Dodenherdenking

Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar
Waar Breda
Wanneer t/m 4 mei

Voor het tweede jaar op rij kunnen de reguliere herdenkingen en vieringen rond 4 en 5 mei niet doorgaan. De gemeente Breda heeft drie jonge Bredase filmmakers gevraagd om een korte film te maken over de thematiek van 4 en 5 mei. De film is hier te zien.

In voorgaande jaren was een vertegenwoordiging van het College van burgemeester en wethouders aanw…

Lees verder

Voor het tweede jaar op rij kunnen de reguliere herdenkingen en vieringen rond 4 en 5 mei niet doorgaan. De gemeente Breda heeft drie jonge Bredase filmmakers gevraagd om een korte film te maken over de thematiek van 4 en 5 mei. De film is hier te zien.

In voorgaande jaren was een vertegenwoordiging van het College van burgemeester en wethouders aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomsten bij het monument De Vlucht in het Valkenberg, in de OLV ten Hemelopneming kerk in Prinsenbeek, in Ulvenhout met een kranslegging bij het monument bij het oude gemeentehuis aan het Wilhelminaplein en in de Sint Willibrorduskerk in Teteringen. Herdenkingsbijeenkomsten zijn als gevolg van het coronavirus niet toegestaan. Namens het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad en door de diverse (oranje) comités worden er bij bovengenoemde locaties wel kransen gelegd. In lijn met de richtlijnen van het RIVM vindt dit plaats zonder aanwezigheid van publiek.

Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda biedt iedereen die dat wil de gelegenheid op 4 mei bij het monument De Vlucht in het Valkenbergpark bloemen te leggen. Uiteraard met inachtneming van de geldende coronamaatregelen.

Op 4 mei om 19:00 uur, vooraf aan de nationale herdenking, geeft gastbeiaardier Tommy van Doorn op de beiaard van de Grote Toren Breda een stemmig concert. Hij speelt onder andere werken van Bach en Fauré en eindigt met muziek van John Williams. Het programma wordt op 4 mei op social media gepubliceerd (@torenbreda).

Om 19:50 uur neemt het Klokkenluidersgilde Breda het stadsgeluid over. Traditiegetrouw op 4 mei, wordt de 3750kg wegende Breda-Nassauklok niet zoals gewoonlijk geluid, maar “geklept”: het kort achter elkaar slaan van de klepel tegen de klokkenwand. Dit kleppen is een traditie die in veel andere steden ook zo wordt uitgevoerd bij de dodenherdenking en geeft een heel ander geluid dan het regulier luiden van de Breda-Nassauklok.

Aangezien er ook dit jaar geen ceremonie is in het Valkenbergpark, speelt trompettist Koen van den Heijkant om 19:59 uur de taptoe, vanaf de 3e omloop op 60 meter hoogte, gevolgd door 2 minuten stilte. Dit trompetsignaal is goed te horen aan de marktzijde van het centrum.

Lees hier meer over onze Poolse bevrijders

Vanwege de coronamaatregelen is er geen publieke herdenking op 5 mei. Daarom maakten we een route van ca. 2,5 km zodat je zelf de plekken in het Bredase centrum kunt bezoeken die herinneren aan de oorlog en vooral aan onze Poolse bevrijders. Bekijk hier de route.

Lees minder

Locatie