Eyecatcher - in Breda

MEZZ is hét podium voor live popmuziek en dance in Breda. Een hypermodern gebouw dat gerust een kunstwerk genoemd kan worden. Met een divers programma met muzikanten uit het binnen- en buitenland is het hier altijd feest. 

MEZZ heeft twee zalen: de Grote Zaal heeft een capaciteit van 600 personen en de Kleine Zaal van 100 personen. In 2019 is MEZZ verbouwd, waarbij met name het gebruiksgemak voor het publiek, de artiesten en de organisatoren is verbeterd. Zo is er een Popcafé toegevoegd, de kleedkamers en het laad-los dock zijn aangepast en de opslagruimtes zijn vergroot. Binnenkort wordt de Kleine zaal verbouwd, waardoor er in plaats van 100 mensen 200 mensen welkom zijn.  

Bijzonder ontwerp

MEZZ bevindt zich in het monumentale officiersmess (eetzaal voor officieren) van de vroegere Chassékazerne, waar een moderne koperen schelpvormige uitbreiding tegenaan is gezet. Een mooi contrast waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Het ontwerp van MEZZ is gemaakt door Erick van Egeraat Architects uit Rotterdam en is een echte eyecatcher voor de stad. MEZZ lijkt eerder op een bijzondere sculptuur dan op een concertzaal. De inrichting, materialen (hout, metaal en koper), aankleding en akoestiek worden geroemd.

Groen

Misschien heb je het al gezien, maar er is een ‘groen talud’ gerealiseerd naast de MEZZ. Een duurzame beplanting: de kratten zijn gevuld met planten met een lange levensduur. De architect heeft er bewust voor gekozen om de vloeiende lijnen in het ‘groene talud’ te houden, zodat deze aansluit bij het poppodium.

Foto: Johan van Gurp/collectie Stadsarchief Breda

Een greep uit het programma van MEZZ