Stijn en Stéphanie brengen eten van de boer

    Eind 2013 begonnen Stéphanie Vellekoop en Stijn Markusse met het halen van boodschappen bij de boer. Vrienden en familie waren ook geïnteresseerd en voor ze het wisten begonnen ze een bedrijf: Boerschappen. Boodschappenboxen met producten van boeren uit omgeving Breda. “We willen voedsel verkopen dat voedt in plaats van vult, uit een keten die deugt. ’s Ochtends halen we het op bij de boer, ’s avonds ligt het al op het aanrecht bij iemand thuis.”

    's Ochtends bij de boer, 's avonds op het aanrecht

    “Het begon allemaal toen ik op een streng dieet moest vanwege medische redenen”, vertelt Stéphanie. “Ik mocht geen suikers, geen e-nummers; geen troep. Toen kwamen we erachter, door etiketten te lezen, dat het heel moeilijk is om in de supermarkt ‘normaal’ boodschappen te doen. Je verwacht toch niet dat er in salami of rosbief suiker zit? Waarom al die toevoegingen? We besloten rechtstreeks naar de boeren in omgeving Breda te gaan om boodschappen te doen.”

    Hoe meer koelkasten…

    “We vertelden dit aan vrienden en voor we het wisten stonden er 12 kisten in onze woonkamer met groenten en andere boodschappen van de boeren voor onze vrienden”, lacht Stijn. “Iedereen kon één product per krat meenemen om zo hun eigen box samen te stellen.” Een half jaar later schreven ze zich in bij de Kamer van Koophandel en verhuizen ze naar een externe locatie: STRND. “We hadden in het begin twee koelkasten, we werkten met Excel-lijsten en namen alleen contant geld aan”, vertelt Stijn. “De groei van ons bedrijf is goed te meten aan het aantal koelkasten”, lacht Stéphanie.

    Begin 2014 verwelkomen ze hun 100e klant. “Dat moment betekende zoveel voor ons. We hadden allebei nog een andere baan, maar in 2015 zegden we die banen op en gingen we fulltime voor Boerschappen. Behoorlijk spannend, maar we staan volledig achter ons verhaal en onze missie”, vertelt Stéphanie. Hun missie? Een keten waarin écht lekkere, gezonde én verantwoorde producten de norm zijn en iedere schakel toegevoegde waarde heeft. Een keten die goed is voor de klant, de natuur én de boer.

    Producten met een verhaal

    Bij Boerschappen verkopen ze producten met een verhaal. Alle groente, vlees, vis, zuivel en fruit komt rechtstreeks van de boer. “Soms is het vlees een beetje grijzig, omdat er geen conserveringsmiddelen gebruikt worden. Dat moet je toch even uitleggen”, vertelt Stéphanie. Bij Boerschappen zijn alle vormen van groente en fruit welkom. Groot, dik, klein, krom; als de kwaliteit maar goed is.

    Eind 2015 maakten ze weer een stap en openden ze een afhaalpunt én een winkel bij de oude Faam fabriek. “Elk kwartaal werd het professioneler”, zegt Stéphanie. In 2022 werden ze een coöperatie en verhuisden ze nog een keer: naar de Leursebaan op het industrieterrein met een inpaklijn en inmiddels 55 mensen in dienst. “Het was in het begin echt heel kneuterig allemaal. We hadden niet kunnen bedenken dat het zo zou gaan”, vertelt Stijn.

    Tegenslagen en hoogtepunten

    Het was voor het koppel nooit de bedoeling om een bedrijf te maken van Boerschappen. “Het is bijzonder om te zien hoe we zo zijn gegroeid. We hebben alles van de grond opgebouwd en meestal moesten we het wiel zelf uitvinden. En daar horen ook heel veel tegenslagen bij. We mochten in 2015 kerstpakketten maken voor het UWV in Breda en een week voor kerst brak er brand uit. Brandweermannen liepen tot hun knieën in het water met onze boodschappen te sjouwen. Dat heeft heel veel impact gemaakt. Dat was een tegenslag, maar tegelijkertijd ook een heel mooi moment, omdat iedereen elkaar hielp”, vertelt het koppel.

    Kwaliteit voorop

    Maar één ding heeft altijd prioriteit gehad, en dat is de kwaliteit van de producten én de prijs voor de boeren. “Dat is de hele gedachte achter Boerschappen”, vertelt Stéphanie. “Als we een ding niet willen, is ons bedrijf verkopen. We willen altijd de kwaliteit kunnen blijven waarborgen, ook over 100 jaar. We staan bekend om onze verse, pure, seizoensgebonden en regionale producten die we dagelijks bij onze boeren ophalen, en daar willen we ook om bekend blijven staan. De meeste van onze boeren zijn er al vanaf de start van Boerschappen bij, dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen. We hebben nooit een concessie gedaan bij de boeren. We willen een keten maken die deugt en aan de supermarkt laten zien dat het wél kan”, vertelt het koppel.

    Ambitie

    Inmiddels is Boerschappen niet alleen in omgeving Breda te vinden. “Door corona heeft ons bedrijf een ontzettende boost gehad. We hebben inmiddels meerdere pick-up-points in het zuiden, maar we bezorgen door heel Nederland. We zouden het heel leuk vinden om meerdere hubs in Nederland te hebben met daaromheen lokale boeren. Zodat je eigenlijk een kopie krijgt van Boerschappen Breda, maar dan bijvoorbeeld in de randstad of Groningen. Zodat er straks nog meer lokale producten ’s ochtends bij de boer opgehaald worden, en ’s avonds bij iemand in de keuken.”