Margot van Es over Breda Robotics

  • Tech
Of je nu technisch onderlegd bent of niet, iedereen die het Breda Robotics fieldlab binnenstapt, ziet direct: hier wordt toekomst gemaakt. In deze ‘smart industry proeftuin' werken onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen aan robotiseringsoplossingen voor allerlei branches. Van de zorg tot de bouw. “We hebben elkaar in dit vakgebied keihard nodig”, legt communicatiemanager Margot van Es uit. “Met Breda Robotics laten we zien hoe je die verbinding slim organiseert.”

Waarom is dat zo belangrijk, dat samenwerken? 
“De industry 4.0 technologieën waar we ons hier mee bezig houden zijn nog hartstikke nieuw. Ondernemers zijn dus volop aan het pionieren. In zo’n fase kun je elkaars inzichten en expertise dan goed gebruiken. Samen sta je sterker, zeker als het om technologische ontwikkeling gaat. Breda Robotics is ook vanuit die motivatie gestart. 

Tegelijkertijd, en dat is misschien nog wel belangrijker, geeft het fieldlab ons als stad én regio de kans om jong talent tijdig kennis te laten maken met álles wat we hier te bieden hebben.” 

En wat hebben we als regio dan te bieden, voor jong talent?
“Dat zit ‘m met name in de cultuur. In Breda en omstreken vind je veel MKB – en daar gaat het er echt anders aan toe dan bij de grote techreuzen. Omdat het kleinschaliger is maak je sneller impact. En omdat je niet in een strikt afgebakende rol wordt geduwd, krijg je de ruimte om álle facetten van het vak te ontdekken.

Het is hier kortom wat persoonlijker en wendbaarder allemaal, waardoor je jezelf goed én snel kunt ontplooien. Dat maakt je werk ook stukken leuker.

Verder staat deze regio echt bekend om het samendoen. Dat zit hier in het DNA. Heb je een goed idee? Dan ga je als ondernemer eerst rondbellen: wie kan er meedenken, who’s with me? Samen maken we het beter, dat is hier echt het credo. Het zorgt er ook voor dat je dingen sneller voor elkaar krijgt.”

Hoe betrek je dat jonge talent bij Breda Robotics? 
“We werken heel intensief samen met de onderwijsinstellingen in en rondom Breda. In de basis door techniekstudenten een hybride leeromgeving te bieden. Ze zetten hier hun tanden in écht uitdagende real-life vraagstukken en maken kennis met potentiële werkgevers. 

Maar we denken óók mee over het curriculum - en helpen scholen bij het verweven van theorie en praktijk. Zo werken we met Avans Hogeschool samen aan de transitie naar modulair onderwijs. We hebben een actieve rol binnen de verschillende onderwijsmodules. Lesgeven vanuit de praktijk en studenten beleving en context meegeven, dat is écht heel leuk.”

Hoe kunnen mens en robot veilig samenwerken in een fabriek? Kun je een robot ontwerpen die onkruid weghaalt, maar gewassen laat staan? In de minor projecten van Breda Robotics staat dit soort robotica vraagstukken, afkomstig uit het bedrijfsleven en de overheid, centraal. Studenten en Breda Robotics partners werken vervolgens samen aan de oplossing. Mét succes. 

Heb je een goed idee? Dan ga je hier als ondernemer eerst rondbellen: who’s with me?

Wat is jullie ambitie?
“Die is er volop! Breda Robotics brengt het samen. Een Smart Field Lab en hybride leeromgeving waarbinnen we, door de krachten nog beter te bundelen, méér investeringsruimte kunnen creëren. Zodat we ook de grotere ontwikkelprojecten op kunnen pakken - die bedrijven nu niet zelfstandig aankunnen. 

Samen nóg sterker, om de innovatieslagkracht van de maak- en onderhoudsindustrie in deze regio te vergroten. Daar moet het naartoe.”  

De Koepel Breda
Nassausingel 26, loods E5
4811 EE Breda
breda-robotics.nl