Breda Game City: René Otto aan het woord

  • Tech
In een stad waar zo veel game talent zit, liggen de kansen voor het oprapen. René Otto vond dat het tijd was om die met beide handen aan te grijpen. Met Breda Game City probeert hij Breda op de internationale videogameskaart te zetten, als belangrijke thuisbasis voor game talent. “Door een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van game studio’s in de stad, hopen we het talent hier te behouden,” vertelt René. “En óók andere game bedrijven hierheen te trekken.”

Waarom liggen die kansen voor de game-industrie juíst in Breda?
Breda University of Applied Sciences hoort bij de beste game-designscholen in de wereld. Dat betekent dat studenten vanuit de hele wereld naar Breda komen om hier een game-opleiding te volgen. Helaas trekken veel van hen na hun studie naar grote, bekende gamestudio’s – en dus weg uit Breda.

Tóch zijn er ook een hoop afgestudeerden die niet voor een groot game bedrijf willen werken. Zij zetten de geleerde technieken liever in voor een eigen bedrijf, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Daar komt Breda Game City om de hoek kijken. Het is aan ons om een ecosysteem te creëren en partnerships aan te gaan. En faciliteiten te creëren om het voor jong talent makkelijker te maken om hier een bedrijf te starten.”

Wat maakt Breda zo’n fijne stad om in te werken voor de game-industrie?
“Hier vind je écht een stukje Brabantse gemoedelijkheid. Breda heeft alle mogelijkheden van een stad, maar is niet zo massaal als de randstad. Het voelt hier allemaal wat dichterbij. Dat sluit mooi aan bij het karakter van de game-industrie. Daar zoeken we elkaar graag op. Concurrentie of competitiviteit? Dat kennen we hier niet."

In Breda voelt het allemaal wat dichterbij. Dat sluit mooi aan bij het karakter van de game-industrie. Daar zoeken we elkaar graag op.

Wat is de visie van Breda Game City?
“Wij willen dat gamestudio’s hier succesvoller, gelukkiger en gezonder kunnen zijn. Dankzij het gemoedelijke karakter van Breda én de kansen die BUas biedt, kunnen veel studio’s hier op een fijne en succesvolle manier samenwerken. Naast BUas, is ook de Gemeente Breda betrokken als partner. Breda heeft namelijk de ambitie om hét knooppunt van het zuiden te worden voor toegepaste technologie en creativiteit. De verschillende puzzelstukjes liggen er – het is nu de kunst om die met elkaar te verbinden.

De cultuur bij Breda Game City is heel amicaal en gemoedelijk. Maar tegelijkertijd heerst hier ook echt een ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit. We zijn passievolle doeners. Dat Bredase karakter zit ‘m vooral in de omgang met elkaar. Het is warm, open én persoonlijk. Dat sluit mooi aan bij de gamecultuur. Daar begroeten we elkaar eerder met een high five of een knuffel, dan met een handdruk.”

Wat voegt Breda Game City daadwerkelijk toe aan de stad?
“Waar individuele bedrijven de primaire focus op hun eigen bedrijf leggen, richten wij ons op de ontwikkeling van de stad. We creëren faciliteiten door het samenbrengen van een netwerk. Daarbij richten we ons écht op de stad, de regio en de behoefte van de bedrijven die hier zitten.

De meerwaarde voor de stad? Als het aantal gamestudio’s in Breda groeit, neemt de werkgelegenheid ook toe. En hoe meer studio’s er zitten, hoe beter het economisch met de stad gaat. Door het talent hier te houden, stimuleren we de innovatie van Breda. Zo zie je bijvoorbeeld dat elementen die in games zijn ontstaan, ook worden toegepast in de gezondheidszorg. Dus het is óók nog eens goed voor het kennisniveau van de stad.”

Wat wil je graag meegeven aan jong talent?
“Droom je ervan om in de game-industrie te werken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij zijn er om je te helpen. En hier is iedereen welkom, ook als je een hele andere achtergrond hebt. Zolang je een hart hebt voor gaming en daar graag iets mee wil doen, ben je bij ons aan het juiste adres. Samen maken we het mogelijk!”