Creatieve route door Breda

(5,0 km)

In Breda maken we het leven graag een beetje mooier. Voor nu en voor de toekomst. Hier krijgen creatievelingen de ruimte om te experimenteren en te ontdekken.

Deze route leidt je langs een aantal creatieve hotspots in Breda. Verrassende plekken die elk op een eigen manier duurzaam en vooral creatief aan de weg timmeren. Als winkel, gastvrije horeca of culturele plek. In de historische binnenstad èn in het industriële Havenkwartier.

Voel je vrij om de hotspots op deze route in je eigen volgorde en tempo te ontdekken. Je kunt de route ook gemakkelijk in tweeën delen.

Explore Creative Breda

Dit ga je zien

1

T-Huis

Kennedylaan 15
4811 ET Breda
T-Huis
2

Kamu

Boschstraat 31
4811 GA Breda
Kamu
3

Stedelijk Museum Breda

Boschstraat 22
4811 GH Breda
Stedelijk Museum Breda
4

The Green Submarine

Sint Annastraat 13
Breda
The Green Submarine
5

SAARBARBAARS

SAARBARBAARS
Sint Annastraat 11
Breda
SAARBARBAARS
6

BANK15 CAFÉ

Sint Janstraat 11
Breda
BANK15 CAFÉ
7

Parels

Houtmarktpassage 33
4811 JC Breda
Parels
8

Blind Walls Gallery - Achter de Lange Stallen

Achter de Lange Stallen
Breda
Blind Walls Gallery - Achter de Lange Stallen
9

Algorithmic Perfumery

Algorithmic Perfumery
Ginnekenstraat 61
Breda
Algorithmic Perfumery
10

BAAI

Markkade 1 a-b
4915 HJ Breda
BAAI
11

Brandpunt

Reigerstraat 16
4811 XB Breda
Brandpunt
12

STEK

Veilingkade 9 a
4815 HC Breda
STEK
13

Pier15

Veilingkade 12
4815 HC Breda
Pier15
14

BRACK

Speelhuislaan 173 a
4815 CD Breda
BRACK

Beschrijving

1

T-Huis

Kennedylaan 15
4811 ET Breda
T-Huis
 • Start bij het T-Huis in Park Valkenberg, een heerlijk relaxte plek waar je, afhankelijk van het moment van de dag, kunt neerstrijken voor koffie, lunch of borrel. Kinderen vermaken zich, in het zicht van het terras, prima in de fijne speeltuin. Met een beetje geluk word je verwelkomd door huiskippen Keith (Richards) en Mick (Jagger). Speel je een instrument? Sluit dan eens aan bij een jamsession!
 • Kamu
  Schuin achter het T-Huis verlaat je het park door een poort naar de John F. Kennedylaan. Die steek je schuin over om via de smalle Bouwerijstraat door te steken naar de Boschstraat. Je gaat rechtsaf en op nr. 31 vind je Kamu. Hier gaan de liefde voor (zelfgebrande) koffie en fietsen hand en hand. Je stelt hier zelfs, samen met de specialisten van Kamu, je eigen fiets samen. 
 • Stedelijk Museum Breda
  Schuin aan de overkant herbergt het voormalige ‘oude mannenhuis’ met glazen aanbouw Stedelijk Museum Breda. Wat je in het museum ziet, is net als de buitenkant: een spannende combi van historie en hedendaagse kunst. Die komt zowel in de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstellingen tot uiting.
 • Je loopt door tot aan de verkeerslichten en steekt recht over naar de Catharinastraat. Ter hoogte van huisnummer 26 sla je linksaf naar de Willem Merkxtuin, een verborgen kunsttuin, midden in de historische binnenstad. Je verlaat deze binnentuin langs de andere uitgang naar de St. Annastraat, een straatje waar veel kleine, creatieve ondernemers hun plek hebben gevonden.
 • The Green Submarine
  Bij The Green Submarine, op nr. 13, spat de liefde voor planten ervan af. Monique helpt je bij het kiezen, verzorgen en onderhouden van jouw groene kamerplanten. Stap binnen en laat je inspireren! 
 • SAARBARBAARS
  Buurvrouw Sarah, van SAARBARBAARS op nr. 11, maakt in haar atelier aan de St. Annastraat unisex leren tassen die ze in haar winkel verkoopt. Eigen ontwerpen die je ook naar je persoonlijke wensen kunt laten aanpassen.
 • BANK15 Café
  Verderop in de St. Annastraat ga je de tweede straat rechts naar de St. Janstraat. Op nr. 11 vind je BANK15 Café. Laat je hier verrassen door de creatieve ideeën van startups. Die krijgen hier de kans om bijvoorbeeld te exposeren of hun horecaconcept uit te proberen. Prima plek ook om je laptop open te klappen als je buitenshuis met een kop eerlijke koffie aan het werk wil.
 • Een stukje verder zie je rechts de Grote Markt, het bruisende centrum van de stad. Voor deze route ga je echter naar links, de Halstraat in. Aan het einde steek je over om het nieuwe winkelgebied de Houtmarkt in te gaan.
 • Parels
