Top vijf stadswandelingen door Breda

Top 4 stadswandelingen door Breda

Geen betere manier om een stad te leren kennen dan te voet. Daarom hebben we vijf themawandelingen door Breda op een rijtje gezet. Vergeet niet af en toe naar boven te kijken, want Breda staat vol met de prachtigste gevels.

Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Een groeiende collectie van meer dan 80 muurschilderingen gemaakt door internationale kunstenaars. Iedere schildering is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie. De gidsen van Blind Walls Gallery vertellen over de kunstwerken, de makers en de verhalen die als inspiratie dienden. De rondleiding is een alternatieve manier om de stad te ontdekken; bijzondere locaties, goede verhalen en mooie kunstwerken.

Op blindwalls.gallery vind je alles wat je wilt weten over de locaties, de schilderingen, de kunstenaars en de verhalen. Je kunt ook de app downloaden, dan heb je alle info bij de hand. 

Historische Kilometer

Wist je al dat Breda een speciale band heeft met ons Koningshuis? Of dat er een echt Nassaukasteel midden in het stadscentrum staat? Met het boekje De Historische Kilometer leer je tijdens een wandeling door het centrum van alles over de Bredase geschiedenis. 

Een boekje met de Historische Kilometer is voor € 2,50 te koop bij de Grote Kerk. 

Bevrijdingswandeling door Breda

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie. Op een aantal plekken in de Bredase binnenstad vind je monumenten en standbeelden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

Wij maakten een wandeling langs deze plekken. Om de mensen die omkwamen te gedenken en onze Poolse bevrijders te eren.  

Bekijk de wandeling

Hip Ambacht – de negen straatjes van Breda

In de buurt van het Kasteel van Breda, midden in het centrum, werkten vroeger veel ambachtslieden en kunstenaars. Dichtbij de rijke kasteelbewoners kon je namelijk een goede boterham verdienen. Nog steeds vind je in de Bredase binnenstad ambachtelijke bedrijfjes waar vakmensen mooie dingen maken. De route Hip Ambacht brengt je op al deze bijzondere plekken. Zoals bij modeontwerpster Olga Buijse van L’Ago B, het tassenatelier van Mirjam Zwolsman of de lasersnijderij van Brandpunt. En natuurlijk niet te vergeten: de huisgemaakte taartjes eten bij Van Haaren!

Foods en Bootswandeling

De wandeling Foods & Boots vertelt het verhaal over Breda als garnizoensstad. De route gaat langs belangrijke militaire gebouwen van de stad en vertellen over de geschiedenis van dit militair erfgoed. Daarnaast is er aandacht voor ambachtslieden en industrie die door de eeuwen heen geprofiteerd hebben van het leger in de stad. Denk hierbij aan chocolade, bier, aardappels, groente en fruit.
Starten kan in het nieuwe ontwikkelingsgebied in de binnenstad de Gasthuisvelden, waar ruimte aan de stad wordt toegevoegd door het ont­sluiten van een kazerneterrein en de verbinding met rivier de Nieuwe Mark afgerond gaat worden.

Ontdek ook