De mensen achter het Havenkwartier

    Mensen maken de plek. Daarom gingen we in gesprek met de ondernemers die zich al geruime tijd inzetten voor een bijzonder stukje van Breda: het Havenkwartier. Een skatepark, culturele broedplaats, creatief bedrijventerrein, brouwerij in een oude fabriekshal en een stadsstrand op loopafstand van elkaar. Er is van alles te beleven op het Havenkwartier! Volg de Rode Draad en ontdek het allemaal. Benieuwd naar het verhaal achter deze plekken? Lees dan verder.

    Het stadsstrand voor jong en oud: Belcrum Beach

    Een van deze ondernemers is Frank Zijlmans, de voorzitter van Stichting Belcrum Beach, een stadsstrand in Breda. Frank deelt zijn overtuiging: "Het is belangrijk om iets voor de stad te doen, bij te dragen - niet altijd vanuit een financieel perspectief." Hij gelooft dat steden levendiger en bruisender worden door het organiseren van culturele activiteiten. Het Havenkwartier heeft daar volgens Frank zeker een waardevolle rol in.

    In 2013 zag Belcrum Beach het levenslicht, met als doel een bestemming te geven aan een ongebruikt stuk grond. Nu, een decennium later, trekt het stadsstrand een diverse groep bezoekers aan, variërend in leeftijd van 0 tot 80 jaar. Op woensdagmiddagen verwelkomt het ouders met kinderen, terwijl op zondagmiddagen muziekliefhebbers er samenkomen. Een smeltkroes van mensen en activiteiten.

    Belcrum Beach is trots op haar open en uitnodigende karakter. Het stadsstrand organiseert een aantal culturele evenementen per jaar. Frank benadrukt:  “We streven niet naar overdreven ambities, we houden het simpel.” Bij Belcrum Beach kun je ontspannen met een drankje in je hand, je voeten in het zand en uizicht op het water, in een gezellige hoek van Breda.

    (G)een theater - Bloos

    Met wortels in Brabant, een woonplek net over de grens en ruime ervaring binnen gezelschappen en organisaties in de podiumkunsten door het hele land, startte Monique van Beek in 2021 als directeur van Bloos. Bloos is (g)een theater. Zo luidt de slogan van het aan de markante Speelhuislaan gesitueerde gebouw. Het functioneert als een productiehuis, een broedplaats en een presentatieplek. Monique: “Bloos omvat een breed scala aan activiteiten, verder reikend dan de presentatie van podiumkunsten alleen. We bieden ruimte waar talent op verschillende niveaus de vrijheid krijgt om te creëren, en hier begeleiding op maat voor ontvangt.”

    En dat creëren, écht maken, gebeurt volop. Zo is er het succesvolle 39Graden programma, een community-initiatief dat zich richt op de ontwikkeling van creatief talent voor jongeren tussen de 15 en 23 jaar. Daarnaast fungeert Bloos als productiehuis, waar een nieuwe generatie (theater)makers ondersteuning vindt voor zaken als onderzoek, productie en residenties. Uiteraard: er is ook een inspirerend en dynamisch programma.

    Wat dit gebied bijzonder maakt? “In het Havenkwartier sta je voortdurend in contact met de maker zelf. Dit directe contact is voor zowel publiek als maker een waardevolle ervaring. Na afloop van een voorstelling, kun je ongedwongen napraten op het plein of in het café. Makers zoeken elkaar gemakkelijker op voor bijvoorbeeld samenwerkingen, mede door de hoge concentratie talent dat zich in hetzelfde gebied bevindt.” Bij BLOOS ben je welkom tijdens het gevarieerde programma, dat is te vinden op de website van Bloos.

    Een terrein dat je moet verkennen: STEK

    STEK is een cultureel bedrijventerrein aan de Veilingkade in Breda. Maryon Keldermans vertelt: “Hier vind je van alles. Een platenzaak, horecagelegenheden, veel creatieve makers, een muziekstudio, en zelfs een bedrijf dat plastic recyclet tot nieuw bouwmateriaal. De variatie is enorm.”

    Het charmante terrein op zichzelf is al een ervaring om te verkennen. Er valt van alles te ontdekken en elke hoek heeft een andere uitstraling. STEK voorziet in ruimte voor ondernemers die niet noodzakelijk groot willen worden, maar vooral nieuwe paden willen bewandelen en ontdekken, experimenteren en vernieuwen. Duurzaamheid en hergebruik staan hoog in het vaandel. Maryon benadrukt het belang van het behouden van een plek in de stad voor deze mensen.

    In de zomer worden op STEK markten georganiseerd, en zelfs in de winter is er een tweedaagse kerstmarkt. Ook zonder speciale evenementen is het de moeite waard om een rondje over het terrein te maken. “Hier is het anders. De sfeer en de mensen zijn ontspannen. Het is een uniek deel van Breda en een bijzonder stukje Nederland,” besluit Maryon.


    Het urban skatepark en een plek van ontmoeting: Pier15

    “We misten iets in de stad, dus bouwden we het zelf.” begint Rinse Staal, teamleider bij Pier15. De afgelopen negen jaar is Pier15 verworden tot vrijplaats waar cultuur, urban sports en ontmoeting centraal staan.

    “Er zit veel energie in de stad, er zijn veel goede ideeën. Op dit terrein krijgen jongeren en volwassenen de ruimte om die ideeën te vertalen naar concrete plannen, zonder belemmeringen. We bewegen mee met hun normen, waarden en ideeën en krijgen er een leuke dynamiek voor terug. Ze willen echt bijdragen aan de stad, en wij geven hen graag een duwtje in de rug.”

    Pier15 is een bruisende plek waar je bijna dagelijks terecht kunt in het café of op het terras. Naast het skatepark vind je er urban sports als basketbal, talloze evenementen en kunstprojecten. Bovendien faciliteert Pier15 een skateschool en talenontwikkelingsprojecten en zijn er meerdere festival concepten.

    “Ons idee is altijd geweest dat je deze plek moet ontdekken. Je weet nooit precies wat er gaat gebeuren als je hier binnenstapt. En dan sta je plots oog in oog met de diverse initiatieven, mensen en interessante details - dat prikkelt en dat is waar onze kracht ligt.” Besluit Rinse

    De culturele huiskamer: Electron& MotMot Gallery

    Electron, een culturele broedplaats met ateliers en werkruimtes evenals culturele huiskamer MotMot gallery, vormt het canvas voor Lisette Spee. Onmiddellijk na haar afstuderen aan de kunstacademie Sint Joost in Breda vindt ze haar plek bij Stichting Kop, met het daarbij horende atelier in Electron. Al snel werd haar pad geplaveid met het verbinden van mensen en het organiseren van evenementen en exposities. En dat is er een die ze nog steeds bewandelt, nu als directeur van Electron.

    “Het Havenkwartier is als ware een klein dorp. Je loopt de straat op, komt elkaar tegen en kunt projecten doen.” Electron wordt meer en meer een buurthuis. Een locatie waar projecten en evenementen worden uitgeprobeerd, een omgeving die uitnodigt tot experiment en ontmoeting. “Door mensen letterlijk de sleutels van het pand te overhandigen, creëer je een gevoel van eigenaarschap. Met meer inspraak en verantwoordelijkheid ontstaat ook een diepere betrokkenheid.” Ervaart Lisette.

    Lisette omarmt het principe ‘voor je de wereld probeert te verbeteren, loop eerst drie rondjes rond je eigen huis’. Een filosofie die ze ook graag uitdraagt. Haar focus ligt op het etaleren van het reeds aanwezige talent in de stad. Ze streeft ernaar om haar omgeving en stadsgenoten te inspireren - van het buurkind dat voor het eerst in aanraking komt met kunst en theater tot beleidsmakers die op onconventionele wijze verschillende perspectieven onder ogen krijgen.’