Dit is - Royal Roots

Misschien wel het best bewaarde geheim uit de Nederlandse geschiedenis: de wortels van de Koninklijke Familie liggen in Brabant. In Breda om precies te zijn. Daar trouwde 600 jaar geleden een schatrijk meisje met een Duitse graaf. Johanna en Engelbrecht stonden bovenaan de stamboom van de familie Oranje-Nassau, die via prins Willem van Oranje doorgroeide naar koning Willem-Alexander en prinses Amalia. Het is een verhaal dat inspireert om de geschiedenis te verbinden met de toekomst. Daar staat Royal Roots voor. Samen met partners van binnen en buiten de stad met speciale activiteiten en tentoonstellingen. Een programma met een verrassende mix van erfgoed, kunst, design en muziek. De eerste tentoonstelling in het kader van Royal Roots 'Prado in Breda' was t/m 30 september te zien bij het Park Valkenberg.
Lees hier alles over Royal Roots.

 

Het programma van Royal Roots

Het mysterie van de Bredase oogtegel

Naast de bekende drie kruizen heeft Breda nog een onbekender symbool: de oogtegel. En dit symbool heeft wel een heel bijzonder verhaal. We praten erover met Dingeman Kuilman, directeur van Stedelijk Museum Breda. “Het wonderlijke is dat het unieke objecten zijn én dat er een behoorlijk mysterie om de oogtegels heen hangt.” 

Lees het verhaal

Het eeuwenoude Mastbos

Vijfhonderd jaar geleden lag op de plaats waar nu het Mastbos ligt heide met hier en daar wat eikenbosjes. Niks bijzonders, zo lag tweederde van Nederland er in die tijd bij. Maar in 1515 kwam daar verandering in: Graaf Hendrik III van Nassau gaf de opdracht om in deze streek grove dennen aan te planten. Het Mastbos was geboren. Wat zie je nu nog terug van de koninklijke geschiedenis van het Mastbos? We gaan op pad met boswachter Stella Verkroost.

Ontdek de koninklijke geschiedenis