In Breda trouwt in 1404 de 11-jarige, schatrijke Johanna van Polanen met Engelbrecht van Nassau. De basis voor de stamboom van de familie (Oranje-) Nassau. Én het begin van de Gouden Eeuw van Breda. Een periode van welvaart en vernieuwing, creativiteit en ambitie. De Grote Kerk verrijst, het Mastbos wordt aangelegd en het Kasteel van Breda wordt verbouwd tot renaissancepaleis. Vorsten, edelen, kunstenaars en geleerden uit heel Europa komen op bezoek. Dit verhaal inspireert om onze geschiedenis te verbinden met de toekomst. Dat gebeurt onder de naam Royal Roots. Lees hier alles over Royal Roots.

Blind Walls Gallery X Royal Roots

Schilder mee met de eerste Blind Floor ooit gemaakt door kunstenaar Javier de Riba. Javier de Riba liet zich inspireren door de oogtegelvloer van het Kasteel van Breda. Door te spelen met de vorm en kleur van de oogtegels geeft hij een eigentijdse draai aan de geschiedenis. Van 11 t/m 16 juni 2023 brengt hij samen met vrijwilligers het patroon aan. Help je mee? Daarna is het kunstwerk twee weken lang het podium voor activiteiten en events, ontdek hier het programma!

Meld je nu aan

Het mysterie van de Bredase oogtegel

Naast de bekende drie kruizen heeft Breda nog een onbekender symbool: de oogtegel. En dit symbool heeft wel een heel bijzonder verhaal. We praten erover met Dingeman Kuilman, directeur van Stedelijk Museum Breda. “Het wonderlijke is dat het unieke objecten zijn én dat er een behoorlijk mysterie om de oogtegels heen hangt.” 

Lees het verhaal

De Nassaus van Breda in het museum

Ontdek de fascinerende geschiedenis van Breda en de Nassaus in de nieuwe tentoonstelling van het Stedelijk Museum Breda. Dat Breda van alles te maken heeft met de intrigerende familiegeschiedenis van de Oranje-Nassaus, het huidige koningshuis, is een goed bewaard geheim. Maak een tijdreis door drie eeuwen: de opkomst, bloei en het verval van Breda. De aanwezigheid van de Nassaus verzekert de stad van een prominente plek in de Nederlanden. Breda wordt ook de broedplaats van ideeën die voortleven in het Nederland van nu.

Vanaf zaterdag 10 juni te zien in Stedelijk Museum Breda. 

Ontdek het hier

Een route langs de highlights van Royal Roots

Een fietsroute van ongeveer 27 km die de Royal Roots highlights met elkaar verbindt. In Breda en omgeving vind je veel sporen van de familie Nassau. Ontdek indrukwekkende gebouwen, eeuwenoude bossen, bijzondere locaties en hedendaagse kunstwerken. En natuurlijk: de unieke oogtegels uit het Kasteel van Breda!

Ga op pad!

Ontdek meer over