  Als je op het ‘pleintje’ schuin rechtdoor gaat, kom je uit bij Parels. Deze circulaire winkel is de ´schatkamer´ van Kringloopwarenhuis Vindingrijk en creatief ingericht met herwonnen materiaal. Hier kom je niet alleen om pareltjes met een verleden te scoren. Het is ook een plek van ontmoeting en inspiratie voor mensen die zich inzetten voor een duurzaam en circulair Breda.
 • Blind Walls Gallery
  Als je de Houtmarkt verlaat, kom je uit op Parkeerterrein Achter de Lange Stallen. Op het eerste gezicht niet de meest inspirerende plek, tot je alle streetart ontdekt die hier de achterkanten van de winkels sieren. De muurschilderingen zijn onderdeel van de Blind Walls Gallery, Breda’s museum op straat. Ruim honderd schilderingen, gemaakt door (inter)nationaal bekende kunstenaars vertellen, verspreid door de hele stad, de verhalen van Breda. Je komt er op je route vast nog meer tegen. 
 • Loop over de parkeerplaats, langs de muurschilderingen en ga aan het einde rechtsaf de Stallingstraat in.  
 • TIP! Aan het eind van de Stallingstraat stuit je op de nieuwste Bredase attractie: ONSTAGE Experience, de allereerste bezoekersattractie waar je samen met je vrienden ervaart hoe het is om een wereldberoemde DJ te zijn. Niet zo toevallig dat juist Breda deze primeur heeft, als thuisbasis van Tiësto en Hardwell.
 • Algorithmic Perfumery
  Wanneer je (vanaf de Stallingstraat gezien) rechtsaf de Ginnekenstraat in gaat, kom je op nr. 61 bij Algorithmic Perfumery. Creativiteit en technologie komen hier samen. Je kunt er, aan de hand van een aantal vragen over je persoonlijkheid, parfum laten samenstellen waarvan de geur naadloos bij jou past.
 • Als je buiten komt, vervolg je de Ginnekenstraat (steek over bij de verkeerslichten) en ga na ongeveer 150 meter linksaf de Nieuwstraat in.  Wist je dat als een straat ‘Nieuwstraat’ heet, het meestal een van de oudste straten van de stad is? Dat geldt ook voor déze Nieuwstraat. Een deel ervan lag er (onder een andere naam) al in 1303!
 • TIP! Lattes and Literature op nr. 18 is een originele English bookstore, ook gespecialiseerd in bordspellen en... lekkere koffie!
 • Aan het eind van de Nieuwstraat sla je linksaf naar de Tolbrugstraat en rechtsaf naar de Haven. Van hieruit kun je Breda ook vanaf het water ontdekken. Per sup, waterbike, bootje, rondvaart of kano. Het zal je verrassen hoe groen onze stad is!
 • BAAI
  Mocht je het water op gaan, leg dan even aan bij BAAI, een plek waar het altijd vakantie lijkt te zijn. Hier leggen bootjes aan en je geniet er van muziek, spelletjes en lekker eten. De eigenaren gaan ieder seizoen weer creatief aan de slag om BAAI te transformeren in een echte ‘seizoenshotspot’. Als je even van de route afwijkt, kun je er natuurlijk ook te voet heen.
 • Blijf de Haven volgen tot aan de Hoge Brug. Deze brug wordt ook wel de Slotjesbrug genoemd en is een ontwerp van kunstenaar Eloi Koreman. Daar ga je rechtsaf (Vismarktstraat) en linksaf (Reigerstraat). Je loopt door hét uitgaanscentrum van Breda.
 • Brandpunt
  Aan de Reigerstraat op nr. 17 zit Brandpunt. Hier bieden allerlei creatieve makers hun sieraden, originele gebruiksvoorwerpen en decoraties aan. Ook de producten uit de eigen lasersnijderij worden hier verkocht. Een leuke plek als je nog een origineel cadeau zoekt!
 • Je loopt verder, gaat linksaf naar het Kasteelplein en aan het einde van het plein rechtsaf naar Park Valkenberg. Als je het park schuin doorsteekt, kom je weer uit op je beginpunt bij het T-Huis.
 • Nog tijd en energie? Maak je dan op voor een wandeling naar het Havenkwartier, hét deel van Breda waar creativiteit en industriëel erfgoed samenkomen. Je kunt natuurlijk ook een keer terugkomen om dit deel van de Explore route te volgen.
 • Je laat het het T-Huis rechts liggen en loopt het park uit naar de Willemsbrug. De vuurtoren die je links in de singel ziet, is een kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar/architect Aldo Rossi. Steek de brug over naar de Willemstraat en loop door naar het Centraal Station dat in 2016 werd geopend.   
 • Architect Koen van Velsen verwerkte maar liefst 2,2 miljoen bakstenen in het Bredase station. Het metselwerk laat met 84 verschillende soorten stenen de ontwerpgeschiedenis zien. Daar waar Van Velsen het ontwerp aanpaste, zie je afwijkende kleuren. Een monsterklus voor de metselaars!
