Broedplaatsen in Breda

    Breda krioelt van de broedplaatsen! Van een creatieve broedplaats voor dansers tot een broedplaats voor de techindustrie. Breda heeft het. Benieuwd welke broedplaatsen er in Breda zijn? Hier vind je een overzicht.

    Wat is een broedplaats?
    Een creatieve broedplaats is een verzamelplek in een stad waar talentvolle ondernemers en creatieve mensen samenkomen. Hier wordt verbinding gelegd tussen kunst, cultuur en technologie. Creativiteit, experiment en innovatie staan voorop.

    Bloos

    Stel je voor. Je bent net klaar met je theaterstudie, je hebt een idee voor een theaterstuk en je wil daar dolgraag mee aan de slag. Maar hoe? Hoe werk je dat concept verder uit? Waar begin je? Hoe schrijf je een subsidieplan? En hoe verzamel je een creatief team om je heen? Voor al deze vragen is de broedplaats bij Bloos dé plek om verder te komen; van idee naar uitvoering en presentatie. Een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en coaching krijgt en uiteindelijk je publiek gaat ontmoeten op het podium. Hier doe je, samen met gelijkgestemden, ervaring op. Repeteren je in een van de repetitieruimten en bereid je je verder voor op de toekomst als professionele theatermaker. Door het beschikbaar stellen van faciliteiten, netwerk en begeleiding creëert Bloos een keten van mogelijkheden. 

    Electron

    Electron is de culturele broedplaats waar cultuurliefhebbers, professionele kunstenaars en vormgevers maken, ontmoeten, vernieuwen. Dat gebeurt in ateliers, werkplaatsen, eventruimtes én in culturele huiskamer MotMot gallery. Jonge talenten in Breda krijgen hier de ruimte om hun talent te ontwikkelen. Het is in veel opzichten een kunstacademie, maar zonder docenten en beoordelingen. Je krijgt alle vrijheid, maar bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Met een eigen plek om te creëren en faciliteiten om anderen te ontmoeten. Zulke plekken zijn schaars in deze sector. 

    Lees hier meer over Electron 

    STEK

    STEK is een creatief bedrijventerrein. Waar ondernemers samen toekomstbewust innoveren en inspireren. Iedereen zich welkom voelt en mens en planeet centraal staat. STEK faciliteert een creatieve broedplaats, waarbinnen je als beginnend ondernemer de ruimte, tijd en ondersteuning krijgt om je te ontplooien. Fouten maken hoort daar ook bij. Het credo op STEK is altijd geweest: gebruik wat je hebt. Of dat nou de grondstoffen zijn van de buurman, of advies, kennis en diensten. 

    Lees hier meer over STEK

    Bühne

    Bühne is een plek waar non-stop van alles kan gebeuren. Makers en creatievelingen van Breda krijgen hier een podium om hun werk te presenteren en nieuwe dingen uit te proberen op het gebied van muziek, kunst, eten en alles daartussenin of daarbuiten. Bühne wil de wereld een stukje mooier maken door creatief talent een podium te geven. Zij kunnen zich ontwikkelen, terwijl het publiek de kans krijgt om te genieten van die vernieuwende makers – op muzikaal, artistiek en culinair gebied. Daarnaast bieden ze kansen en werkplekken aan ondernemers en medewerkers (mét en zonder krasje) om de maatschappij eerlijker te laten draaien, zowel op sociaal als economisch vlak. 

    Lees hier meer over Bühne

    Dansnest

    Dansnest is de broedplaats voor dans in Breda. Een performance van Dansnest komt altijd voort uit een langdurig werkproces midden in de samenleving. Door observatie en ontmoeting met het publiek wordt de inspiratie opgehaald en de inhoud geladen. Dit inzicht vormt de basis voor artistiek onderzoek en creatie van onze choreograaf en dansers. Dansnest maakt de performance zo dat er een unieke verbinding ontstaat tussen omgeving, dansers en publiek. Dat doen ze op locaties die ze bijzonder of uitdagend vinden, maar ook op plekken die aandacht nodig hebben. Ze werken graag samen met andere (culturele) partners in de buurt, zoals BUas, Cultuurnacht Breda, Blind Walls, Nieuwe Veste, Podium Bloos, Pier15 en Stedelijk Museum Breda. 

    Bezoek de website voor meer informatie.

    OpenX

    OpenX is een verbindingsplek bij Avans voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. Het vormt de brug tussen Avans als kennisinstelling en de omgeving buiten onze hogeschool. Studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers hier samen, om elkaar te ontmoeten, samen te werken en elkaar te inspireren. Met ruim 5.000 vierkante meter oppervlak biedt OpenX plaats aan studenten, die er gebruik kunnen maken van de vele studie-, werk- en ontmoetingsplekken. Er is een makerslab met een Virtual Reality-gedeelte, waar docenten de ruimte hebben om te experimenteren en elkaar te inspireren met verschillende werkvormen. En er zijn 5 themakamers, die verbonden zijn aan de Sustainable Development Goals en die het interdisciplinair denken en werken bevorderen.

    Klik hier voor meer informatie over OpenX.

    Triple O Campus

    De Triple O Campus is de broedplaats voor de creatieve industrie en toegepaste technologie, waar inmiddels bijna 90 bedrijven hun thuisbasis vinden. Ze zorgen er in de eerste plaats voor dat de bedrijven op de campus elkaar vinden – en zich daar ook voor openstellen. Ze organiseren regelmatig events, inspiratiesessies en borrels. Zodat mensen elkaar zakelijk én persoonlijk kunnen ontmoeten. Om krachten te bundelen en projecten naar een hoger level te tillen. Maar óók het gewoon even leuk te hebben, mét elkaar. Om ook startende ondernemers een plek te bieden is er een Co Workspace ingericht. 

    Cradle Lab & Experience Lab

    In het Cradle Lab op Breda University of Applied Sciences wordt gewerkt aan researchprojecten en applicaties om gameontwikkeling makkelijker en gestroomlijnder te maken, voor zowel entertainment games als serious games. In hun Experience Lab wordt met behulp van de nieuwste technologieen en inzichten, emoties en gedrag in reële en virtuele werkelijkheden gemeten.

    Kom hier om meer te weten over het Cradle & Experience Lab.

    Urban Living Lab

    Urban Living Lab is een broedplaats die bewoners, studenten, docenten, onderzoekers, ondernemers en ambtenaren samenbrengt en werkt aan maatschappelijke vraagstukken in en rondom de stad. Jaarlijks zijn er zo'n drie- tot vierhonderd studenten betrokken bij ULLB. Deze studenten zijn afkomstig van verschillende opleidingen, onderwijsinstellingen en onderwijsniveaus. Zo werken studenten van Avans, Curio, BUas, De Rooi Pannen samen. ULLB is te vinden op diverse plekken in de stad, maar het basiskamp is het Faamkwartier. 

    Check hier het programma van Urban Living Lab.