Leuke activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie

Leuke activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie

Voorjaarsvakantie - voor kinderen

15 februari begint de voorjaarsvakantie! In en om Breda is er genoeg te doen om er een gezellige week van te maken met en voor je kinderen. Benieuwd? Ontdek hieronder onze tips. 

© Unsplash

Speurtochten

Ga op ontdekkingstocht! Breda kent een aantal leuke speurtochten voor kinderen. Zelf verzinnen mag natuurlijk ook, maar wij zetten een aantal speurtochten voor je op een rijtje. Lees hieronder verder voor een toepasselijke Carnavalsspeurtocht!

Zet je speurneuzenbril op en ontdek de stad eens op een andere manier!

© Johan van Gurp

Bredase plaatjes kijken

Johan van Gurp fotografeerde ruim 37 jaar de stad en heeft Breda op allerlei manieren vastgelegd voor BNdeStem. Hieruit volgt een waardevol beeldachrief van 270.0000 beelden dat hij digitaliseerde voor Stadsarchief Breda. Deze en de meer dan 50.000 andere beelden van het Stadsarchief kun je gratis online bekijken. 

Kruip met je kinderen op de bank en scrol door de foto's heen. Herken jij jullie straat? Bestond jullie speeltuin toen al? De beelden zijn te bekijken via de online beeldbank

 

Carnaval vieren

Geen carnaval in 2021? Jawel, hoor! Maar dan net even iets anders. De Stichting Kielegat trekt alle creativiteit uit de kast om er toch een geweldig feest van te maken. Wij zetten een greep activiteiten voor je op een rijtje. 

Loop de Kielegatse Kilometer met je kinderen: een wandeltocht door de Bredase binnenstad waar leuke anekdotes en 'oude' pronkstukken uit het Kielegatse carnaval voorbijkomen. Parallel aan deze tour kunnen de brakken genieten van een speurtocht. Of versier samen je gevel, tuin, balkon of straat: de Stichting Kielegat is op zoek naar De Grôtste Versierder! Papier-maché bijvoorbeeld samen een caranavalspop. Zo kleuren we samen het Kielegat rood-oranje!

Samen koken en proeven

Duik de keuken in met je kinderen en tover wat lekkers op tafel! Kies een makkelijk recept uit, zoals pannenkoeken of muffins. Of maak zelf de beroemde nacho's van 't Hart van Breda. Je kunt het do-it-yourself pakket afhalen op locatie. Gezellig en ook nog eens leerzaam!

Geen zin om zelf te koken? Steun dan de lokale ondernemers en haal wat lekkers bij een van de vele horecazaken in Breda. Deze restaurants bezorgen en hier kun je afhalen. Om het extra leuk te maken organiseer je een geblinddoekte proeverij met al het lekkers...Of juist met iets wat je kinderen niet lekker vinden. 

 

Schaatsen

De weersvooruitzichten zien er goed uit voor schaatsliefhebbers. Heb jij je schaatsen al van zolder gehaald? Wij zochten uit waar je op natuurijs kunt schaatsen in en om Breda.

Hoe coronaproof is schaatsen? Kinderen tot en met 17 jaar mogen samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven onderling geen afstand te houden.

Spelen in het bos

In Speelbos Boeverijen in het Mastbos kunnen kinderen heerlijk ravotten. Ze kunnen er in bomen klimmen, hutten bouwen, kliederen met water of zand en nog veel meer.
Vanuit het Mastbos kun je een lekker warm drankje en wat lekkers halen bij de Kogelvanger, de Zeven Heuveltjes of Dennenlucht.  Tip: Maak een feestje van je wandeling en bestel bij Dennenlucht een lekkere knapzak!  

Het Brakkenbos is ook een plek om lekker in de natuur te spelen. Het Speelbos is te vinden door bij de Asterdhoeve (Rietdijk 6 te Breda) het Beemdenbospad in te gaan. Na 300 meter aan de linkerkant is de ingang van het speelbos. Fietsen kunnen in het speelbos geparkeerd worden. De auto kun je iets verder rechts op het tweede parkeerterrein van de Asterdplas parkeren.

