Vrije Vogels door Breda

(3,5 km)

Van 16 september tot en met 3 december bezoek je de fototentoonstelling Vrije Vogels in de Grote Kerk Breda. Geniet van foto’s van 14 internationale topfotografen die elk hun eigen visie op vogels geven en verwonder je over de kleurrijke veren, kracht van de vleugels en magische dans in de lucht van de vele vogels!

Combineer je bezoek aan de tentoonstelling met een wandeling langs de Vrije Vogels van Breda. Eet in een vogelnestje, voel je als een vogel op de rooftopbar en bekijk prachtige muurschilderingen van vogels. Laat je verrassen!

Voel je vrij om de hotspots op deze route in je eigen volgorde en tempo te ontdekken. De route loopt met name in de binnenstad. 

Dit ga je zien

1

Grote Kerk Breda

Kerkplein 2
4811 XT Breda
Grote Kerk Breda
2

Holy Moly Breda

Torenstraat 17
Breda
Holy Moly Breda
3

Blind Walls Gallery - Teckel

Kraanstraat
Breda
Blind Walls Gallery - Teckel
4

Galerie Ecker

Markendaalseweg 18
4811 KC Breda

Over de installatie

Galerie Ecker
5

The Office Breda

The Office Breda
Markendaalseweg 444e etage
4811 KC Breda
The Office Breda
6

Blind Walls Gallery - Achter de Lange Stallen

Achter de Lange Stallen
Breda
Blind Walls Gallery - Achter de Lange Stallen
7

Breda Botanique

Breda Botanique
Parade
Breda
Breda Botanique
8

Filmhuis Breda

Kiezerstraat 19 F
4811 HL Breda
Filmhuis Breda
9

Nieuwe Veste: Centrum voor de kunsten

Molenstraat 6
4811 GS Breda
Nieuwe Veste: Centrum voor de kunsten
10

Willem Merkxtuin

Ingangen aan de Catharinastraat en de St. Annastraat
4811 ET Breda
Willem Merkxtuin
11

Stadspark Valkenberg

J.F. Kennedylaan
4811 XE Breda
Stadspark Valkenberg
12

T-Huis

Kennedylaan 15
Breda
T-Huis
13

Grote Kerk Breda

Kerkplein 2
4811 XT Breda
Grote Kerk Breda

Beschrijving

1

Grote Kerk Breda

Kerkplein 2
4811 XT Breda
Grote Kerk Breda
 • Fototentoonstelling Vrije Vogels – BredaPhoto x Grote Kerk Breda
  Tot en met 3 december bezoek je de fototentoonstelling Vrije Vogels in de Grote Kerk Breda. Geniet van foto’s van 14 internationale topfotografen die elk hun eigen visie op vogels geven en verwonder je over de kleurrijke veren, kracht van de vleugels en magische dans in de lucht van de vele vogels!
  Entree € 4,- p.p.

 • Dineren in een vogelnest - Holy Moly
  Bij Holy Moly mag je een uniek diner, goede borrel en uiteenlopend entertainment verwachten. Naast het podium zijn er veel meer verrassende plekken waar je kunt zitten. Zo kun je fladderen naar het vogelnest, de hoogte opzoeken in de boomhut of aanschuiven aan de bar.

 • Wielewalen op de fietsenstalling - Teckel voor Blind Walls Gallery
  De beheerdersloge bij deze openlucht-fietsenstalling is beschilderd met wielewalen. De zangvogels in de kleuren van het Bredase voetbalclub NAC staan symbool voor de muziek in de stad, terwijl de camouflagekleuren in deze schildering een knipoog zijn naar de Koninklijke Militaire Academie (KMA), waar de fietsenstalling voor ligt. De schildering heeft de naam Teckel gekregen. 

 • Installatie Vrije Vogels / uncaged - Tina Farifteh x BredaPhoto in Galerie Ecker
  Tot en met 29 oktober bezoek je gratis Vrije Vogels / uncaged in Galerie Ecker. Kunstenaar Tina Farifteh heeft speciaal voor deze locatie een aangrijpende installatie gemaakt, waarmee ze haar eigen visie geeft op het thema vrije vogels ter gelegenheid van de fototentoonstelling Vrije Vogels in de Grote Kerk Breda.
 • De mooiste birdviews van Breda – The Office
  Geniet van het mooiste uitzicht van Breda onder het genot van een lekkere lunch, sfeervol diner of een borrel bij The Office, gevestigd in – jawel – een kantoorpand. Bij mooi weer neem je plaats aan een van de tafels op het dakterras, dat vrij uitzicht heeft op de Grote Kerk Breda. Slecht weer? Dan is de rooftopbar de plek om te zijn.

