Sarah brengt creativiteit tot leven

    Urban, rauw, tegendraads en gedurfd. Dat is de stijl van SAARBARBAARS. Sarah (29) heeft haar eigen atelier in de Sint Annastraat, waar ze uniseks tassen en accessoires maakt en sinds kort ook haar eigen kleding verkoopt. “Het is zo bijzonder om mensen met mijn ontwerp over straat te zien lopen.”

    Kennis overbrengen

    Op de middelbare school deed Sarah al haar eigen ding: ze trok kleding aan die ze zelf leuk vond in plaats van naar anderen te kijken. “Het was mijn manier van profileren”, vertelt ze. Het was een logische stap voor Sarah om naar het Sint Lucas in Boxtel te gaan. “Ik koos daar voor de specialisatie leer, een fascinerend product.” De kennis die ze daar en in de praktijk heeft opgedaan, brengt ze nu weer over op eerstejaars studenten, op haar oude school. “Zo blijf ik fulltime in mijn vakgebied.”  

    Ambitie en ambacht

    Nadat Sarah afgestudeerd was, wist ze meteen dat ze voor zichzelf wilde beginnen. “Ik wil mijn eigen stempel ergens op drukken.” Ze ging op zoek naar een eigen atelierruimte. Die atelierruimte vond ze op STEK in Breda. Daar sloot ze zich op om haar eigen collectie vanaf de grond op te bouwen. “Op dat moment was mijn woonkamer namelijk mijn atelier, ik was klaar voor een volgende stap.”

    Nu kun je SAARBARBAARS vinden in de Sint Annastraat. “Mijn ambacht past goed in de Sint Annastraat. Ik hoop echt iets toe te voegen aan de stad: extravagante, uniseks streetwear, met een rauw en tegendraads randje. In Amsterdam en Rotterdam zie je dit al heel veel, maar in Breda is het echt vernieuwend.”

    Duurzame producten

    Sarah werkt veel met leer in haar collecties en vindt het belangrijk dat ze weet waar haar materialen vandaan komen. “Leer is een duurzaam product; het blijft je leven lang mooi én het is een restproduct. Anders wordt er niks mee gedaan. Als ik een restje leer over heb waar ik geen tas of etui meer van kan maken, maak ik er een pasjeshouder of sleutelhanger van.”

    “Ik hoop echt iets toe te voegen aan de stad: extravagante, uniseks streetwear, met een rauw en tegendraads randje.”

    Breda brengt het samen

    Mode en kunst samenbrengen. Dat is wat Sarah samen met de Bredase kunstenares Kathelijn Samuels heeft gedaan. “We hebben een limited edition collectie gemaakt met kleding, tassen en accessoires.” Kathelijn maakte drie kleurrijke prints op drie grote huiden, en daar ging Sarah verder mee aan de slag. “Ik heb haar werk versneden tot een nieuw ontwerp en daardoor is ieder product uit de collectie uniek.”

    Trots en dankbaar

    Sarah timmert nu vijf jaar lang aan haar droomcarrière. “Ik merk nu eigenlijk pas dat ik trots ben op wat ik heb neergezet. Alles valt op zijn plaats. Mensen weten me steeds beter en vaker te vinden, daar ben ik dankbaar voor. Zo leuk om te zien dat mensen mijn werk met plezier dragen! Mijn droom? Een groot merk worden. Met verschillende locaties voor de productieruimte, ontwerpstudio en een winkel. Ja, dat zie ik wel zitten!”