Creatieve - broedplaats

Lekker lunchen met een kop goede koffie. Je laptop openklappen en werken in één van de comfortabele banken of stoelen. En dat allemaal terwijl je mooie kunst kunt bewonderen (en zelfs kopen). Bij Electron kan het. Wij spraken Lisette Spee, één van de eerste kunstenaars binnen Electron, en vroegen haar waarom Electron tot de hotspots van Breda behoort.

Electron is een gebouw voor beeldmakers én voor het publiek”. Ruim 70 professionele kunstenaars, ontwerpers en vormgevers zijn te vinden in het pand in de upcoming wijk Belcrum, waar je, door het open en intieme karakter van Electron, als publiek heel dicht bij de maker kunt komen. “Het galeriecafé, ook wel MotMot gallery genoemd, maakt het zo bijzonder voor de bezoeker. Je kunt er kunst bekijken en kopen, maar ook gewoon lekker koffie drinken of een hapje eten.”

 
 

De huiskamer van Belcrum

Nog niet zo lang geleden was Electron een gebouw met verschillende organisaties in de culturele branche die niet altijd samenwerkten en waar het publiek weinig van af wist. Dat is veranderd. Het publiek kan nu zes dagen per week zien wat er gemaakt wordt. De organisatie noemt zichzelf niet voor niets ‘artistieke gastheer’. “Het kunstenaarsgebouw is tegenwoordig de huiskamer van Belcrum waar iedereen zich meer dan welkom voelt en tegelijkertijd ook geprikkeld en geïnspireerd raakt”.

MotMot gallery

MotMot gallery verkoopt actueel werk van professionele kunstenaars & ontwerpers die een relatie hebben met de regio Breda. MotMot selecteert op kwaliteit en actualiteit. Door de glazen wand van het galeriecafé kijk je de makershal in, de ruimte waarvan kunstenaars en ontwerpers gratis gebruik kunnen maken, op voorwaarde dat zij aanspreekbaar zijn voor het publiek dat hier ook nieuwsgierig rondloopt.

MotMot gallery ondersteunt makers in de ontwikkeling van hun beroepspraktijk én in de versterking van hun positie door hen een verkooppodium te bieden en werk zichtbaar te maken voor een groter publiek. Naast het vaste programma worden er samen met cultuurcollega’s presentaties, bijeenkomsten en events georganiseerd. Interesse? Lees hier meer!

Bredase trots

De kunst bij Electron is gemaakt door kunstenaars met een Bredase link. Je voelt dus wel de Bredase trots als je hier rondloopt. “We hebben een uitstekende kunstacademie, dat moet je gewoon kunnen laten zien”. Om deze kunstenaars hun werk te laten doen, is het pand niet geheel te doorkruizen. Wél kun je meegenieten van hun werk door mee te kijken in de makershal, waar je de beeldmakers bezig ziet aan werken die bijvoorbeeld niet in hun atelier passen."

Een kijkje in de ateliers

Heb je toch echt de wens om eens binnen te kijken bij het atelier van een kunstenaar? Dan kun je een studiotour boeken. Tijdens deze tour ga je met een kleine groep op bezoek bij de ateliers van een aantal beeldmakers. Zo leer je meer over de kunst die gemaakt wordt, waarom ze dit doen en op welke manier. “We willen het publiek bijbrengen dat de hedendaagse kunstenaar niet meer alleen maar zit te schilderen op een doek met olieverf, maar dat hij ook door middel van Augmented Reality in games werelden kan creëren. Binnen deze werelden maakt hij dan weer kunst. Een andere kunstenaar maakt films of bepaalde grafische animaties. En weer een ander kan zijn creativiteit kwijt in fotografie. Er zit hier vanalles”.

Ruimtes huren

Voor meetings of events zit je goed bij Electron. Door de inspirerende en creatieve omgeving is Electron een fijne plek om een ruimte te huren. Of je nu een strakke, lichte ruimte zoekt of een rauwe en industriële omgeving. 

Bekijk hier alle mogelijkheden.

Leuk om te weten: alle ruimtes hebben een bijzondere naam. Waar deze vandaan komen lees je hieronder.

Belcrum Birds

Electron bevindt zich middenin de Belcrum, een creatieve en ondernemende wijk met relatief veel oud kunstacademiestudenten als haar bewoners. De straten zijn vernoemd naar de meest uiteenlopende vogels; kwetsbare, tegelijk krachtige diersoorten. Trots en kleurrijk. Of juist subtiel en onopvallend, zich schikkend naar hun omgeving.

Als broedplaats en het creatieve hart van de Belcrum komen deze straatnamen tot leven op de enorme mural op het terras, en typeert iedere ruimte één van deze bevlogen diersoorten.

Electron is een oude electra- en schakelkastenfabriek waarin cultuurliefhebbers, creatievelingen, professionele kunstenaars, ontwerpers & vormgevers terecht kunnen in ateliers, werkplaatsen, event ruimtes en de culturele huiskamer MotMot gallery. 

Voor meer informatie over openingstijden en praktische informatie bekijk je deze pagina. Voor afwijkende openingstijden en meer informatie zie www.electronbreda.com.

Belcrumweg 19
4815HA Breda

Ontdek meer cultuur en historie