ONS Label Breda

    Breda is een stad vol diversiteit in culturen. Iedereen is hier welkom! Dit is meteen ook het motto van de Bredase onderneming ONS label Breda. Hier kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid worden en werkervaring op doen. Dit initiatief is uitgegroeid tot ONS label Breda met vijf beroepsonderdelen waar mensen kunnen leren en werken. In Geeren-Zuid kwam een buurthuis met Ons restaurant. Daarnaast zijn er het Naaiatelier, het Klusteam, de Studio en Mevrouw de Wit. We nemen je mee in de wereld van ONS label Breda.

    Start van ONS label

    De oprichters Monique van Winkel en Irene Nagtzaam zagen de diversiteit in de wijk Geeren-Zuid en de noodzaak om vluchtelingen en statushouders te helpen met integreren. Hun initiatief begon in 2013 met bewoners uit de wijk. Met name vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst die veel thuis zaten en niet wisten hoe ze konden deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Monique en Irene hebben toen de Vrouwen Studio opgericht. Een plek waar vrouwen samen activiteiten ondernamen, zoals koken. Zo bouwden ze een sociaal netwerk op. 

    De doelgroep heeft vaak een heftige reis achter de rug. Hierdoor is het lastig voor hen om zich thuis te voelen in een nieuw land en een nieuwe stad. ONS label helpt hen met leer- en werktrajecten, taalcursussen, trainingen, stageplaatsen en arbeidsmatige dagbesteding een sociaal netwerk en leven op te bouwen in Breda. Zo voelen zij zich eerder thuis en deel van de stad.

    Het Naaiatelier


    Naast het inclusiever maken van de samenleving, draagt ONS label ook bij aan duurzaamheid. Bij het Naaiatelier bijvoorbeeld, wordt gewerkt met zeer diverse materialen. Die worden gerecycled, geupcycled en/of zijn organisch. Vol creativiteit maken de deelnemers unieke producten en geven ze een nieuw leven aan afgedankte materialen. Oude springkussens, brandweerkleding, banners en fietsbanden worden omgetoverd tot prachtige tassen! Niets is te gek voor het Naaiatelier!

    Bij het Naaiatelier is iedereen welkom, niet alleen de deelnemers maar ook de opdrachtgevers! Grote bedrijven als Heineken, Swapfiets, Tony Chocolony en de NS komen naar dit Bredase bedrijf voor duurzame producten. Maar ook Bredanaars hebben het Naaiatelier gevonden! BredaPhoto laat bijvoorbeeld tassen en andere producten maken van oude banners. 

    Het verhaal van Mahmod Abdulah, kleermaker bij het Naaiatelier

    De uit Syrië gevluchte Bredanaar Mahmod was professioneel kleermaker in Syrië. Door ONS label kan hij zijn passie in een veilige omgeving weer uitvoeren. In Syrië maakte hij al veel speciale kleding, maar in Breda mocht hij wel een heel unieke opdracht uitvoeren: de pakken voor een Prins Carnaval! Naast de Nederlandse taal, leert Mahmod elke dag ook iets nieuws over de cultuur in Nederland en over de stad Breda.

    Op de foto hiernaast zie je Mahmod truien van organisch materiaal maken. Dit waren de kerstcadeaus voor ons team bij Breda Marketing! Wil jij ook een duurzaam en uniek cadeau geven aan je werknemers, vrienden of familie? Ga dan eens langs bij het Naaiatelier!

    Ons Restaurant

    In de Bredase wijk Geeren-Zuid vind je Ons restaurant. Hier bereiden de deelnemers elke dag een heerlijke lunch en diner. Van maandag t/m vrijdagavond kun je hier voor maar €6 euro gezellig aanschuiven bij het buurtdiner! Je kunt de maaltijd ook afhalen. Ons restaurant heeft ook een locatie in De Teruggave (het voormalige Belastingkantoor). Hier kun je terecht voor een lekkere lunch.

    Het Klusteam

    Kun je wel een handje gebruiken in of rondom je huis of kantoor? Schakel dan de deelnemers van het Klusteam in! De deelnemers worden hier opgeleid en doen werkervaring op in allerlei klussen, zoals verven, reparaties en tuinonderhoud. Veel Bredase bedrijven maken al gebruik van deze toppers!

    “Samen maken we Breda nog mooier en daar zijn we trots op!”

    Mevrouw de Wit

    Bij ONS label Breda geloven ze in eerlijke prijzen voor arbeid en eerlijke kansen voor mensen. Mevrouw de Wit biedt professionele schoonmaak voor particulieren en bedrijven!

    De Studio

    De Studio is een laagdrempelig atelier voor allerlei soorten werk. Deelnemers bereiden werkzaamheden voor het Naaiatelier voor, maken producten van bijenwas en wassen en strijken voor Ons restaurant. Daarnaast worden hier trainingen en cursussen gegeven, zoals Nederlands, gezonde voeding en computervaardigheden.

    Volgens Ellen Deckers, medebestuurder van ONS label Breda, is het mooi om te zien dat Breda zich sociaal ontwikkelt en duurzaamheid een randvoorwaarde wordt.