Parken in Breda

    In een groene stad gedijt iedereen beter. Groen is daarom een van de speerpunten van Breda. Voor nu én voor de toekomst want groen helpt om steeds warmer wordende steden aangenaam te houden. Breda is al aardig op weg om een echt groene stad te worden. Groenstroken en plantsoenen vind je natuurlijk door de hele stad, maar we hebben ook een aantal heel fijne parken.

    Park Valkenberg

    Het meest bekende park in onze stad is Park Valkenberg. Van oorsprong een plek waar alleen de bewoners van het Kasteel van Breda en hun gasten welkom waren. Ze trainden daar hun valken voor de jacht. Vandaar de naam Valkenberg. Het park heeft een lange geschiedenis en was van oorsprong een echt bos. In de 17e eeuw werd er een park in Franse stijl van gemaakt met zeventien standbeelden in perken. Het beeld van Hercules (replica) herinnert daar nog aan. Tegenwoordig is het Valkenberg een plek waar Breda samenkomt. Om te genieten van elkaar en de zon, neer te strijken op het terras van het T-Huis of de kinderen te laten spelen in de speeltuin.

    Wilhelminapark

    Het Wilhelminapark dateert uit het eind van de 19e eeuw. De ontwerper (Leonard Springer) kreeg de opdracht om de vestinggrachten die hier nog lagen, op te nemen in het ontwerp. Dat verklaart de ‘slingervorm’  van de vijvers. In 1894 was het park klaar en vanwege het bezoek van de toen 14-jarige koningin Wilhelmina, kreeg het de naam Wilhelminapark.

    Het park heeft drie herdenkingsplekken die herinneren aan de Tweede Weeldoorlog:
    Het monument De Adelaars, de ‘Poolse’ tank (eigenlijk een Duitse tank die door de Poolse bevrijders aan Breda is geschonken) en een monument voor de 118 uit Breda weggevoerde Joden.

    Van Sonsbeeckpark

    Het Van Sonsbeeckpark werd in 1936 geopend door zijn naamgever Burgemeester Willem van Sonsbeeck. Die streefde ernaar om van Breda een ‘parkenstad’ te maken. Het park is opgedeeld in negen verschillende delen, ieder met een eigen sfeer en karakter. Zo zijn er bijvoorbeeld open vlaktes, waterpartijen en natuurlijke speelplekken. In het oorspronkelijke ontwerp was een belangrijk deel gereserveerd voor sport. NAC Breda had hier van 1940 tot 1996 zijn stadion. Natuurzwembad Het Ei werd in 1993 gesloten en maakte plaats voor Zwembad Sonsbeeck. 
    Bijzonder is dat in het Van Sonsbeeckpark meer dan vijftig verschillende bomen te vinden zijn en dat vrijwilligers een groot deel van het onderhoud doen!

    Westertuin

    Westertuin is het groengebied in de wijk Westerpark. Deze wijk met ongeveer 3500 inwoners dateert uit de negentiger jaren van de vorige eeuw. De wijk én het park zijn dus nog relatief jong.Westertuin is een waterrijk park waar je allerlei watervogels kunt spotten. 

    Zaartpark

    Het Zaartpark is een van de meest natuurrijke parken van Breda. Het ligt in de rivierbedding van de Aa of Weerijs tussen de wijken Heuvel en Boeimeer. Het park dankt zijn naam aan het beekje de Zaart dat vanuit het Mastbos de stad in stroomt.
    Het park is in de jaren vijftig van de vorige eeuw aangelegd. Sinds de reconstructie in 1993 heeft het park zichzelf op een natuurlijke manier mogen ontwikkelen. Dit is van invloed geweest op het groenbeleid van de gemeente Breda. In 2005 heeft waterschap Brabantse Delta ervoor gezorgd dat de Aa of Weerijs zijn natuurlijke meanders weer terug kreeg.
    Het Zaartpark is een fijne plek om langs het water te wandelen.

    Park Overbos

    Het bijzondere aan Park Overbos is, dat het gedeeltelijk is aangelegd over de drukke A16 en het spoor van de HSL. Zo worden de twee delen van het park verbonden door twee enorme plateaus van 100 bij 80 meter.  Je verwacht er misschien veel verkeerslawaai, maar niets is minder waar. Het is een fijn wandelpark met veel paadjes en hoogteverschillen waar je heerlijk tot rust komt. Voor kinderen zijn er speelmogelijkheden en er is een hertenparkje.

    Brabantpark

    De wijk Brabantpark bestaat uit een villawijk en een zogenaamde ‘wederopbouwwijk’, wijken die na WOII gebouwd werden om de woningnood op te lossen. Veel groen is een van de kenmerken van deze wijken. Zo ook van Brabantpark. In deze wijk vind je twee parken. Het gelijknamige Brabantpark en het Van Koolwijkpark.

    Het Brabantpark bestaat uit een grote eendenvijver met daaromheen mogelijkheden om te wandelen, spelen en picknicken. Het wat kleinere Van Koolwijkpark is aangelegd in Engelse landschapsstijl door Cornelis van Koolwijk die meer Bredase parken ontwierp. 

    Park 't Zoet

    't Zoet is het voormalige terrein van de CSM Suikerfabriek. Hier wordt de komende decennia een 'hoogstedelijk internationaal georiënteerd gebied' ontwikkeld. 
    Sinds 2 april is het nieuwe Park 't Zoet open. In de voormalige ‘bietenbak’ van de CSM aan de Markkade is 6.000 ton strandzand gestort, leerlingen van Curio hebben bomen aangeplant, delen van het park zijn ingezaaid met gras en er zijn wc’s geplaatst. Het park is te voet of met de fiets bereikbaar via de Markkade. De ingang is ter hoogte van de 'bietenbrug'. 
    Park 't Zoet is voorlopig geopend op vrijdag t/m zondag van 14.00-18.00 uur. 

    Spoorpark

    Het zou heel goed kunnen dat je deze groene parel nog niet kent: het Spoorpark achter het gerechtsgebouw aan de Stationslaan. Tussen het spoor en het gerechtsgebouw vind je een groen park met picknickbanken op een ideale locatie. Langzaam maar zeker begint het Spoorpark wat meer bekendheid te krijgen. Het park is toegankelijk via de twee trappen aan beide kanten. Relaxen met uitzicht op de Grote Kerk. Dat wordt genieten!

    Het park is doordeweeks geopend tot 20:00 uur.