Probeer de unieke - ‘Benedictuskaas’

Op het kloosterterrein van de Sint Paulusabdij in Oosterhout vind je Zuivelboerderij de Driehoek: een ambachtelijke abdijkaasmakerij. Hier wordt een, voor Nederland, unieke kaas gemaakt. De Benedictus, een roodflora van koeien die grazen binnen de kloostermuren, gerijpt in de kelders van de abdij.

Gelukkige koeien

Al ruim dertig jaar pacht familie Wismans de grond van de Sint Paulus Abdij in Oosterhout voor haar melkveebedrijf. Lange tijd leek het erop dat er geen opvolger zou komen om de boerderij over te nemen. Maar daar kwam in 2015 verandering in. Tijdens haar studie begon het ‘boeren’ bij Anke Wismans toch te kriebelen. Zij besloot toen het melkveebedrijf over te nemen, maar dan op haar manier. Anke en haar partner Maarten besloten kaas te gaan maken. Alles zo lokaal en vers mogelijk, met gelukkige en gezonde koeien. En dat proef je!

Uniek kaasje

Op Zuivelboerderij de Driehoek maken Maarten en Anke twee soorten abdijkazen. Een traditionele Goudse én de Benedictus, een voor Nederland unieke roodflora. In de kelders van de Sint Paulus abdij wordt deze kaas op authentieke wijze gerijpt. Van oudsher wordt dit type kaas gemaakt door benedictijnen paters. Omdat de Sint Paulus abdij ook een benedictijner klooster is, gaven Anke en Maarten de kaas de naam ‘Benedictus’.

Boerderijwinkel

Kaasje kopen? Dat kan in de boerderijwinkel. Hier vind je naast kaas ook zuivel, scharrelvlees en streekproducten van bevriende buurtgenoten. Zo koop je er bijvoorbeeld scharrelvlees van de blije varkens van de Moerderij en ambachtelijke zuivel van zuivelboerderij de Kern. Wil je met een groep een rondleiding krijgen in de kaasmakerij? Ook dat kan. Wel even reserveren.

TIP! Omdat de winkel een groot aanbod aan kaas heeft, mag je de kaas altijd even proeven. Probeer er dus gerust een paar uit.

Kom (sfeer)proeven!

Hoogstraat 82-B, Oosterhout 
www.zuiveldriehoek.nl