 • Ga via de trappen het station in, loop rechtdoor en verlaat het station weer aan de ‘Belcrumkant’. Als je buiten via de linkerkant naar boven loopt en je steekt de Stationslaan én het grasveld over, kun je linksaf de Speelhuislaan in. Die dankt zijn naam aan het Speelhuis, een jachtslotje dat de zonen van Willem van Oranje er begin 17e eeuw lieten bouwen in het toenmalige Belcrumbos. De Speelhuislaan was toen een maliebaan waar een soort golfspel werd gespeeld. Begin 19e eeuw werd het Speelhuis gesloopt en de Speelhuislaan kreeg een eigen spoorlijn om het nieuwe industriegebied rond de Belcrumhaven te ontsluiten. De banken langs de laan zijn ontworpen door kunstenares Anouk Vogel en hebben allemaal verschillende bronzen onderstellen. De vormen daarvan lijken takken of geweien na te bootsen en verwijzen naar het vroegere jachtgebied.
 • TIP! t/m 23 oktober kun je langs de Speelhuislaan in het kader van BredaPhoto de fototentoonstelling ´Dromen van de toekomst´ van fotograaf Hans Chabot zien.
 • TIP! Aan de Speelhuislaan 80 zit de Kinderboekentuin. Eigenaar Annelies werd in 2019 uitgeroepen tot beste boekverkoper van Nederland. Haar motto: “Er is voor ieder kind een boek, maar je moet wel het passende weten te vinden door de juiste vragen te stellen.”
 • Zoals je merkt, verandert de omgeving langzaam maar zeker naar een gebied waar voormalige industrie nieuwe, vaak creatieve bestemming kreeg. Zo vind je aan de linkerkant op nr. 153 Podium Bloos en Theater Tiuri, gevestigd in de voormalige conservenfabriek van Klavers Jansen.
  Bij de verkeerslichten steek je over en ga je linksaf. Je komt langs Electron. Deze oude schakelkastenfabriek is omgebouwd tot creatieve broedplaats waar meer dan zestig kunstenaars, ontwerpers en vormgevers hun werkruimte hebben.
 • STEK
  Net voorbij Electron ga je rechtsaf naar de Veilingkade. Na ongeveer 150 meter loop je linksaf het terrein van STEK op. Over creatieve broedplaatsen gesproken!
  Dit is dé plek van nieuwe ideeën, duurzame initiatieven, met je handen werken en vooral heel veel passie. Waar je als startende ondernemer je eigen bedrijf opzet, zonder rekening te hoeven houden met een waslijst aan regels en vergunningen. Dat maakt STEK tot een unieke plek. Het terrein telt zo´n 25 ´Stekkers´. Regelmatig zijn er rondleidingen en worden er STEKmarkten gehouden. Ook voor kinderen valt hier veel te ontdekken en te spelen.
 • Pier15
  Als je aan het eind van het terrein naar rechts loopt, kom je bij Pier15, een paradijs voor skateboarders, uitgegroeid tot een van de mooiste skateparken van Europa. Maar dat niet alleen want de skateboardcultuur staat ook voor jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Daarom geeft Pier15 beginnende bandjes en kunstenaars de kans om zich hier te presenteren. “Wij voelen de onbedwingbare behoefte om Breda spannender, leuker, aantrekkelijker en vooral een beetje gekker te maken.“
  Fototip: De Blind Walls Gallery beschilderde een aantal hangende bootjes. Ze hangen hier boven het water.  
 • Brack
  Is de loopbrug naast Pier15 open? Ga dan naar de overkant voor de laatste locatie van deze route: Brack. Is de brug dicht? Dan is Brack helaas gesloten en dat betekent dat je nu aan het eind van de route bent. Kom dan zeker een andere keer terug voor deze unieke ‘uitsmijter’.
  Maar we gaan even uit van een open brug en je gaat dus over de brug naar Brack, gevestigd in de fabriekshallen van de voormalige Machinefabriek Breda v/h Backer en Rueb.
  Een unieke plek aan het water, ontstaan uit een samenwerking tussen de brouwerijen Ramses en Bliksem en Bredase Bomen. Dit laatste bedrijf maakt straatmeubilair en speeltoestellen van in Breda gevelde bomen en plaatst die vaak terug in de omgeving waar de bomen hebben gestaan.
  Behalve de lekkerste bieren vind je bij Brack ook een menukaart met eerlijk en vers eten. Een mooie, inspirerende plek om deze creatieve route door Breda af te sluiten.
 • Een laatste TIP! Het terrein van Brack is een buitenlocatie van BredaPhoto. T/m 23 oktober pak je hier dus nog mooi een tentoonstelling mee.
14

BRACK

Speelhuislaan 173 a
4815 CD Breda
BRACK