Opgeruimd Breda

  • Duurzaam
Je ziet het steeds vaker in Breda: mensen die zwerfafval opruimen. Een aantal initiatieven maakt zich sterk voor een schoner Breda, waaronder Opgeruimd Breda. “Als je aan het wandelen bent, waarom zou je dan niet meteen zwerfaval meenemen? Ondertussen doen er al 685 mee aan Opgeruimd Breda.” We praten erover met initiatiefnemer Peter van der List.

Zwerfafvak opruimen is niet meer suf

“In maart 2020 zag ik een paar mensen in mijn straat zwerfafval opruimen. Ik dacht: wat een goed idee, dat kan ik ook wel zelf doen! Samen met Gert van der Hart zette ik Opgeruimd Breda op. Het idee? Zorgen voor een schoner Breda! Iedereen kan meehelpen, waar, wanneer en hoe vaak hij of zij maar wil”, vertelt Peter.

“Zelf ruim ik iedere week rommel rondom het Planciusplein. Iedere week heb ik weer een volle vuilniszak. Het geeft een goed gevoel, dat opruimen. Je bent lekker buiten en je doet iets goeds voor de buurt en het milieu. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat we met Opgeruimd Breda mensen kunnen motiveren om hun blikje of plastic verpakking niet meer op de grond te gooien."

“Inmiddels helpen er al 685 mensen mee aan Opgeruimd Breda. Ontzettend veel hè? Zwerfafval ruimen is ook niet meer suf, steeds meer mensen doen het. Er worden ook regelmatig opruim evenementen georganiseerd via Opgeruimd Breda. Dan ga je met een groepje 1,5 uur lopen en tegelijkertijd afval opruimen. Is nog gezellig ook! En zo leer je ook weer nieuwe mensen kennen.”

Wil jij ook een steentje bijdragen aan een schoner Breda? Je kunt je aanmelden bij Opgeruimd Breda via de Facebook-pagina. De Gemeente Breda stelt knijpers en afvalzakken in bruikleen. De vuilniszakken kun je in je eigen container bij restafval deponeren. Loop je regelmatig in een andere buurt? Je kunt twee extra containers op je pasje laten zetten, zodat je niet met de afvalzakken naar je eigen huis hoeft te slepen. Wil jij weten waar er al mensen actief zijn met opruimen in Breda? Bekijk dan deze kaart!