25 jaar: - jubileumeditie

DIT BLOG IS GESCHREVEN N.A.V. HET 25 JARIG BESTAAN VAN BREDA BARST IN 2022

Breda Barst maakt zich op voor de 25e editie. Eindelijk. “We vieren de jubileumeditie al drie jaar, maar nu kan het écht doorgaan”, vertelt Jurgen Blommaert, voorzitter van Breda Barst. Het festival viert zijn jubileum zoals al jaren in Park Valkenberg met een extra festivaldag op 16 september. 

Barst B’day Bash

Breda Barst trapt het festivalweekend af met een groots verjaardagsfeest. Op deze extra vrijdag verzorgen ze een avond met grote namen. “Selah Sue stond al heel lang op ons wensenlijstje, maar omdat we een gratis festival zijn, was deze act te duur. Nu we een schappelijke toegangsprijs vragen van 30 euro voor de B’day Bash, is het wel mogelijk om een line-up op te stellen met grotere artiesten. Een spannende zet, want dit is de eerste keer dat we het zo doen, en we hebben geen idee of we helemaal gaan uitverkopen. Ik denk dat we met Jett Rebel, Selah Sue en de Vlaamse band Bazart een bijzondere line-up hebben.”

Talent ontdekken

“We zoeken altijd naar bands die door zouden kunnen breken”, vertelt Jurgen. “Op het talentenpodium willen we volle aandacht geven aan opkomende bands, of acts die net even wat anders zijn dan de rest. Maar ook op de andere podia bieden we ruimte aan talentvolle artiesten. Jett Rebel was er zo een. Toen hij in 2014 op Breda Barst stond, was hij echt een upcoming artiest. Extra leuk dat hij nu bij onze jubileumeditie is. Een ander typisch voorbeeld van een Breda Barst act is S10. In 2019 hadden we haar al geboekt, niet wetende dat ze mee zou doen aan het Songfestival.”

Vrijwilligers

Jurgen is zelf al sinds 1999 betrokken bij Breda Barst en sinds 8 jaar is hij voorzitter van het festival. Breda Barst werkt samen met zo’n 250 vrijwilligers. “Er is een vast team dat ons al jaren helpt, en ieder jaar komt er ook nieuwe aanwas. Via via, of studenten bijvoorbeeld. Ook voor dit jaar is de planning zo goed als gevuld. Het is zo bijzonder om te zien dat de vrijwilligers ieder jaar weer voor ons klaarstaan en zo betrokken zijn. Het is eigenlijk één grote familie. Mensen verzetten hun vakantie zodat ze kunnen helpen bij het festival. Dat vind ik mooi.”

De sfeer van Breda Barst is uniek, vindt Jurgen. Op het festivalterrein, maar ook backstage. “Artiesten en vrijwilligers lopen door elkaar heen. Er is geen aparte ruimte voor de artiesten. En dat zorgt voor heel veel leuke en bijzondere situaties. Als vrijwilligers en artiesten bij elkaar aan tafel moppen zitten te tappen bijvoorbeeld, dat is toch geweldig?”

Saamhorigheid

“Hoe betrokken zo’n club vrijwilligers is, zie je op de leuke momenten, maar ook op de minder leuke momenten”, vertelt Jurgen. “In 2016 was er zoveel regen gevallen, dat het hele festival letterlijk onder water stond. Uit alle hoeken kwamen er mensen om tot in de late uurtjes te helpen. Dat was echt een waanzinnig moment. Dan heb je in de gaten wat het festival betekent voor Breda.”

Gratis festival

Breda Barst is vanaf het moment dat het festival in het park plaatsvindt gratis toegankelijk. Ook dit jaar kun je bijna 50 gratis acts zien in Park Valkenberg. “Ons streven is om Breda Barst een laagdrempelig en gratis festival te houden, maar met de stijgende prijzen en de veranderende markt is dit wel heel moeilijk”, laat Jurgen weten. “Wij moeten het vooral hebben van de horeca, daar draait het festival op. Meegaan met de prijsstijgingen doen we niet voor de lol, maar dat doen we voor het behoud van het festival.”

Breda Barst vindt plaats van 16 t/m 18 september. Voor vrijdag zijn er nog tickets beschikbaar.

Foto's: Peter de Jong, Max Fransen en Breda Marketing

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen