Deze dingen wist je nog niet over de KMA

  • Opleiding
  • Student
Sinds 1828 zit de Koninklijke Militaire Academie in het Kasteel van Breda. De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) leidt hier jaarlijks ongeveer 700 cadetten en cursisten op tot officier. Deze cadetten zie je misschien wel eens marsend door het Valkenbergpark of fietsend naar de Trip van Zoudtlandkazerne.

Je kiest niet voor een studie, maar je solliciteert op een officiersfunctie

De KMA verzorgt de militaire en vaktechnische opleiding en vorming van officieren voor de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Je moet minimaal een vwo- of hbo-diploma hebben. De korte officiersopleiding voor doorstromers duurt 1,5 jaar, de lange officiersopleiding duurt 4 jaar. Daarvan staan 1 of 2 jaar in het teken van de militaire opleiding en vorming en de voorbereiding op de 1e officiersfunctie. 

Als je naar de KMA wil, kies je niet voor een studie, maar solliciteer je op een officiersfunctie bij Defensie. De cadetten van de KMA slapen ‘binnen’; ze verblijven hun hele opleiding in het legeringsgebouw het Prins Bernhard Paviljoen aan het Kasteelplein of op de Trip van Zoudtlandtkazerne.

Tijdens de militaire opleiding deelt een cadet een kamer met een aantal studiegenoten, daarna krijgen ze een eigen kamer. Een cadet ontvangt salaris en Defensie betaalt de studie. Daar staat wel tegenover dat een cadet na het afstuderen een bepaalde tijd bij Defensie moet blijven werken. 

Foto: Nielo Schurs, Stadsarchief Breda

Het mysterie rondom de Bredase oogtegel

Wist je dat naast de bekende drie kruizen Breda nóg een symbool heeft? De oogtegel. En dit symbool heeft wel een heel bijzonder verhaal. In de 18de eeuw werden de unieke oogtegels gevonden in de Galerij van het Kasteel van Breda, maar mogelijk zaten ze oorspronkelijk elders in het gebouw…

De KMA zit gevestigd in het Kasteel van Breda

Een echt kasteel midden in de binnenstad. Dat zie je niet vaak, maar in Breda wel! En daar zijn we stiekem best trots op.  Het Kasteel van Breda was ooit het stamslot van de Nassaus, de voorouders van onze Koninklijke familie. Vanwege de belangrijke internationale rol van de Nassaus was het Kasteel in de 15e tot en met de 17e eeuw een belangrijke plek in Europa. Hier werden regelmatig besprekingen gehouden om politieke of militaire beslissingen te nemen. De belangrijkste onderhandelingen vonden plaats 1667 met als resultaat de Vrede van Breda.

Rondleidingen op de KMA

Omdat het Kasteel op militair terrein staat, is het maar heel beperkt te bezoeken. Gelukkig kun je tijdens een rondleiding van Gilde de Baronie een glimp opvangen van het Kasteel van Breda. De rondleiding neemt je mee terug in de geschiedenis van de stad en de rol van de Nassaus. Je wandelt door het Valkenbergpark, wat de vroegere kasteeltuin was. Daarna volgt een rondleiding op het terrein van het Kasteel van Breda. Hoogtepunten van de rondleiding in het Kasteel zijn het Huis van Brecht, met de Puffiuszaal, de Duiven– en Granaattoren, de Binnenplaats, de Nassauzaal, de Parade en de onderaardse gang van de Egmondgalerij.