Bredaas talent: Anna Grunske

  • Student
Anna Grunske is vierdejaarsstudent Illustrated & Animated Storytelling op St. Joost School of Arts & Design. Ze verhuisde op haar 21e van Duitsland naar Nederland vanwege de liefde. “Ik was al bezig met kunst maken, maar dat was echt een hobby. Nu weet ik dat ik er ook echt mijn werk van kan maken.”

Hoe kwam je op St. Joost School of Arts & Design in Breda terecht? 
“Mijn vriend woont in Tilburg en ik was aan het kijken naar creatieve opleidingen. St. Joost in Den Bosch was eigenlijk beter bereikbaar, maar ik viel direct voor het oude klooster in Breda. Het voelde een beetje als Hogwarts van Harry Potter. Een prachtige plek en ik voelde me meteen geaccepteerd. Hier kan ik echt helemaal mezelf zijn.”

Wilde je altijd al een creatieve studie doen? 
“Ik was altijd al geïnteresseerd in kunst. Samen met mijn moeder ging ik naar musea, we zijn vooral fan van Van Gogh. Het was niet per se mijn plan om iets creatiefs te doen. Ik heb gymnasium gedaan in Duitsland en in eerste instantie wilde ik naar de universiteit om docent te worden. Ik heb eventjes pedagogiek gestudeerd, maar in de les was ik altijd aan het tekenen. Ik dacht eigenlijk dat ik er nooit iets professioneels mee kon doen. Maar toen ik in Nederland kwam wonen dacht ik: ik ga het gewoon proberen. En als het niet lukt, heb ik in ieder geval een leuke tijd gehad.”

Woon je ook in Breda? 
“Nee, ik woon in Tilburg, maar ik kom heel graag in Breda. Ik voel me hier op mijn gemak. De stad heeft ook al zo’n fijne entree; als je het station uitloopt, wandel je zo het park in. Dat is toch heerlijk? De vibe hier is goed en ik hang graag de toerist uit in de binnenstad.”

Je bent nu aan het afstuderen, waar ben je mee bezig? 
“Ik maak een graphic novel over dierenleed. Een zwaar onderwerp, maar ik vind dat er meer aandacht voor komen. Het is een onderwerp dat me aan het hart gaat.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven? 
“Ik teken de wereld zoals ik hem zelf graag zou willen zien. Dromerig, met een kleurenpalet met veel roze en paars. Ik vind het uitdagend om in alles iets moois te zien. Ik hou van architectuur, steden, natuur en dieren, maar ik vind het ook leuk om van een lelijke snelweg iets moois te maken.”

En je hebt je eigen bedrijfje, wat zijn daar je plannen mee? 
“Ik ben al een tijdje bezig met mijn werk delen op Instagram. Heel spannend, want je zet toch een persoonlijk stukje van jezelf online. Op een gegeven moment werd ik benaderd door een uitgeverij met de vraag of ik een boekenomslag wilde maken. Zo leuk! Ik heb stagegelopen bij het Financiële Dagblad en daar maakte ik illustraties bij krantenartikelen. Na mijn studie wil ik heel graag aan mijn eigen bedrijf gaan bouwen. Het lijkt me leuk om boeken te maken en te freelancen voor kranten. Verder sta ik echt open voor wat er op mijn pad komt.”

Wat vind je leuk aan ondernemen? 
“Ik heb de minor ondernemerschap gevolgd, omdat ik daar niks van wist. Ik vond het netwerken heel leuk. En je trekt helemaal je eigen plan. Je hebt vrijheden die je normaal niet hebt. Als kunstenaar kun je ook écht achter je werk gaan staan als je een eigen bedrijf hebt.”

Wat mis je in Breda voor jouw beroepsgroep? 
“In Tilburg kom ik vaak in de LocHal. In Breda heb je Grafische werkplaats RAAF in Electron waar je naartoe kunt, maar het zou leuk zijn als er nog een creatieve, laagdrempelige plek kwam waar je in alle rust kan illustreren en tekenen.”

Hotspot tips van Anna:

Na mijn studie wil ik heel graag aan mijn eigen bedrijf gaan bouwen

Nog meer Bredase talenten