PlaSTiEK Breda

  • Duurzaam
Als we het hebben over circulariteit, moeten we het zeker hebben over de duurzame beams van PlaSTiEK Breda. Maar wat zijn beams en waar komen ze vandaan? Jilles Verspoor van PlaSTiEK vertelt: “Beams zijn balkjes gemaakt van afvalplastic. Plastic is een prachtig product met een lange leefbaarheid, als je het maar duurzaam gebruikt.”

Van afval naar bouwmateriaal

Beams zagen het levenslicht door de circulaire creativiteit van PlaSTiEK Breda. PlaSTiEK Breda begon met plastic afval te verwerken tot plastic tegels. Tijdens dit proces kwamen ze er al snel achter dat niet alle harde kunststoffen bruikbaar zijn voor de productie van plastic tegels. Met het zogenaamde polypropyleen is geen chemische verbinding te maken, waardoor verlijmen niet mogelijk is. Wat dan te doen met containers vol tuinstoelen en opbergbakken die non-stop werden aangeleverd vanuit de milieustraat Breda en lokale kringloopcentra?

Experimenteren

De fase van experimenteren bij PlaSTiEk begon. Niet alleen bouwden ze een grote 3D-printer waarmee oude cd-hoesjes worden vermaakt tot kunstzinnige vazen en lampen. PlaSTiEK maakte ook stalen mallen om te vullen met plastic. Door de harde kunststof te verhitten naar 200 graden en deze met hoge druk in de mal te spuiten, ontstond een bouwsteen. Oftewel: beams! Met de standaardisatie van de maat en de bevestiging met bouten en moeren is zelfs de montage circulair.

Lokaal circulair

Met een plek op STEK, midden in het creatieve broedplaats van het Havenkwartier, zit PlaSTiEK Breda helemaal op haar circulaire plek. Lokaal afvalplastic wordt lokaal verwerkt en lokaal in de markt gezet door lokale mensen. Als het plastic eenmaal in Breda is, houdt PlaSTiEK het hier. Beams worden hergebruikt en van het restafval van tegels, worden weer nieuwe tegels geproduceerd. 

Hergebruikt plastic is een interieur eyecatcher

Na een kleine twee jaar onderzoeken en experimenteren is PlaSTiEK Breda klaar om de markt op te gaan! Interior for tomorrow, een ontwerpstudio uit Breda voor duurzame en circulaire interieurs, wist de weg naar PlaSTiEK Breda al te vinden voor de inrichting van LOYA! Een duurzame kledingwinkel die onlangs haar deuren opende aan de Wilhelminastraat in Breda. Loop daar zeker eens binnen: de tegelwand met tegels van PlaSTiEK en de toepassing van de beams in het interieur zijn een duurzaam plaatje voor het oog!