Expositie Something In-Between op Station Breda

Waar Breda
Wanneer t/m 14 augustus
Prijs Gratis

Contact

Adres:
Breda Centraal Station
Gravinnen van Nassauboulevard
4811 BN Breda
Plan je route

De expositie Something In-Between toont in twee vitrines aan de Belcrumzijde van het Bredase station werk van Rosa Sijben (NL) en Helmut Smits (NL). Met deze expositie onderzoeken curatoren Roeliena Aukema en Liza Voetman de vervagende grenzen van de publieke en private ruimte, iets dat zichtbaar wordt in de context van het station. Kunnen we ons nog verbonden voelen met elkaar en met de plek?

Station Breda is een plek waar veel passanten komen. De dagelijkse forens, de…

Lees verder

De expositie Something In-Between toont in twee vitrines aan de Belcrumzijde van het Bredase station werk van Rosa Sijben (NL) en Helmut Smits (NL). Met deze expositie onderzoeken curatoren Roeliena Aukema en Liza Voetman de vervagende grenzen van de publieke en private ruimte, iets dat zichtbaar wordt in de context van het station. Kunnen we ons nog verbonden voelen met elkaar en met de plek?

Station Breda is een plek waar veel passanten komen. De dagelijkse forens, de inwoner van de stad, evenals de eenmalige bezoeker. Gehaast pendelend door de stationspassage zijn onze ogen veelal gericht op het kleine schermpje in onze hand. Op weg naar het werk, op zoek naar een nieuwe beleving, maar weinig oprecht contact met de nog onbekende ‘ander’. Tegelijkertijd delen we ons ‘private’ leven ‘publiek’. Deze expositie onderzoekt hoe wij mensen kunnen functioneren in een tijd en ruimte die zich laat kenmerken door privatisering van het publieke domein en controlevoering door digitalisering.

Blauwe kubussen
Op een uithoek van het station bevinden zich twee helderblauwe, glazen kubussen. De plek staat in contrast met de stationspassage voor de AH en Kiosk en vraagt een moment van stilstand in de drukte. Sijben en Smits, die beiden geïnteresseerd zijn in sociale vraagstukken als deze, projecteren vanuit hun eigen beeldtaal een poëtisch gesprek in deze discussie. Het werk is zichtbaar, maar niet tastbaar voor de toeschouwer. Vanuit de spanning ‘intimiteit’ en ‘aanwezigheid’ gaan de werken zowel met elkaar als met de ruimte en de passant een dialoog aan. Het speelt met afstand en nabijheid en stelt zich open voor wat kunst kan bieden: ontmoeting.

Rosa Sijben
Rosa Sijben (1988, Alkmaar) toont met het werk Among Us een groep verticale objecten die zij realiseerde uit diverse materialen en vormen. Deze zijn afgeleid van afbeeldingen en objecten die Sijben in de loop der jaren heeft verzameld, waaronder gebruiksvoorwerpen die om aanraking lijken te vragen en overblijfselen van iets dat is geweest. In de glazen kubus wekken de objecten de suggestie van een menselijke aanwezigheid, een groep die noties van intimiteit en afstand, in- en uitsluiting oproept. Sijbens werk bestaat vaak uit objecten die een praktisch nut lijken te hebben, maar waarvan de exacte functie voor de toeschouwer onbekend blijft. In de efficiëntie van alledag creëert zij dubbelzinnigheid en daarmee ruimte waarmee iets nieuws kan ontstaan.

Helmut Smits
Helmut Smits (1974, Roosendaal) is een multidisciplinaire beeldend kunstenaar die in een eenvoudige en speelse, maar kritische beeldtaal concepten visualiseert. Door te kijken naar de samenleving en dagelijkse situaties hierin, realiseert hij toegankelijke interventies die grotere thema’s bespreekbaar maken, zoals ook hier onze verhouding tot tijd en samenleven als zodanig. De werken die Smits in zijn vitrine toont, gaan uit van zijn observaties naar de toegewezen plek: het houten vlonder onder de vitrines en de telefoons in menig hand. Smits gaat onze perceptie van de alledaagse stroom op het station speels en met een knipoog met zekerheid verstoren.

Opening
U bent van harte welkom op de opening van Something In-Between op vrijdag 14 februari om 18.30 uur. Deze wordt verricht door Marianne de Bie, Wethouder Cultuur gemeente Breda, en curatoren Roeliena Aukema (1991, Maastricht) en Liza Voetman (1992, Tilburg). Toegang is gratis. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd.

Lees minder

Wanneer

  • dagelijks t/m 14 augustus 2021

Prijzen

  • Gratis

Locatie