Alles wat je moet weten - over studeren in Breda

Ben je of word je student in Breda? Bekijk dan hier alle praktische informatie die je nodig hebt om wegwijs te worden in deze prachtige stad. Dit zal het leven als student zoveel makkelijker maken. Geen idee waar je boeken kunt lenen, de lekkerste koffie kunt krijgen, zo goedkoop mogelijk kunt sporten of het makkelijkst door de stad kunt bewegen? Op deze pagina krijg je antwoord op al deze vragen. 

Vervoersmiddelen voor studenten

Breda mag dan wel aanvoelen als een dorp, soms moet je toch nog een eindje reizen om van punt A naar B te komen. Breda heeft verschillende vervoersmiddelen die perfect zijn voor studenten.

OV-Fiets

Een handige manier om vanuit de bus of trein tot je eindbestemming te komen is de OV-fiets. Hier heb je een OV-chipkaart voor nodig en daar koppel je het gratis OV-fiets abonnement aan. Vervolgens kun je met je OV-chipkaart direct een OV-fiets huren. Voor het gebruik van een OV-fiets betaal je € 3,95 per keer, tot 24 uur. Heb je toevallig een NS Flex abonnement? Dan kan je direct gebruik maken van de OV-fiets. 

Klik hier voor meer informatie

Elektrische scooters

In Breda staan elektrische scooters van Check en Felyx door de stad verspreid. Download een van de apps, zoek naar een beschikbare scooter in de buurt, connect de app met de scooter en ga op pad. De scooter is een perfecte manier om van punt A naar punt B te komen aangezien je de scooter neer mag zetten waar je maar wilt, zolang het maar binnen het gebied is dat de app aangeeft. Doordat de scooters elektrisch zijn, zijn ze ook duurzaam.

Swapfiets

Nooit meer gedoe met je fiets? Swapfiets is er voor jou. Bij Swapfiets krijg je voor een vast bedrag per maand een Swapfiets. Zij zorgen ervoor dat de fiets het altijd doet. Service- & reparatiekosten zitten bij het abonnement inbegrepen. Is er iets mis met je fiets? Download de app, plan een afspraak en Swapfiets herstelt de fiets binnen 48 uur of ruilt deze om voor een andere.

 

Klik hier voor meer informatie

Bibliotheken in Breda

Op zoek naar een boek om te lezen in het openbaar vervoer of een studieboek dat het leren een stukje makkelijker maakt? Breda heeft een aantal bibliotheken waar je terecht kunt. 

Locaties Bibliotheek Breda

De centrale bibliotheek in Breda is onderdeel van Nieuwe Veste aan de Molenstraat. Daarnaast heeft de bibliotheek twee kleinere locaties in Breda waar je terecht kunt. 
Noord: Heksenakker 37, Breda 
Zuid: Allerheiligenweg 19, Breda 

Bovendien zijn er enkele breng- en afhaalpunten in de wijken. 

Klik hier voor meer informatie

Breda University of Applied Sciences

Avans Breda en Breda University of Applied Sciences (BUas) hebben eigen bibliotheken voor hun studenten. Die van BUas vind je in de Horizon building op de campus. Ook kun je via de online metasearch bekijken of het boek dat jij zoekt aanwezig is. Dit scheelt je weer tijd die je als student veel beter kunt besteden.

Avans (Xplora)

Als Avans-student leen je een boek met de digitale collegekaart in de Avans One app. De app is beschikbaar voor Android en voor Apple iOS. De bestaande plastic studenten- of medewerkerskaarten werken ook nog. Met de uitleenautomaat kun je zelf op alle locaties boeken en andere materialen lenen: scan eerst je collegekaart en daarna de boeken. Als student mag je tien materialen gelijktijdig hebben.

Lenen bij Xplora is gratis voor elke Avansstudent of -medewerker. Beschikbaarheid van een boek checken kan online via Kaluga

Klik hier voor meer informatie

Korting voor studenten

Er zijn verschillende manieren waarmee je als student in Breda korting kunt krijgen op de leukste activiteiten. We lichten er twee uit zodat jij zo goedkoop mogelijk door het leven kunt.

