Grote Kerk Breda

Van welke kant je Breda ook nadert, de 97 meter hoge toren van de Grote Kerk Breda zie je al van verre. Hét icoon van Breda. De Grote Kerk is een gebouw met een lange historie én een mooie toekomst. Het is een Rijksmonument, een van de vier topmonumenten in Brabant en maakt deel uit van het Grootste Museum van Nederland.Daarnaast ontwikkelt de Grote Kerk Breda in samenwerking met verschillende partners een gevarieerd programma dat de actualiteit verbindt met de collectie en verhalen van de kerk. We nemen je mee in de rijke historie en vertellen je over de ambities voor vandaag en morgen.

Culturele hotspot

De Grote Kerk Breda heeft een duidelijke visie voor de toekomst: de kerk een plek in het hart van de stad laten zijn waar verschillende generaties samenkomen en geïnspireerd raken.

Dat doet de kerk met een vernieuwend programma waarbij bezoekers met de kennis van nu kunnen kijken naar de eeuwenoude verhalen van de kerk. Daarvoor werkt de organisatie samen met een breed netwerk aan kunstenaars, ondernemers, opleidingen en culturele en maatschappelijke organisaties.

Van 14 april t/m 25 augustus is in de kerk de tentoonstelling Re-Belle te zien waarvoor kunstenaar Maria Roosen kleurrijke, hedendaagse accenten aanbracht in de monumentale kerk.

Bekijk de agenda van de Grote Kerk Breda

750 jaar historie

De rijke historie van de Grote Kerk gaat terug tot in de middeleeuwen. In de 750 jaar daarna is er op deze plek voortdurend gebouwd, verbouwd, gerestaureerd en gerenoveerd. Er is gebeden, getreurd, gevierd en bewonderd. 

We nemen je in vogelvlucht mee door de historie en langs de belangrijkste monumenten in de kerk.

Restauratie en onderhoud

Een monument als de Grote Kerk Breda is nooit af. Onderhoud en restauratie zijn dagelijkse kost. Op het moment loopt er een restauratietraject dat t/m 2027 duurt. Die restauraties gebeuren enerzijds met de meest innovatieve apparatuur, maar worden ambachtelijk afgewerkt door kundige beeldhouwers.

Ben jij al Vriend van de Grote Kerk?

Aan de Grote Kerk Breda blijft altijd onderhoud en restauratie nodig. Er zijn fondsen, maar de kerk moet zelf ook fors bijdragen.
Je kunt daarbij helpen door Vriend van de Grote Kerk te worden. Wist je dat de overheid voor iedere euro die jij als Vriend bijdraagt, € 2,00 bijlegt? Voor bedrijven zijn er speciale programma's om de kerk te ondersteunen. Zo zorgen we samen voor de instandhouding van 'onze' Grote Kerk en helpen we mee aan een waardevolle toekomst. Want de Grote Kerk is van ons allemaal, toch?   

Grote Kerk als eventlocatie. Ontvangsten, concerten, huwelijken of bedrijfsevents. De Grote Kerk biedt een groots en sfeervol decor en diverse ruimtes t/m 600 zitplaatsen. Er kan misschien wel meer dan je denkt!

Nog meer cultuur in Breda

Combineer jouw bezoek aan de kerk met iets anders in Breda