Waar je van houdt, - daar zorg je voor

Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 500 kilo afval per jaar produceert? Dat is ongeveer hetzelfde gewicht als een klein olifantje. Vermenigvuldig dat met het aantal inwoners en verbeeld je de berg afval in die ergens naartoe moet. Dat moet en kan anders! Vanaf 2 juli t/m 8 juli staat Breda én Nederland in het teken van de Zero Waste Week: een meerdaags festival op het gebied van duurzaamheid, het tegengaan van verspilling én afvalvrij leven. Gedurende de week zijn er meer dan 40 activiteiten om gratis aan deel te nemen! Van interessante workshops en inspirerende sprekers tot excursies en opruimacties.

Waarom een Zero Waste Week?

Hoe mooi zou het zijn als Breda in 2030 zwerf afvalvrij zou zijn? Om dat voor elkaar te krijgen moet er nog veel gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan minder verpakkingen kopen, actief recyclen en uiteraard ook veel opruimen. Tijdens de Zero Waste Week ontdek je hoe leuk, gezellig, leerzaam en zelfs veel goedkoper een leven met minder afval is.

Liefde voor...

Dit jaar staat de Zero Waste Week in het teken van 'Liefde voor'. Elke dag heeft een eigen onderwerp, waar we liefde voor hebben. Zo staat de openingsdag (zondag 2 juli) in het teken van Liefde voor Kleding, met een heuse tweedehands modeshow, een ruilmarkt, workshops en een film. Wethouder Carla Kranenborg - van Eerd komt de week feestelijk openen. De overige dagthema’s zijn Digi-detox, Liefde voor Spullen, de Zero Waste Camping, Liefde voor Voedsel, Liefde voor Water en Liefde voor Schoonheid.

 

Bekijk het hele programma hier

Highlights van de Zero Waste Week 2023

Ontdek hieronder een greep uit het veelzijdige programma van de Zero Waste Week 2023. Meld je snel aan voor deze evenementen want vol is vol!

Zondag 2 juli - Officiële opening met modeshow

Tweedehandskleding is dé modetrend geworden! Klimaatburgemeester Elisah Pals en wethouder Circulaire Economie Carla Kranenborg geven op zondag 2 juli het startschot voor de Zero Waste Week 2023 door een modeshow te lopen in hun tofste pre-loved outfits samen met andere Bredanaars. 

Meer info

Maandag 3 juli - Digi-detox Workshop

Verminder je digitale voetafdruk tijdens de Digi-Detox! Weet jij hoeveel impact je foto's, mailtjes en andere bestanden hebben? Tijdens deze inspirerende infosessie over digitale detox krijg je inzicht in hoeveel data we creëren, opslaan en vergeten. Charlotte van Digihobbit zal je op een boeiende manier vertellen over de milieu-impact van het internet en de relatie met zero waste.

Ontdek het hier

Dinsdag 4 juli - Kijkje achter de schermen bij Vindingrijk

Ben je nieuwsgierig naar wat er achter de schermen van de kringloopwinkel gebeurt en wat er met alle geleverde spullen gebeurt? Op dinsdag 4 juli krijg je de kans om een kijkje te nemen achter de schermen en ontdek je wat voor anderen verborgen blijft.

Lees meer

Woensdag 5 juli - Zero Waste Camping

Wil je ontdekken hoe je een Zero Waste vakantie kunt beleven? Laat je inspireren op de Zero Waste Camping op boerderij Wolfslaar, waar het allemaal draait om duurzaamheid en plezier! Tijdens de Zero Waste Week wordt deze boerderij getransformeerd tot een eco-vriendelijk vakantieparadijs. De officiële opening van de camping is op woensdag 5 juli en duurt tot en met zaterdag 8 juli. Gedurende de hele campingperiode is er genoeg te beleven, maar vooral op woensdag vinden de meeste activiteiten plaats! 

Meer info

Vrijdag 7 juli - Liefde voor Water

In de prachtige tuinen van Bouvigne en het historische koetshuis staat er een geweldig programma klaar voor zowel jong als oud. Bereid je voor op boeiende lessen over drinkwater, microplastics en geniet van dans, muziek en leuke waterspelen. Daarnaast zijn er informatiestands waar je meer te weten kunt komen over groene daken, waterbesparing en watertonnen. En natuurlijk is er ruimte voor inspirerende gesprekken. 

Lees meer

Elisah Pals: "Verduurzamen hoeft niet moeilijk te zijn."

Elisah Pals is initiatiefnemer van deze week, oprichter van Zero Waste Nederland én Bredase klimaatburgemeester. Al jaren inspireert en motiveert ze de Bredase inwoners om bij te dragen aan een positieve impact op het klimaat. Dat hoeft volgens haar niet moeilijk te zijn. “Ik vind het belangrijk dat alle stappen richting een duurzamere levensstijl leuk, aantrekkelijk en gemakkelijk zijn. Duurzaamheid is geen belerend vingertje maar juist iets om blij van te worden.”

In haar interview geeft ze praktische tips over hoe ook jij kunt bijdragen aan een schoner Breda.

Lees het interview hier

Ontdek duurzaam en groen Breda