v.v. EIGENBELANG

  • Cultuur
Ben jij geïnteresseerd in woorden die zich vormen tot de betekenisvolle, creatieve, te gekke uitingen die poëzie, spoken word en literaire performances heten? Dan is v.v. EIGENBELANG iets voor jou! Mocht je nog niet gehoord hebben van hét literaire platform in Breda, lees dan verder. Wij spraken woordkunstenaars Liek, Jesse en Joep over dit toffe collectief.

Dit zijn de grondleggers van v.v. EIGENBELANG

Maak kennis met Liek, Jesse en Joep. Vanbuiten lijken ze misschien op leden van een grunge rockband of (kunst)vaardige voetbalspelers, maar dit zijn drie jonge, opkomende literaire talenten van Breda.

Joep (27) begon in 2018 zijn eerste woorden op papier te zetten met de gedachte om het ooit voor te dragen op een podium. Het balletje is gaan rollen en sindsdien heeft Joep veel ervaring opgedaan bij verschillende podia in Utrecht. Al enkele jaren is hij weer terug in Breda en zet hij zich in om samen met v.v. EIGENBELANG het open podium voor literatuur naar Breda te brengen.

Jesse (26) is een kapper met passie voor schrijven en muziek. Hij is geboren in Breda en opgegroeid in Lage Zwaluwe, maar nu vestigt hij zich weer in Breda. Ongeveer vijf jaar geleden schreef hij zijn eerste gedicht, dat tot leven kwam tussen de momenten van het uitvoeren van zijn liedjes. Hij genoot er echt van, soms zelfs meer dan van zijn daadwerkelijke nummers. Hij vertelt: "Veel van mijn poëzie gaat over depressie, seks en drugs en allerlei andere dingen. Eigenlijk over alles. Ik gebruik veel humor, dat vind ik belangrijk."

Liek (29) is het buitenbeentje van de drie. Ze benaderde het schrijven op een andere manier door eerst het podium op te zetten om zich vervolgens koppig en standvastig in het schrijven te verdiepen. Liek is een creatieve duizendpoot: van allrounder bij Electron, tot grafisch ontwerper en nu de hoofdprogrammamanager bij Pier15.

De drie creatievelingen hadden de gezamenlijke droom om een open podium op te zetten voor de literaire kunsten. En dat gebeurde in 2021, midden in de pandemie. Ze brachten een promotievideo uit en in maart 2022 volgde de eerste open mic-avond in het voormalige BANK15 (nu Bühne) met groot succes.

Wat betekent v.v. EIGENBELANG?

We vroegen de drie naar de betekenis van de gekozen naam. Liek en Joep reageren: "v.v. EIGENBELANG staat voor Voordracht Vereniging Eigenbelang." Joep gaat verder: "We noemden onszelf eerst gewoon 'Eigenbelang' omdat dat precies was wat het was. Er was geen toegankelijk podium voor literatuur in Breda en we wilden egoïstisch gezien graag een podium, dus hebben we er zelf een gemaakt. Naast het 'Eigenbelang' dachten we dat we iets enthousiasts wilden, iets hooligan-achtigs. Dat is waar de 'v.v.' in beeld kwam. De v.v. staat voor voordacht vereniging, en is een knipoog naar het clubgevoel van voetbalverenigingen." En zo betrad v.v. EIGENBELANG de Eredivisie van de Nederlandse literatuur.

Dit kun je verwachten

Dus, wat kun je verwachten van v.v. EIGENBELANG? Regelmatig terugkerende open mic-avonden bij Pier15, waar mensen hun geschreven stukken op het podium kunnen uitproberen. Maar ook evenementen zoals ‘Het Literaire Huisfeestje’ of hun Oudejaars: avonden vol met zorgvuldig geselecteerde topauteurs. Daarnaast is het team van v.v. EIGENBELANG ook te vinden op verschillende festivals, natuurlijk altijd met een typemachine, zodat elke voorbijganger zijn inspiratie op papier kan zetten.

wij verlangen vooral naar luid, schreeuwend en expressief applaus.

Poëzie hoeft niet stoffig te zijn

Maar wat is nu het doel van V.V. Eigenbelang? Joep antwoordt: "Poëzie mag enthousiaster zijn. Veel mensen, vooral jongeren, beschouwen poëzie als iets voor ouderen. Maar dat is zo'n gemiste kans omdat er ook veel jongeren zoals wij zijn die het op een heel andere manier doen. Het kan heel luid, expressief en sexy zijn, maar het kan ook heel stoffig en saai zijn. Het tweede is waar mensen aan gewend zijn of het meest aan denken. En dat is jammer, want het kan echt zoveel meer zijn!"

Dát is wat v.v. Eigenbelang wil bereiken: literaire evenementen die meer aanvoelen als een rock-'n-rollshow en niet terugdeinzen voor scherpe randen. "Sommige poëzie-evenementen worden geassocieerd met complimenten door te knippen met de vingers. Dat is zacht en veilig; wij verlangen vooral naar luid, schreeuwend en expressief applaus."

Speciale vuistregel

Liek vervolgt: "Onze vuistregel bij het zoeken naar een evenementenlocatie is dat er een bar binnen 10 meter moet zijn." Joep voegt toe: "Een bar binnen het gezichtsveld doet iets met het publiek. Het moment dat het publiek gewoon kan omdraaien en fluisteren 'nog vijf biertjes', dat werkt gewoon heel goed."

De Schrijverskantine

Naast de evenementen van v.v. EIGENBELANG kun je er ook terecht om je eigen schrijftalent te ontwikkelen. In de zogenaamde ‘Schrijverskantine’ kan iedereen die geïnteresseerd is in schrijven meedoen en hun werk delen. Dit gebeurt twee keer per jaar in een periode van zes weken. De Schrijverskantine is volgens de drie onbedoeld veranderd in een soort talentenontwikkeling. De mensen die meedoen sluiten zich automatisch aan na kennis gemaakt te hebben met v.v. EIGENBELANG. Er is een ware community ontstaan. “Inmiddels kennen we onze gemeenschap vrij goed, als er iemand op zoek is naar een schrijver voor een bepaalde klus, zijn we in staat de perfecte match te vinden. We zijn als het ware een soort literaire makelaar.”

De toekomst van v.v. EIGENBELANG

We vragen wat de wensen zijn voor de toekomst. Liek antwoordt: “We hebben niet echt de ambitie om groot te worden buiten Breda. De focus ligt eerder op de gemeenschap binnen Breda. Het moet een begrip worden dat op eigen benen kan staan.” Voor Joep zou het een droom zijn om fulltime schrijver te worden en Jesse lijkt het fantastisch om op te treden op Lowlands.

Jesse, Liek en Joep zijn zonder enige twijfel een kracht waarmee rekening gehouden moet worden. Ze maken ruimte in hun vrije tijd voor iets waar ze gepassioneerd over zijn, namelijk het vestigen van een schrijfklimaat in Breda. Heeft dit interview je interesse gewekt? Vind meer informatie over v.v. EIGENBELANG en alle opkomende evenementen via hun Instagram.