Elisah laat zien hoe gemakkelijk verduurzamen is

    Elisah Pals is Bredase klimaatburgemeester, oprichter van Zero Waste Nederland en initiatiefnemer van de Zero Waste Week. Ze zet zich in om de bewoners van Breda te inspireren en te motiveren om bij te dragen aan een positieve impact op het klimaat. Dat hoeft volgens haar niet moeilijk te zijn. “Ik vind het belangrijk dat alle stappen richting een duurzamere levensstijl leuk, aantrekkelijk en gemakkelijk zijn. Duurzaamheid is geen belerend vingertje maar juist iets om blij van te worden.”

    Verandering begint bij jezelf

    Elisah begon zich in 2015 te focussen op het verminderen van haar eigen afval. Als psychologe hield ze zich al bezig met het herkennen van gedragspatronen en nieuwe gewoontes aanleren. “Door een ander eetpatroon te volgen en meer verse en seizoensproducten te eten, merkte ik dat ik veel minder afval produceerde. Ik vond het zo interessant dat ik het bijna als een spel begon te zien. Ik wilde zien hoe weinig afval ik kon produceren”, vertelt Elisah. In de jaren daarna besefte ze dat leven volgens de zero waste principes grootser aangepakt moest worden om écht impact te kunnen maken. Daarom startte ze de Zero Waste Nederland beweging op. Die beweging groeide zo hard dat ze nu samen met een team ook bedrijven adviseert en motiveert om hun afval te reduceren.

    Haar rol als klimaatburgemeester

    Elisah is uiteraard heel het jaar door bezig met een positieve impact creëren op het klimaat. Tijdens de klimaatweek wil ze als klimaatburgemeester stilstaan bij hoe gemakkelijk het is om duurzamer te leven. Ze vertelt: “Ik denk dat het belangrijk is om een handelingsperspectief te bieden. Tijdens de klimaatweek komen er veel onderwerpen aan bod, zoals de energietransitie, maar ook consumptie en voedselverspilling. Ik zie het een beetje als een vertaling naar de inwoners van Breda over hoe ze zelf een concrete, positieve bijdrage kunnen leveren aan het klimaat.”

    Breda als duurzame stad

    Duurzaamheid is één van de topprioriteiten van Breda. Het is niet voor niets dat ‘groen’ onderdeel is van de drie G’s (Grenzeloos, Gastvrij & Groen). Elisah erkent de moeite die de stad neemt om de groene doelstellingen te realiseren. “Ik zie dat er aandacht is voor vergroening en verkoeling. Ik ben erg blij met initiatieven zoals ‘stad in het park’. Ook zie ik dat stadsecologen steeds meer betrokken worden bij de renovatie van wijken.”

    Verbeterpunten

    Toch wijst Elisah ook op verbeterpunten die de stad kan maken. “Ik vind dat de stad nog te veel verstening realiseert bij de bouw van nieuwbouwijken. Dat soort verstening draagt helaas bij aan de opwarming van het klimaat. Ik zie ook dat grote bomen te makkelijk worden weggehaald op plekken waar ze juist hard nodig zijn. Initiatieven zoals Struikroven zijn daarom extra belangrijk om het groen dat weg wordt gehaald opnieuw te verdelen. Naast vergroening vind ik dat er meer gefocust mag worden op evenementen die veel afval produceren, zoals bijvoorbeeld carnaval of Breda Jazz Festival. Deze evenementen gebruiken nog steeds wegwerpbekers die onder andere in de singel belanden. Daar zijn zeker nog grote stappen in te maken.”

    Wat kan jij doen?

    Verduurzamen en minder afval produceren hoeft niet moeilijk te zijn legt Elisah uit. “Je kunt erg simpel beginnen door een ‘NEE-NEE-sticker’ gratis aan te vragen bij de gemeente en die op je brievenbus te plakken. Daardoor heb je veel minder foldermateriaal én ben je minder geneigd om dingen te kopen. Daarnaast raad ik iedereen aan om ook eens wat weekboodschappen op de markt te halen in plaats van de supermarkt. Producten zoals noten, kaas, brood zijn daar onverpakt te koop. Ook zijn er genoeg fijne verpakkingsvrije winkels in Breda waar je je boodschappen kunt doen.” Voor mensen die niet al te veel uit hun comfortzone willen stappen, heeft Elisah ook tips. “Mocht je gewend zijn om je boodschappen te bestellen, dan kun je ook kiezen om je boodschappen bij Pieter Pot te bestellen. Je krijgt je boodschappen in statiegeld potten die bij de volgende bestelling weer opgehaald worden.”