Bress

Bress is ideaal om als student in Breda te sporten. Met een lidmaatschap krijg je toegang tot allerlei sporten. Zo kun je 7 dagen per week onbeperkt fitnessen met onder andere Matrix Fitness apparatuur, een free weight area, persoonlijke begeleiding van instructeurs en gratis introductie uitleg. Ook kun je met dit lidmaatschap onbeperkt deelnemen aan verschillende groepslessen of sporten in teamverband. Als kers op de taart ontvang je ook nog kortingen bij 21 sportpartners van Bress, cafés of bijvoorbeeld swappfiets. Kortom, een lidmaatschap bij Bress gaat je veel opleveren.

Klik hier voor meer sportverenigingen in Breda (link naar pagina Serge)

Knaek

Met Knaek krijg je als student korting of een tweede product gratis bij verschillende cafés, restaurants of andere activiteiten. Ook in Breda kun je bij veel locaties korting of een deal krijgen waaronder een avondje goedkoop naar de film bij Pathé, een tweede burrito gratis bij Taco Bell Breda of 25% korting op een indrukwekkende virtual reality-ervaring bij the Park. Je hoeft alleen maar een account aan te maken met de e-mail van jouw onderwijsinstelling en je privé e-mail en je kunt vooruit!

Tip: maandag is Student Day bij Pathé. Elke maandag kan jij als student voor maar € 9,00 naar de film. Let op: Pathé studententicket is alleen geldig in combinatie met een geldige collegekaart (mbo, hbo, universiteit) of met een CJP pas.

Social deal Breda

Met Social Deal kun je als student op zoek naar voordelige 3-gangen menu’s, activiteiten of aan huis bezorgde gerechten. De deals veranderen elke 24 uur dus er zit altijd wel iets voor jou tussen. Download de app, zoek op Breda en ga voordelig de stad in!

Korting met je schoolpas

Naast de Knaekpas kan je ook je schoolpas gebruiken om wat korting te scoren. Bij De Pasta Kantine kan je een maaltijd en drankje voor een kleine 15 euro krijgen bij het tonen van je schoolpas! Ideaal voor als je geen zin hebt om te koken maar geen geld hebt voor overprized maaltijden. 

Bredaas bijbaantje

Op zoek naar een bijbaantje om rond te komen of je ervaring mee uit te breiden? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in Breda om iets te vinden dat bij jou past. Onderstaand vind je een paar voorbeelden. 

Bourgondisch bolwerken

Werken in de horeca als student is super leuk! Zo kun je achter de bar, in de bediening of in de keuken beginnen. Breda heeft namelijk een groot scala aan horecazaken. Er zit dus vast wel een horecazaak tussen die bij jou past. Wanneer je in een kroeg werkt, kom je veel medestudenten tegen achter de bar. Gezelligheid gegarandeerd!

Fanatiek freelancer

Freelancer zijn is ideaal als student. Door middel van verschillende apps of sites kun je heel handig je eigen werkuren, opdrachten en uurtarief kiezen. Je hebt geen verplichtingen alleen maar mogelijkheden. Zo doe je veel ervaring op en leer je werken in verschillende organisaties. Kijk wat het aanbod is en maak je planning. Heb je toevallig een deadline voor school? Dan werk je gewoon even niet!

Behulpzame Bredanaar

Om ervaring op te doen in allerlei sectoren, kun je in Breda ook heel goed vrijwilligerswerk doen. Mooiwerk Breda matcht vraag en aanbod met elkaar. Je vindt er vast iets wat bij jou past. Mooiwerk Breda biedt ook workshops aan waarmee jij jezelf kunt ontwikkelen.

Extra Tips

Onderstaand nog twee tips die je als student zeer goed kunt gebruiken!

Koffie hotspots

Al dat studeren en eventueel reizen kan natuurlijk ontzettend vermoeiend zijn. Gelukkig zijn er in Breda genoeg koffie hotspots die jou kunnen voorzien van een heerlijke oppepper waardoor jij weer vrolijk door kunt met de dag!

Klik hier voor meer koffie hotspots

Kamer in Breda

Wil je in deze prachtige stad komen wonen? Dat is een uitstekend plan! Je voelt je hier vast snel thuis. Het vinden van een kamer is alleen zo makkelijk nog niet. Wel zijn er websites en facebookgroepen die jou kunnen helpen om als student een kamer te vinden die bij jou past. Op de website van de BUas vind je een aantal mogelijkheden .