Hoogtepunten - op een rijtje

Carnaval 2024 heeft alles in zich om een prachtfeest te worden. De stad staat barst uit z'n voegen van de festiviteiten. Op deze pagina lichten we er een aantal uit. 

Sleuteloverdracht

Een van de belangrijke tradities van carnaval: de sleuteloverdracht. Zaterdag 10 februari om 15.11 uur draagt burgemeester Paul Depla de sleutels van de stad over aan de nieuwe Hoogheid: Prins Driekus dun Tweejde. En net zoals zijn voorgangers zal Driekus die ontvangen met de woorden: "Kielegatters, de stad is van ons!" Het feest kan beginnen!

Opwarmertje
De stad is dan al al lekker opgewarmd. Vanaf 11.11 uur laten stadsbeiaardier David van der Vlies en de Torenblazers het Bredaas Volkslied over de Grote Markt klinken. Daarna luidt het Klokkenluidersgilde carnaval letterlijk in met de grote klokken in de toren. 
De Hoogheid start zijn intocht bij café de Haagse Poort aan de Haagdijk. Van daaruit kun je hem begeleiden naar de Grote Markt. 

Zaterdagmiddag 10 februari
 


 

Grote Optocht

Op carnavalsmaandag trekt de Grote optocht door de straten van ut Kielegat. Voor veel Kielegatters en duizenden liefhebbers van buiten de stad het hoogtepunt van carnaval. Geniet van alles wat voorbij trekt. Spectaculaire carnavalswagens, spetterende muziekkapellen, prachtig uitgedoste loopgroepen en ludieke duo’s en individuelen.

De optocht start aan de Haagdijk en eindigt bij het Chassé Theater. Daar zijn aansluitend het grootse optochtbal en de prijsuitreiking. De precieze route vind je in de Kielegat app en op de plattegrond verder op deze pagina. 

Nieuw dit jaar zijn de aanpassingen voor bezoekers met een beperking. Lees hier meer informatie.  

Maandag 12 februari 12.11 uur

Dinsdagmiddag - Brakkenmiddag

De dinsdagmiddag met carnaval is voor de kleine Kielegattertjes van ca 4-9 jaar. Op de Grote Markt worden pannenkoeken gebakken en spelletjes gespeeld, je kunt je laten schminken en er is een ballonnenclown. Vanaf 15.11 uur trekt de Brakkensliert door de binnenstad, een optocht door creatieve brakken. Zie voor de route de plattegrond op deze pagina. 
De Brakkensliert eindigt bij het Guldenbal in het Chassé Theater. 

Dinsdag 13 februari 12.11 uur

Straatcarnaval

Weer of geen weer, carnaval is toch eigenlijk het leukste als je het gewoon buiten kunt vieren. En dat kan in ut Kielegat. Vier dagen lang kun je op de Grote Markt de bloemetjes buiten zetten. 

Verbranding Kiske en Mieske

Met de verbranding van carnavalssymbolen Kiske en Mieske komt er op dinsdagavond een einde aan carnaval.

Op de Grote Markt neemt Prins Driekus d’n Tweejde zijn steek af en geeft de sleutels van de stad terug aan de burgemeester. Na de laatste carnavaleske nummers en de bekendmaking van het motto van het jubileumjaar (2024-2025) worden Kiske en Miekske met vallen en opstaan, met vreugde en verdriet weggebracht naar de haven.
Daar steekt Prins Driekus de de poppen aan en is carnaval 2024 voorbij. Bij de meeste cafées kun je nog wel even terecht voor een afzakkertje. 

 

Te druk? Kijk ook eens hier!

Gemeente Breda, politie en stichting Kielegat houden continu de drukte in de binnenstad in de gaten. Mocht het te druk worden, dan kunnen bepaalde toegangswegen (tijdelijk) dicht gaan voor ieders veiligheid. 

Om de bezoekers beter te spreiden, zijn er dit jaar meer plekken met festiviteiten. Hieronder vind je informatie over de Feesttent op het Chasséveld, Kantje Boord en Kieleiland aan de Haven en Castillo Kielegat op het Kasteelplein. Het Foodcourt dat eerder op de Grote Markt stond, vind je dit jaar bij Castillo Kielegat aan het Kasteelplein.  

Bekijk hier alle Kielegatse feestpleinen met hun programma. 

 

Nieuw: De Feesttent

Dit jaar met carnaval voor de eerste keer op het Chasséveld: De Feesttent. Met onder meer optredens van Tino Martin, John West en Gullie. De organisatie van De Feesttent haalt alles uit de kast! Vier dagen lang springen, 4000 kg confetti, dansen, polonaise en nog veel meer. Bijna het hele programma is gratis toegankelijk. Bekijk het hele programma. 

Chasséveld, 9 t/m 12 februari

 

Nieuw: Het Kasteelplein wordt Castillo Kielegat

Het Kasteelplein wordt dit jaar omgebouwd tot Castillo Kielegat. Wat kun je hier verwachten?

  • Bij binnenkomst vanaf het park is er een plek om je jassen op te hangen bij JASSIE.
  • Vervolgens is er een foodplein waar je niks tekort hoeft te komen.
  • Vanaf de Grote Markt/Catharinastraat is er een entree waar je je leutpenningen kunt scoren.
  • Voor de deur van Plan B, naast het beeld is er een tof feestplein. 

Kantje Boord en Kieleiland

Van vrijdagmiddag t/m dinsdagavond pakt de Haven groots uit met Kantje Boord. De festiviteiten zijn zelfs uitgebreid met Kieleiland op een ponton bij de Spinola. Nog meer plaats om te feesten!  

Optochten in de randgemeenten

Behalve het Kielegat hebben ook de Bredase dorpskernen een eigen optocht:

Zondag 11 februari

Maandag 12 februari 

Carnaval vanuit je luie stoel

Liever de deur niet uit of gewoon tussendoor thuis carnavallen? BredaNu (Sanseveria TV) en Baronie TV brengen van vrijdag 9 februari t/m dinsdag 13 februari carnavalssfeer bij jou in de huiskamer. Optredens van artiesten, live verslagen van de belangrijkste carnavalsgebeurtenissen en nog veel meer. Je hoeft alleen nog maar zelf de slingers op te hangen!

Meer info vind je op Bredanu.nl/carnaval en op Baronie.tv.

Carnaval voor iedereen toegankelijk

Breda vindt dat carnaval voor iedereen toegankelijk moet zijn. Onderstaande plattegrond laat onder meer het rolstoelplatform (Oude Vest) en de prikkelarme zone (Vlaszak) tijdens de optocht zien. Maar ook bijvoorbeeld (rolstoel)toiletten en gehandicaptenparkeerplaatsen. Verder staan ook de routes van de optochten op de plattegronden. En dat is natuurlijk voor iedereen handig.   

Meer weten over de bereikbaarheid van ut Kielegat of een rolstoelplaats op de tribune reserveren? Kijk dan op de site van Stichting Kielegat.

Ook leuk voor jou