 

© Michel Kieviets

Chassé Thuis

Met Chassé Thuis blijft het theater cultuur brengen! Maar dan lekker vanaf je eigen bank.

Is het een dag minder mooi weer? Het Chassé Theater heeft een speciaal aanbod samengesteld voor de hele familie. Neem een kijkje tussen het aanbod voor de leukste film- en theatertips. 

Ga op zoek naar de 'Grote Vijf'

Ga op safari in eigen land en ontdek de ‘Grote Vijf’ van Brabant: edelhert, ree, bever, wild zwijn en de vos. Grote kans dat je de vos en de bever al tegenkomt in de Biesbosch! De bever is het icoon van dit Nationaal Park. Er leven er wel meer dan 300 in deze omgeving. Sinds 2017 leven er weer edelherten in Nederland in het Groene Woud (tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven). De ree kun je al spotten in het Mastbos in Breda. Wees heel stil, misschien komt er dan wel eentje voorbij! 

Een nachtje weg

Ben je even toe aan een andere omgeving? Neem je kinderen mee naar een van deze bijzondere plekken om te overnachten. Vanuit de locaties kun je op een leuke manier de regio verkennen. Slaap bijvoorbeeld in een boomhut: plezier gegarandeerd!

Buiten sporten

Zijn je kinderen al een stukje ouder? Ga lekker samen sporten in de buitenlucht! Skeeler een leuke route of ga naar het skatepark. Je ontdekt het allemaal tussen deze lijst met buitensporten

WinterChills

Ook in de carnavalsvakantie is er weer een vol WinterChills aanbod. Naast verschillende sport & spel, drummen, kickboksen en activiteiten buiten is er ook weer een online aanbod met Fifa-toernooien, online DJ lessen en de Makersbase. Kijk bij het programma wat je elke dag kunt doen.

Ook kun je deze vakantie thuis vanuit je woonkamer meedoen aan de online: Kielegat eej Taolent! Dus alle brakken opgelet! Dit is jouw kans om te laten zien wat je kan. Iedereen van 6 tot 12 jaar kan meedoen. En misschien win jij wel een prijs!

Blind Walls Gallery

Op zoek naar de gaafste muurschilderingen van de Blind Walls Gallery samen met de kids? Breda is een groot openluchtmuseum waar je op eigen houtje langs alle schilderingen kunt lopen. Vergeet je telefoon niet mee te nemen om kekke foto’s te maken! 

Om in de Carnavalsstemming te blijven, doe je mee aan de Verkleed Date. Neem een foto, waarbij je outfit matcht bij een van de muurschilderingen. Hoe beter je outfit past bij de muurschildering, hoe beter. Post de foto op social media met #blindwalls, tag @blindwalls en je maakt ook nog eens kans op mooie prijzen!

Op bezoek bij de boer

Even een frisse neus halen bij de boer. In en om Breda vind je een heleboel boerderijwinkels met heerlijke streekproducten. Stap met je gezin op de fiets en haal wat lekkers in één van de winkels. Een leuk uitje én wat lekkers voor 's avonds op de bank: twee vliegen in één klap!

Geocaching

Ken jij de Geocache app al? In de gratis app vind je een kaart van de omgeving met daarop een aantal markeringen. Elke markering is een schat en dus een cache! Deze kun je vinden door met de telefoon in de hand op zoek te gaan.

Sommige geocaches zijn speciaal voor kinderen, makkelijk te vinden en echte schatten!  De caches in de app hebben allemaal een omschrijving en een moeilijkheidsgraad. Vlakbij het Smokkelaartje aan de Smokkelroute zijn een aantal leuke kidscaches te vinden. Verder verklappen we niet te veel, want het is veel leuker om zelf op zoek te gaan!