Genieten - buiten Breda

Vertragen en genieten. Ten zuiden van Breda vind je Alphen-Chaam, omzoomd door prachtige bossen. Chaam is niet alleen bekend van de wielerronde 8 van Chaam, maar ook als Cittàslow. En dat al 10 jaar! Cittaslow is een keurmerk voor kleine gemeenten die op het gebied van leefomgeving, streekproducten, gastvrijheid en cultuurhistorie tot de top behoren.

Verborgen in het groen ligt de ideale overnachtingsplek om te vertragen: Landgoed Ulvenhart met een B&B en een vakantiehuis. Vanuit Ulvenhart is het een kwartier rijden naar Alphen-Chaam. Of boek bij Landgoed de Hoevens, waar je ook nog kunt genieten van producten van het landgoed.

Na een korte verkenning van het landgoed ga je op pad. In de buurt zijn tal van aanbieders van streekproducten: doe een rondleiding bij Wijngaard Dassemus. Dassemus heeft de ambitie om kwalitatief goede, biologische Nederlandse wijn te maken. En vervolg je route naar Brouwerij Pimpelmeesch; check van tevoren of de brouwerij weer voor bezoekers toegankelijk is. Een ander bij Cittaslow aangesloten bedrijf is de bijenboerderij. Ervaren imkers vertellen je alles wat je ooit wilde weten over de bij. Een kijkje in de bijenstal? Misschien mag je mee… 

In de buurt van het landgoed zijn diverse leuke restaurantjes: net voorbij Ulvenhout kun je genieten bij restaurant Uijttewaal. In restaurant het 't Jagthuijs kookt de chef met de seizoenen mee. 

Verrijkt met kennis en een heerlijke ervaring rijd je terug naar het landgoed. De volgende dag word je wakker van de vogeltjes en de stilte. Het begin van een dag waar je de slow-levensstijl verder in de praktijk gaat brengen. Bij Maritz Slow Food kun je een fijne sloep met schipper huren: de foodsloep met een mand vol heerlijkheden. Laat je heerlijk rondvaren, leun achterover en geniet het lekkers dat Maritz voor je heeft gemaakt.

Luister tijdens het lezen naar Slow down van Douwe Bob.