Park Valkenberg

  • Park
  • Nassau
  • Royal Roots
  • Explore Royal
Het Park Valkenberg is een heerlijke groene oase midden in de Bredase binnenstad. Oorspronkelijk alleen voor bewoners van het Kasteel van Breda, maar nu een fijne ontmoetingsplek. Strijk lekker neer op een bankje langs de vijver, spreid je picknickkleedje uit op het gazon of geniet van iets lekkers op het terras van het T-Huis.

Verboden voor ‘gewone' Bredanaars

Tot 1812 deed het Valkenberg dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda. Voor ‘gewone Bredanaars’ was een wandelingetje in het park niet weggelegd. Alleen de kasteelbewoners en hun gasten waren er welkom. In het park stonden kooien met valken die de Nassaus gebruikten voor de valkenjacht.

Het park was oorspronkelijk een echt bos met hoge bomen. Hendrik III van Nassau liet in de zestiende eeuw een tuin naar Italiaanse stijl aanleggen die in de zeventiende eeuw werd aangepast naar een tuin in Franse stijl. 
Als je kijkt naar het perkje met Hercules, een replica van één van de zeventien beelden die toen in het park stonden, krijg je een beetje een idee hoe deze Franse stijltuin eruit zag.

Bruisende plek

Wat een verschil met het Valkenberg van vandaag! Studenten zoeken er de zon op, of juist de schaduw van de eeuwenoude bomen. Vaders en moeders laten er hun kroost spelen in het speeltuintje. En ganzen en konijnen hebben van het park hun thuis gemaakt. Het Valkenberg is een bruisende plek geworden. 

De Vlucht

In het park vind je ook het beeld De Vlucht van kunstenaar Hein Koreman. Het herinnert aan de begindagen van de Tweede Wereldoorlog toen duizenden Bredanaars de stad moesten ontvluchten. Op 4 mei vindt hier de jaarlijkse Dodenherdenking plaats.

T-Huis

Het T-Huis is een heerlijk relaxte plek waar je, afhankelijk van het moment van de dag, kunt neerstrijken voor koffie, lunch of borrel. Kinderen vermaken zich, in het zicht van het terras, prima in de fijne speeltuin. Het werd oorspronkelijk gebouwd als kunstwerk door de bekende kunstenaar/architect John Körmeling.