STEK: Lokaal, Circulair en Sociaal

    Als ‘creatief kwartiermaker’ voor creatief bedrijventerrein STEK (Havenkwartier Breda), heeft Bonny Hubers van Assenraad vooral een verbindende rol. Tussen STEK en de stad, de scholen en externe ondernemers. “Iedereen moet weten waar STEK voor staat, want deze plek is veel meer dan alleen een paar creatieve ondernemers bij elkaar.” First of all: hoe is het om in Breda te werken? “Ik kom oorspronkelijk uit een dorp waar ik iedereen kende. En eigenlijk voelt het in Breda nog steeds zo. Privé, maar óók zakelijk. Je leert hier zó snel mensen kennen. Bredanaars zijn lekker open - en altijd in voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. Deze stad heeft mij omarmd, zo voelt het.

    Waar staat STEK voor?

    “STEK is een creatief ondernemersdorp, mét een missie. We faciliteren een creatieve broedplaats, waarbinnen je als beginnend ondernemer de ruimte, tijd en ondersteuning krijgt om je te ontplooien. Fouten maken hoort daar ook bij. De ene ondernemer groeit hier binnen de kortste keren uit z’n jasje en belandt in een pand de binnenstad. De ander komt er gaandeweg achter dat het ondernemerschap toch niet helemaal bij hem of haar past. Het kan ook niet lukken. En dat is helemaal oké. 

    We willen hier óók een andere kijk op de economie bieden – en laten zien dat het anders kan. Eerlijker, beter, samen. Lokaal, circulair én sociaal ondernemen: dát is waar we hier voor staan. Het credo op STEK is altijd geweest: gebruik wat je hebt. Of dat nou de grondstoffen zijn van de buurman, of diens advies, kennis en diensten. Zo halen we er hier dus echt álles uit, letterlijk. Dat werkt niet alleen fijn en efficiënt, het draagt er ook aan bij dat onze footprint laag is en blijft.”  

    Het kan ook niet lukken. En dat is helemaal oké

    Wanneer ben je als ondernemer welkom op STEK?

    “Dat bepalen de STEKKERS hier echt samen. Nieuwe ondernemers doen altijd eerst een pitch. Circulariteit en sociaal ondernemen moeten hierin een duidelijke plek hebben. Een grondslag zijn, eigenlijk. Het is waar we hier 100% voor staan – en dat verwachten we ook van jou. 

    Eveneens belangrijk: je moet willen investeren in STEK. In elkaar én in de plek die we hier samen gecreëerd hebben. Het is dus belangrijk dat je openstaat voor co-creatie en ook je steentje bijdraagt als het gaat om het onderhoud van het terrein en het organiseren van events. Samendoen is hier een voorwaarde. Om die reden willen we graag dat je hier minimaal 3 dagen per week aanwezig bent.”’  

    Wat voegt de aanwezigheid van STEK toe in Breda, vind jij?

    “Een ander geluid. We doen de dingen hier nét even anders – en dat brengt de diversiteit, inspiratie en vernieuwing die je keihard nodig hebt in de stad. Anders wordt het al snel een massale en vlakke boel. Hopelijk zijn we, met ons ‘anders zijn’, ook een voorbeeld voor de nieuwe generatie. En inspireren we jongeren om door een andere bril naar de economie en het ondernemerschap te kijken.”

    Hoe maken jullie de verbinding met die nieuwe generatie?

    “We werken veel samen met de onderwijsinstellingen in Breda. Dat zit ‘m met name in het delen van kennis, ‘op z’n STEKS’: van elkaar leren. Wij delen onze kennis en ervaring rondom thema’s als hergebruik van materialen, upcycling, plasticvrij leven, biodiversiteit, noem het maar op. Andersom houden de studenten ons scherp op de nieuwste inzichten en technologieën.” 

    Wat zou je graag mee willen geven, aan jong talent in Breda?

    “Durf om hulp te vragen als dat nodig is. Ik heb het gevoel dat de nieuwe generatie alles té perfect en ‘in een keer goed’ wil doen. Falen is een no-go geworden, terwijl je juist met vallen en opstaan verder komt. In Breda, en dan in het bijzonder hier op STEK, krijg je de ruimte om uit te vinden wat bij je past. En ook: wat niet. Je hoeft het wiel niet in je uppie uit te vinden. We got your back.”

    Nieuwsgierig? Boek een ‘toer’!

    Wil je meer weten over wat de ondernemers op STEK verstaan onder betekenisvol ondernemen? Kom sfeer proeven en meld je aan voor een persoonlijke ‘STEK toer’.

    Meer ontdekken in de buurt van Havenkwartier?