Rondje Wolfslaar en Markdal

(6,8 km)

Maak je op voor een lekker rondje wandelen van bijna 7 km. Een mooie, afwisselende wandeling. Een deel ervan was mijn favoriete rondje toen we vanwege corona thuis moesten werken. Zo kon ik toch wandelend naar mijn werkplek.
Houd er rekening mee dat je schoenen misschien niet helemaal droog en schoon de eindstreep halen.  

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats bij Wolfslaar
Wolfslaardreef
4834 Breda
1

Landgoed Wolfslaar

Wolfslaardreef 100
4834 SP Breda
Landgoed Wolfslaar
2

Natuurtuin Wolfslaar

Charlotte Cuypersdreef 1
4834 SR Breda
Natuurtuin Wolfslaar
3

Vakantiewoning Landgoed Nuwenhuys

Reeptiend 50
4836 AV Breda
Vakantiewoning Landgoed Nuwenhuys
4

Markdal

Breda
Markdal
5

Boerderij Wolfslaar

Boerderij Wolfslaar
Wolfslaardreef 95
4834 SN Breda
Boerderij Wolfslaar
6

Het tuinhuis van Charlotte

Wolfslaardreef 95
4834 SN Breda
Het tuinhuis van Charlotte
Eindpunt: Parkeerplaats bij Wolfslaar
Wolfslaardreef
4834 Breda

Beschrijving

Startpunt: Parkeerplaats bij Wolfslaar
Wolfslaardreef
4834 Breda

De route start op de parkeerplaats bij Landgoed Wolfslaar.
Je loopt de parkeerplaats af richting Boerderij Wolfslaar. Dan kun je rechtdoor het pad nemen naar het landgoed, richting wandelknooppunt 78. Volg het pad, ga met de bocht mee naar rechts en sla net voorbij de poort linksaf.

Lopend langs het water heb je een mooi zicht op het Landhuis Wolfslaar, eind 19e eeuw gebouwd in opdracht van Charlotte Storm-Cuypers. In het koetshuis vind je het sterrenrestaurant Wolfslaar. Het landhuis zelf wordt vooral gebruikt voor bruiloften en ontvangsten.

Bij wandelknooppunt 24 ga je linksaf het bruggetje over naar Natuurtuin Wolfslaar.
Voorheen hoorde een deel van de natuurtuin bij zwembad Wolfslaar dat je aan je rechterkant ziet liggen. Hier was onder meer een roeivijver. Het gebied werd vanaf 1998 opnieuw ingericht en ‘teruggegeven aan de natuur’. Een deel wordt door vrijwilligers beheerd, maar in een groot deel kan de natuur gewoon zijn gang gaan. Het voormalige restaurant van het zwembad is gesloopt en bedekt met zand. Het dient nu als winteronderkomen voor vleermuizen.

Ga bij knooppunt 93 rechtsaf naar knooppunt 95.
Voordat je de natuurtuin verlaat zie je hier een klein amfitheatertje. Dit wordt in de zomer soms gebruikt voor akoestische optredens.

Verlaat bij knoopput 95 de natuurtuin en sla linksaf de Charlotte Cuypersdreef in. Loop door tot vlak voor de kruising. Hier ga je rechtsaf.
Je kunt kiezen of je het onverharde pad neemt, of het fietspad. Het eerste kan behoorlijk modderig zijn, dus houd daar rekening mee.

Kies je voor het wandelpad, dan loop je door tot aan knooppunt 94.
Je staat aan het begin van Ulvenhout. Daar ga je het poortje door om op het fietspad verder te lopen. Bij de rotonde neem je de tweede afslag naar het Markdal. Deze straat volg je (ga aan het eind met de bocht mee naar links) tot je rechtsaf bij het Sulkerpad  komt.

TIP: Vind je het leuk om even het dorp in te gaan? Neem dan op de rotonde de derde afslag naar de Dorpstraat. De tweede zijstraat rechts, de Pastoor Vermuntstraat komt ook uit op het Markdal.

Als je het Sulkerpad volgt, kom je bij de rivier de Mark, wandelknooppunt 7.

TIP: Een klein stukje verder aan de linkerkant zit Landgoed Nuwenhuys, een prachtige ontmoetingsplek voor mensen met én zonder beperking. Als het welkombord buiten staat, is Nuwenhuys open voor passanten. Drink er een lekkere kop koffie met huisgebakken taart of koekjes of haal zelfgemaakt lekkers in de landwinkel.

Bij knooppunt 7 ga je het mooie wandelpad langs de Mark op, richting knooppunt 18.

Het beekdal van de Mark is een bijzonder gebied met een rijke flora en fauna. Er zitten hier veel oeverzwaluwen en als je geluk hebt, kun je zelfs ijsvogels spotten. Ook onder meer zwanen, ganzen en verschillende soorten reigers weten het gebied goed te vinden.

De Mark ontspringt bij het Belgische Merksplas. In Breda vloeit de Mark samen met het riviertje de Aa en loopt dan door de Bredase singels om aan de noordkant de stad weer als bredere rivier te verlaten. Tot 1827 had de Mark een open verbinding met de zee. Dat betekende dat er via de Mark in de Bredase Haven zeevis verhandeld kon worden.

Bij knooppunt 18 zie je de boerderij waar Staatsbosbeheer zijn kantoor heeft. Het ooievaarsnest op het dak bracht de afgelopen jaren veel jongen voort. Of dat komend voorjaar weer zo is, is nog spannend. In 2022 werd de vogelgriep vader, moeder en vier jonge ooievaars fataal. Tot groot verdriet van de vele fans die de ooievaars jaar in jaar uit volgden.

Ga bij knooppunt 18 rechtsaf naar de Bieberglaan, een sfeervol straatje dat uitkomt op de Ulvenhoutselaan. Die steek je over en je gaat linksaf. Je moet hier helaas langs een stukje verkeersweg. Bij de rotonde ga je naar rechts en vervolgens weer rechts naar de Valentijnlaan. Die komt uit op een wandelpad. Sla bij knooppunt 72 rechts het pad in en volg dit naar knooppunt 71.
Volg dan de route naar knooppunt 92.
Het stukje bos waar je langs loopt is het Ooievaarsbos. Voor ieder kind dat in het jaar 2000 in de gemeente Breda geboren werd, is hier een boom geplant.

Bij knooppunt 92 ga je linksaf de Charlotte Cuypersdreef op. Een stukje verder ligt het parkeerterrein waar we de route gestart zijn.

TIP: Tijd om uit te blazen! Aan de overkant van de weg, bij Boerderij Wolfslaar zit Het tuinhuis van Charlotte, een plek die voorop loopt als het gaat over circulariteit, duurzaamheid en zo weinig mogelijk verspilling in de keuken. Alle taarten zijn huisgemaakt. Een heerlijke plek om even te gaan zitten.

Eindpunt: Parkeerplaats bij Wolfslaar
Wolfslaardreef
4834 Breda