Jas aan en - eropuit!

Misschien heb je in de winter vooral de neiging om je binnen terug te trekken. Jammer! Ook bij winters weer is het heerlijk om je wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan in de buurt van Breda.
Misschien helpt het als je jezelf een lekkere beloning in het vooruitzicht stelt: een warme chocomel met slagroom, een glas glühwein, een winterbiertje... wat jíj lekker vindt.
Wij gingen op zoek naar wandelgebieden rond Breda met een verwenplek binnen handbereik. Want, zoals we in Brabant zeggen “As g’oe eige nie kietelt, dan lachte nooit.”

Noordelijk deel Mastbos

Het meer dan vijfhonderd jaar oude Mastbos noemen Bredanaars ook wel liefkozend 'de achtertuin van Breda'.  Je loopt vanuit de wijk Ginneken zo het bos in. Neem je de hond mee, dan is het goed te weten dat die in het gedeelte ten noorden van de Bouvignedreef los mag lopen. Er is zelfs een Snuffelroute, herkenbaar aan de blauwe paaltjes met een hondenkop. In de rest van het bos moet je viervoeter (zoals bijna overal in Breda) aangelijnd.

Na je wandeling strijk je lekker neer bij:

Grand Café Heeren van Oranje, Burg. Kerstenslaan 20
Restaurant De Boschwachter in het Mastbos, Huisdreef 4

Zuidelijk deel Mastbos

Ga je wat zuidelijker het Mastbos in, dan kom je in een afwisselend gebied met statige beukenlanen, donkere naaldbossen, mooie vennen en uitgestrekte heidevelden.
Een mooie route is om vanaf Grand Café de Kogelvanger (heeft een eigen parkeerterrein) langs het ven het bos in te gaan, en dan in zuidelijke richting naar het Vlonderpad te lopen. Op deze manier kun je een flinke ronde wandelen, zodat jouw bonus bij de Kogelvanger extra lekker smaakt.
Hebben de kinderen nog energie over? Ga dan bij terugkomst over de Galderseweg een stukje terug richting Breda. Daar vind je Café de Zeven Heuveltjes mét een speeltuin! 

Grand Café De Kogelvanger, Galderseweg 55
Café de Zeven Heuveltjes, Galderseweg 27

Galderse Heide

We blijven nog even bij het Mastbos, want aan de zuidwestkant vind je de Galderse Heide. Maar als je hier in augustus rondloopt, begrijp je meteen waarom het volkslied van Breda ‘Temidden van de Paarse Heide’ heet! Maar ook in de winter is het er fijn wandelen. 
Op loopafstand vind je Pannenkoekenhuis Dennenlucht, mét speeltuin voor de kids.

Pannenkoekenhuis Dennenlucht, Heistraat 15

 

Wolfslaar

Landgoed Wolfslaar ligt aan de zuidoostkant van Breda. Het bestaat uit een landhuis met daar omheen een mooi wandelgebied.
Grenzend aan het landgoed vind je Natuurtuin Wolfslaar. Ooit hoorde dit natuurgebiedje als roeivijver en ligweides bij het naastgelegen zwembad. Sinds het tientallen jaren geleden is teruggegeven aan de natuur, groeien en bloeien er weer allerlei wilde planten en bloemen. Een verborgen pareltje!

Van je welverdiende bonus geniet je bij Het tuinhuis van Charlotte. Dat vind je bij de ingang van Boerderij Wolfslaar, de kinderboerderij. O ja, de taarten bakken ze hier zelf! 

Het tuinhuis van Charlotte, Wolfslaardreef 95

Het Liesbos

Tussen Breda, Prinsenbeek en Etten Leur ligt het Liesbos, het grootste oude zomereikenbos van Nederland. Het bos is ook bekend vanwege de vele bosanemoontjes die er in het voorjaar de bodem wit kleuren. Ook het Liesbos heeft een hondenlosloopgebied. Dat vind je aan de westkant van het bos. 

Afhankelijk van aan welke kant van het Liesbos je gaat wandelen kun je voor wat lekkers neerstrijken bij Restaurant de Peer (oostkant) of De Boswachter Liesbosch (westkant).  

De Peer, Oude Liesboslaan 172
De Boswachter Liesbosch, Nieuwe Dreef 4

Ulvenhoutse Bos

Het Ulvenhoutse Bos is waarschijnlijk al sinds de middeleeuwen een bosgebied. Het ligt langs verschillende beekjes en door kakrijke leemlagen is de grond er vaak behoorlijk nat.
Het Ulvenhoutse Bos zelf is niet heel erg groot, maar loopt naadloos over in het Chaamse Bos zodat je je wandeling ze lang kunt maken als je maar wil.

Bij De Fazant is het na afloop goed toeven. Buiten op het overdekte terras of binnen bij de haard.

De Fazant, Sint Annadreef  2, Ulvenhout

Strijbeekse Heide

Op de Strijbeekse Heide, gelegen op de grens met België, hebben zich de spannendste verhalen afgespeeld. Er is hier wat af gesmokkeld! Letterlijk van alles probeerden smokkelaars clandestien de grens over te krijgen. Van koffie tot zeep en boter en van dameskousen tot fietsen en zelfs koeien. Politie en douane hadden er hun handen vol aan.
Nu we alles vrij de grens mee over mogen nemen, is het smokkelen uit de mode geraakt en ligt hier een mooie, wandelroute van 8 km. Zowel de start als het einde zijn bij Restaurant De Smokkelaar. Laat de glühwein maar doorkomen!  

De Smokkelaar, Goudbergseweg 8, Strijbeek

Bekijk hier alle locaties op de kaart

Nog meer wintertips voor Breda