Elwin Verploege over Bredaas gamebedrijf Sassybot

  • Tech
In 2011 bundelden Elwin Verploege en Tino van der Kraan, studiegenoten aan de toenmalige NHTV (nu Breda University of Applied Sciences), hun krachten om Sassybot op te richten. Wat begon als een afstudeerproject groeide uit tot een onafhankelijke gamestudio met meerdere bekroonde spellen. Elwin Verploege deelt het verhaal achter de oprichting van Sassybot, de uitdagingen van het onafhankelijk blijven in de gamingindustrie en zijn betrokkenheid bij de bloeiende gamegemeenschap van Breda.

Elwin vertelt: “We zaten in het laatste jaar van onze studie Game Development op NHTV (nu Breda University of Applied Sciences) en we wisten allebei dat we niet bij een groot bedrijf wilden gaan werken. We konden goed samenwerken en besloten samen een project samen met een docent te maken: Fragments of Him, een narrative-based game. We kregen een financiering via het Gamefonds en dit gaf de kickstart voor ons bedrijf.”

Sassybot bestaat nog steeds en inmiddels hebben ze meerdere awardwinning games uitgebracht, zoals management game Winkeltje. “We zijn een klein bedrijf: we zijn heel lang maar met z’n tweeën geweest. Daardoor duurt het ontwikkelen van games lang. Maar we waarderen onze onafhankelijkheid heel erg; we hebben nu geen externe investeerders en we kunnen maken wat we zelf willen.”

‘De opleding is een aanwinst’

In Breda kun je Creative Media and Game Technologies (CMGT) studeren aan Breda University of Applied Sciences (BUas). Elwin geeft er één dag per week les om zijn kennis over te brengen aan de studenten. “Deze opleiding is echt een aanwinst voor Breda. Het is een van de beste game-opleidingen ter wereld. We hebben hele goede docenten; iedereen komt uit de industrie. Ze hebben bij kleine of grote bedrijven gewerkt, of ze hebben zelf bedrijven gerund. We hebben ook veel gastdocenten die af en toe over hun specialisatie komen lesgeven. Het is een snelle industrie; je kunt niet drie jaar stilzitten. Daarom is het belangrijk dat docenten nog steeds in de praktijk betrokken zijn.”

Met een gezamenlijke hub voor game developers kunnen we investeren in elkaar én in Breda als gamestad

Breda als gamestad

“Je ziet vooral dat er de afgelopen twee jaar veel gebeurt in Breda rondom gaming. De komst van Breda Game City bijvoorbeeld”, vertelt Elwin. Door een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van game studio’s in de stad, hopen de oprichters van Breda Game City talent hier te behouden. Ook Elwin ziet dat het belangrijk is om talent in de stad te behouden: “Ik merk vooral de opleiding CMGT veel talenten aantrekt, maar na de studie verdwijnen deze studenten weer. Er zijn slechts een paar gamebedrijven waar ze kunnen beginnen als ze afgestudeerd zijn.”

Game community

“Ik weet niet of het typisch iets is dat goed past bij de stad Breda of hoort bij de nieuwe generatie developers, maar we willen elkaar graag helpen. We zien elkaar niet als concurrenten. Daarom zijn we bezig met een paar andere partijen om een gezamenlijk gebouw te vinden voor Bredase gamebedrijven. Zo kunnen we investeren in elkaar én in Breda als gamestad. We hopen dat start-ups dan makkelijker aan betaalbare werkplekken kunnen komen en we een plek hebben waar we elkaar kunnen helpen. De gaming industrie is complex; er zijn heel veel bijzaken die je moet weten. Wij hebben al een heleboel fouten moeten maken, maar we hopen door onze kennis te delen dat deze fouten bij andere game ontwerpers onnodig worden.”