 • Achter de lange stallen – Monkeybird Crew voor Blind Walls Gallery
  De naam van de kunstenaars die deze Blind Wall hebben gemaakt, Monkeybird Crew, is geïnspireerd op de symboliek van apen en… Vogels. De aap staat voor realisme en het lichaam, de vogel voor dromen en de ziel. Toepasselijk. In deze Blind Wall zie je veel dieren, waaronder ook vogels. Toch vertelt deze schildering het verhaal van het paard, een van de trouwste vrienden van de mens. De Lange Stallen is een bekend gebouw in het centrum. Het pand dat voorheen een paardenstal was, werd in 1765 herbouwd van een houten stal naar een bakstenen gebouw. Lees hier meer over de Blind Walls bij Achter de Lange Stallen

  Extra tip: op de Molsparking vind je een Blind Wall met een rat waar omheen vogels dansen. Als je aan de andere kant van dat pand kijkt, zie je een door Rutger Termohlen, de kunstenaar, verstopt roodborstje.
 • Botanische tuin – Chassé Botanique
  Je hoort de vogels bijna als vanzelf fluiten in deze weelderige botanische tuin in de kas van de voormalige Chassé Kazerne. Een goed bewaard geheim is het filmcafé van Filmhuis Breda, waar je elke dag van harte welkom bent voor een kopje koffie met gebak of een borrel. In het weekend geniet je van een driegangendiner en een aantal donderdagavonden van de vogelfilms die in deze periode op het programma staan!
 • BOMEN - Nieuwe Veste
  In de tuin van de Nieuwe Veste bevinden zich eeuwenoude zwarte moerbeibomen die veel eksters, duiven en kraaien aantrekken met hun vruchten. Waar kun je beter van deze prachtige moerbeibomen genieten, dan met een hapje of drankje bij BOMEN. Tussen de boeken, de optredens en het Bredaplein is dit een bijzondere plek in Breda. Loop ook zeker de bibliotheek in, verbaas je over de uitgesproken architectuur en zoek vooral ook de Vrije Vogels boekentafel op; hier vind je de meest uiteenlopende literatuur over vogels.

  Extra tip: De moerbeibomen zijn inmiddels beschermde monumenten, maar de moerbeien kunnen natuurlijk wel geoogst worden. Als je BOMEN rond juli bezoekt is het oogsttijd en kun je genieten van zelfgemaakt sap, taart en broodjes met moerbeien uit de bomen.
 • Willem Merxtuin
  Een van de parels van Breda is deze tuin, een kleine groene oase van kunst en rust in het midden van de bruisende binnenstad. Nergens in Breda zie je zoveel kunst op een kleine oppervlakte als hier; er zijn wel 12 kunstwerken te vinden. Als er één plek in de binnenstad te vinden is waar je kunt genieten van vogelgezang en cultuur is het wel in deze stiltetuin. 
  De tuin is van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur geopend, in het weekend tussen 11.00 en 17.00 uur.
 • T-Huis – Valkenbergpark
  Naast het feit dat dit park vernoemd is naar een vogel struikel je hier – letterlijk – over de vogels. Dit park huist namelijk kippen, hanen en ganzen, naast de vogels die je in de bomen kunt spotten. Je vindt hier ook het T Huis, waar je welkom bent voor ontbijt, lunch, diner én live muziek op dinsdagavond. Dit glazen gebouw is een kunstwerk dat ontworpen is door de bekende architect/kunstenaar John Körmeling. Op het iconisch rode bordes of het grasveld voor het T-Huis heb je uitzicht op de vogels in het park en de toren van de Grote Kerk Breda, waar je de fototentoonstelling Vrije Vogels kunt bezoeken.
13

Grote Kerk Breda

Kerkplein 2
4811 XT Breda
Grote Kerk Breda