Het doel van dit gebied? Innovatie stimuleren, een aantrekkelijke werkomgeving creëren en nieuwe economie en talent aantrekken.

Culturele ondernemers, reguliere makers, innovatieve entertainers, creatieve zakelijke dienstverleners en innovatieve makers, iedereen in de Toegepaste Technologie & Creativiteit is welkom. Of je je nu bezighoudt met robotica, AI, ICT, media en marketing, events, gaming, VR, beeldende kunst of podiumkunst: in het Innovatiedistrict Breda zit je goed.

Deelgebieden van het innovatiedistrict

Het Innovatiedistrict Breda is een zone die bestaat uit zeven verschillende deelgebieden met ieder een eigen karakter.

Havenkwartier

Het Havenkwartier is al een gevestigde naam in Breda. Je vindt er onder meer Pier15 en STEK. Maar dit gebied is ook nog volop in ontwikkeling! Er wordt namelijk gebouwd aan een Creatief District. Alles staat hier in het teken van cultureel en creatief ondernemerschap: van culturele makers en toegepaste kunst tot productontwikkeling en marketing. Creatieve studenten en kunstenaars zullen zich hier helemaal thuis voelen. In het Havenkwartier komt ook de nieuwbouwwijk Backer+Rueb, waar je kunt wonen, werken en recreëren.

’t Zoet

Waar vroeger de suikerfabriek stond, ontwikkelt nu een heel nieuw terrein. Ondernemers die zich focussen op creatieve zakelijke dienstverlening kunnen hier terecht, maar ook innovatieve entertainers en de gaming-industrie is hier op zijn plek. Een deel is nu ingericht als park waar je al kunt wandelen, maar het is de bedoeling dat hier een unieke plek aan de rivier de Mark ontstaat. Er komen dan woningen, maar je kunt hier ook werken, verblijven en recreëren.

Slingerweggebied

Zeg je Slingerweggebied, dan zeg je robotics. Hier vind je onder meer Breda Robotics, waar talent werkt aan de technologie van de toekomst. Met de Triple O Campus is in dit gebied al een levendige community met meer dan 100 bedrijven werkzaam.

Stationskwartier

Het Stationskwartier is een levendige plek rondom het station van Breda. Binnen no time zit je vanuit Breda in Amsterdam, Antwerpen of Londen. De afgelopen jaren is hier al hard aan de weg getimmerd; het begon allemaal in 2012 met de verbouwing van het station en de komst van de omliggende appartementen. In 2018 opende het Gerechtsgebouw haar deuren aan de Stationslaan. Maar het gebied is nog steeds in ontwikkeling. Op dit moment wordt er hard gebouwd aan het multifunctionele complex 5 Tracks, waar je kunt wonen en werken. Hier is onlangs ook het hotel IntercityHotel geopend. Het plan is ook dat er verschillende horecagelegenheden komen.  

Chassé

De komende jaren verandert het Koepelcomplex in een levendige bestemming die past bij de hedendaagse dynamiek van Breda. Op dit moment dient de Koepel als opvang voor mensen uit Oekraïne. Samen met vrijwilligers in en rond Breda hebben ze in zeer korte tijd de cellen van de oude Koepelgevangenis omgetoverd tot een fijn, schoon thuis.

Het iconische 19e-eeuwse koepelcomplex in Breda zal een transformatie ondergaan om een toekomstgericht en bovenal toegankelijk terrein voor wonen, werken, vrije tijd en cultuur te worden.

In hetzelfde gebied (aan de Claudius Prinsenlaan) ligt B’WISE Incubator. De incubator is de hotspot waar alles samenkomt wat een start-up nodig heeft om snel en succesvol te kunnen groeien; een one-stop-shop voor startups. Bij B’WISE nemen ze je mee in de kennis over start-up ondernemerschap, bieden ze je de beste startup-programma’s, geven ze toegang tot een sterk netwerk en helpen ze bij het aantrekken van de financiering die bij jou past.

BUas en Avans Hogeschool

Met Breda University of Applied Sciences (BUas) en Avans Hogeschool heeft Breda twee instellingen waar heel veel kennis is. Hier wordt onderzoek, onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid samengebracht. Studenten richten hun eigen bedrijven op en de gameopleiding van BUas staat in de top 3 van de wereld. Op deze twee hogescholen wordt gebouwd aan de toekomst van Breda.