Tips om te verduurzamen

    De inwoners van Breda zijn volop bezig met verduurzamen. Help jij ook mee? Ontdek in dit blog 10x tips hoe jij dit thuis ook kunt doen!

    DIY Tandpasta

    Wist je dat jouw normale tandpasta eigenlijk best vervuilend is voor het milieu? Gelukkig is tandpasta ook heel makkelijk zelf te maken met maar 3 ingrediënten. Als eerste heb je baking soda nodig, waar je wat druppels pepermuntolie en tot slot kokosnootolie bij doet.

    Zie hier een video voor verdere instructies.

    Mest maken van bananenschillen

    Mest kopen is niet altijd de beste optie. Wel is er een vervanger van mest die je heel makkelijk zelf kunt maken. Het enige wat je nodig hebt is een kan water en bananenschillen. Je snijdt de bananenschillen in stukken en doet deze in een kan met water die je af dekt. Na 24 uur wachten is de mest klaar om te gebruiken. Deze mest van bananenschillen bevat onder andere calcium, magnesium, fosfaat en kalium. Je verspilt dus minder én verzorgt je planten!

    Bekijk hier een video voor verdere instructies.

    DIY Droogshampoo

    Droogshampoo is een super fijn middel wanneer je haar vettig begint te worden. Hoe makkelijk is het als je deze ook nog eens zelf kunt maken! Je hebt hier zelfs maar twee ingrediënten voor nodig. Deze ingrediënten zijn maïszetmeel en baking soda. Als je donker haar hebt kun je nog cacaopoeder toevoegen om de kleur van het mengsel donkerder te maken.

    Klik hier voor een video met meer uitleg.

    DIY Schoonmaakmiddel

    Schoonmaakmiddel is heel makkelijk te maken met huis-tuin-en-keuken producten. Deze optie is goedkoper en ook nog eens veel duurzamer. Je kunt bijvoorbeeld een allesreiniger maken met water, witte natuurazijn, citroensap en eventueel etherische olie.

    Meer tips? Ontdek ze hier!

    Maak natuurlijke huidverzorging

    Wist je dat je zelf je eigen huidverzorging kunt maken? Alles wat je nodig hebt is een tak van een aloë vera plant. De gel die binnen in deze takken zit, is super verzorgend voor je huid. Alles wat je hoeft te doen is de tak opensnijden en de gel eruit te schrapen. De gel mix je even met een staafmixer en giet je door een zeef heen in een potje. Je hebt nu je eigen zelfgemaakte huidverzorging, die ook nog is duurzaam is.

    Bekijk hier de volledige uitleg.

    DIY Bijenwasdoeken

    Iedere dag gebruiken veel mensen nog plastic om hun eten mee te nemen, eten af te dekken of groente en fruit vers te houden. Maar dit kan ook zonder plastic, met een bijenwasdoek. En je kunt deze ook nog eens zelf maken! Eigenlijk is alles wat je nodig hebt een stuk stof, bijenwaskorrels en een oven. Deze doeken zijn super duurzaam en kunnen er ook nog leuk uit zien!

    Zie hier een video voor verdere instructies!

    Kleding repareren

    We kunnen onze kleren vaak veel langer gebruiken dan we denken. Vooral als je je eigen kleding zelf repareert. Dit is super duurzaam en ook nog eens leuk om te doen. Vaak is het ook nog super makkelijk en heb je echt alleen een naald, draad en een klein beetje geduld nodig.

    Ontdek op deze pagina hoe!

    Duurzame kerstbomen

    Wist je dat jouw kerstboom eigenlijk helemaal niet duurzaam is? Gelukkig zijn er mogelijkheden voor een alternatief. Je kunt je kerstboom bijvoorbeeld in je tuin planten na gebruik. Als dit geen mogelijkheid is, kun je hem ook op laten halen door verschillende organisaties die hem wel terug in de grond steken. Als je kiest voor een neppe kerstboom, koop er dan eentje tweedehands. Zo kun je toch, op een duurzamere manier, een kerstboom in huis halen!

    Zie hier een video voor meer tips.

    Cadeaus inpakken

    Waarschijnlijk pak jij je cadeaus in met inpakpapier. Dit papier belandt helaas meestal snel in de prullenbak. Hoe leuk zou het zijn als je je inpakpapier kunt hergebruiken? Hier is een mooie oplossing voor, namelijk de furoshiki inpaktechniek. Met deze techniek gebruik je een stuk stof in plaats van inpakpapier. Deze stof is heel makkelijk te hergebruiken. En nog een pluspunt: het ziet er ook nog eens super creatief uit!

    Klik hier voor inspiratie.

    Zelf planten en kruiden herplanten

    Wist je dat supermarkten expres hun kruidenplanten in een te kleine pot doen, zodat de plant snel dood gaat? Je kunt dit voorkomen door je planten zelf om te potten. Dit doe je door de oude pot te verwijderen en de wortels van de plant voorzichtig uit elkaar te halen. Nu kun je de plant in twee of drie verdelen en in een grotere pot planten. Zo heb je veel langer plezier van je planten én ben je duurzaam bezig.

    Bekijk hier hoe het moet!