Electron:

de culturele hotspot van Breda

Electron: de culturele hotspot van Breda

Lekker lunchen met een kop goede koffie. Je laptop openklappen en werken in een van de comfortabele banken of stoelen. En dat allemaal terwijl je mooie kunst kunt bewonderen (en zelfs kopen). Bij Electron kan het. Wij spraken Lisette Spee, een van de eerste kunstenaars binnen Electron, en vroegen haar waarom Electron tot de hotspots van Breda behoort.

 

Electron is een gebouw voor beeldmakers én voor het publiek”. Ruim 60 professionele kunstenaars, ontwerpers en vormgevers zijn te vinden in het pand in de upcoming wijk Belcrum, waar je, door het open en intieme karakter van Electron, als publiek heel dicht bij de maker kunt komen. “Het galeriecafé maakt het zo bijzonder voor de bezoeker. Je kunt er kunst bekijken en kopen, maar ook gewoon lekker koffie drinken of een hapje eten.”

De huiskamer van Belcrum

Nog niet zo lang geleden was Electron een gebouw met verschillende organisaties in de culturele branche die niet altijd samenwerkten en waar het publiek weinig van af wist. Dat is veranderd. Het publiek kan nu zes dagen per week zien wat er gemaakt wordt. De organisatie noemt zichzelf niet voor niets ‘artistieke gastheer’. “Het kunstenaarsgebouw is tegenwoordig de huiskamer van Belcrum waar iedereen zich meer dan welkom voelt en tegelijkertijd ook geprikkeld en geïnspireerd raakt”.

Bredase trots

De kunst bij Electron is gemaakt door kunstenaars met een Bredase link. Je voelt dus wel de Bredase trots als je hier rondloopt. “We hebben een uitstekende kunstacademie, dat moet je gewoon kunnen laten zien”. Om deze kunstenaars hun werk te laten doen, is het pand niet geheel te doorkruizen. Wél kun je meegenieten van hun werk door mee te kijken in de makershal, waar je de beeldmakers bezig ziet aan werken die bijvoorbeeld niet in hun atelier passen.

Een kijkje in de ateliers

Heb je toch echt de wens om eens binnen te kijken bij het atelier van een kunstenaar? Dan kun je een studiotour boeken. Tijdens deze tour ga je met een kleine groep op bezoek bij de ateliers van een aantal beeldmakers. Zo leer je meer over de kunst die gemaakt wordt, waarom ze dit doen en op welke manier. “We willen het publiek bijbrengen dat de hedendaagse kunstenaar niet meer alleen maar zit te schilderen op een doek met olieverf, maar dat hij ook door middel van Augmented Reality in games werelden kan creëren. Binnen deze werelden maakt hij dan weer kunst. Een andere kunstenaar maakt films of bepaalde grafische animaties. En weer een ander kan zijn creativiteit kwijt in fotografie. Er zit hier vanalles”.

Ontdek meer cultuur en historie