Studeren op de KMA, hoe is dat?

  • Student
Misschien zie je ze wel eens in Breda: cadetten van de Koninklijke Militaire Academie, marsend door de binnenstad. Maar hoe ziet de opleiding van de KMA er eigenlijk uit, en wat gebeurt er allemaal achter de hekken?

De KMA verzorgt de militaire en vaktechnische opleiding en vorming van officieren voor de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Je moet minimaal een vwo- of hbo-diploma hebben. De korte officiersopleiding voor doorstromers duurt 1 jaar, de lange officiersopleiding duurt 4 jaar. Het verschil tussen de KMA en iedere andere hbo- of wo-opleiding is dat je bij de KMA niet kiest voor een studie, maar solliciteert voor een officiersfunctie bij Defensie.

Merijn en Cato zitten allebei in hun laatste jaar van de lange officiersopleiding. Merijn heeft gesolliciteerd voor Officier Infanterie. “Tijdens de middelbare school is mijn interesse voor Defensie gewekt door een beroepenmarkt. Twee militairen vertelden enthousiast over het werkveld van de officier en zodoende ben ik in 2020 gestart aan de KMA.”

Cato dacht niet dat ze zou passen op de KMA. “Maar toen werd ik aangenomen en ging ik er voor de volle 100 procent voor. Ik vind Defensie nu echt bij me passen; ik ben hier gevormd. Je leert jezelf zo goed kennen.”

Groene weken in het bos

Een onderdeel van de opleidingen op de KMA is de militaire opleiding en vorming. “Als militair moet je bepaalde basisdingen kunnen. Ik weet nog goed dat we voor het eerst met de tonner naar het bos werden gereden. Met een hele grote tas werden we gedropt en moesten we ons bivakterrein in orde maken. De eerste opdracht was: zet de tent op in 20 minuten. Dat gaat de eerste keer natuurlijk nooit goed. De tweede, derde en vierde keer ook niet. En bij Defensie geldt: niet goed is opnieuw en tijd is tijd.”

Cato vond het fantastisch in het bos, geeft ze aan. “Natuurlijk heb ik vreselijke momenten gehad; alles doorweekt en weinig slaap. Maar je trekt elkaar er doorheen.” Merijn vult aan: “Het is niet comfortabel; het is fysiek hard werken. Je leert tijdens deze groene weken ook heel veel. Hoe ga je zorgvuldig om met je spullen? Hoe maak je planningen en hoe ga je om met stress en tijdsdruk? Je denkt dat je tot een bepaalde grens kunt gaan, maar daar kun je makkelijk overheen.”

Naast de groene weken heb je ook een academische periode. “Dan heb je gewoon college”, vertelt Merijn. “Van docenten die ook lesgeven bij andere universiteiten, of bedrijfskundige burgermedewerkers bijvoorbeeld. Zij komen echt uit de praktijk en kunnen daar veel over vertellen en bijbrengen. Terwijl burgerdocenten juist weer een alternatieve blik hebben op de militaire organisatie.”

Hechte band 

Doordat je door zware periodes gaat met elkaar, leren de cadetten elkaar op een intense manier kennen. “Je leeft, studeert, sport en eet hier met elkaar en je gaat met elkaar op oefening”, vertelt Cato. “Het leven loopt hier in elkaar over; het is echt een instituut. 24 uur per dag sta je aan en ben je ook militair. Je loopt ook een groot deel van de tijd in je gevechtstenue (GVT). Het mooie aan het worden van militair is dat iedereen dezelfde militaire basis heeft. Of je nu bedrijfskundige, arts of officier bent.”

Cadettencorps 

Het Cadettencorps is de vereniging voor en door de cadetten van de KMA. Het Cadettencorps is ooit begonnen als een vereniging om te ontsnappen aan de strikte discipline van de KMA. Cato is er voorzitter. “In het eerste half jaar zit je in een vrij strak regime: om 7.45 uur is er het ochtendappèl op de binnenplaats en je bent de hele dag in en om de faculteit. Er wordt voor je bepaald of je vrije tijd krijgt om bijvoorbeeld een boodschapje te doen. Daarna krijg je steeds meer vrijheid en krijg je dus ook de ruimte om uit te gaan in Breda of bij de eigen vereniging in de Spijkerbar van de KMA: het Cadettencorps.

Veel Cadetten gaan naar de Havermarkt. Als je daar bent, kom je altijd bekenden tegen. Eerst een drankje buiten op de markt en dan in een van de kroegen, bijvoorbeeld Dependance, Suikerkist, Walkabout of Proost. We wonen natuurlijk allemaal midden in de stad, dus je bent zo thuis.”

Met een hele grote tas werden we gedropt en moesten we ons bivakterrein in orde maken

Wonen in Breda 

De cadetten van de KMA slapen ‘binnen’; ze verblijven hun hele opleiding in het legeringsgebouw het Prins Bernhard Paviljoen aan het Kasteelplein, de legeringsgebouwen op de KMA zelf of op de Trip van Zoudtlandtkazerne. Cato: “Voor de opleiding was ik nog nooit in Breda geweest, maar inmiddels kan ik wel stellen dat ik hier wel zou kunnen wonen. Breda heeft me echt positief verrast. Mensen zijn vriendelijk en als er ook maar één zonnestraal is op maandag om 10 uur, zit de hele Grote Markt vol.” 

Tips voor nieuwe KMA cadetten 

“In het begin weet je niet goed wat er van je wordt verwacht. Onze tip zou zijn: ga er met een open vizier in en ervaar het. Doe wat je wordt gevraagd, maar blijf wel kritisch naar je eigen gevoelens. Het is een bijzondere periode waar je hele nieuwe vaardigheden leert. Je moet comfortabel worden in het oncomfortabele. En je moet wel gemotiveerd zijn, anders hou je het denk ik minder lang vol.”

5 x tips van Merijn en Cato

Nog meer Bredase talenten