Creatieve route door Breda - Explore Creative Breda

(5,0 km)

In Breda maken we het leven graag een beetje mooier. Voor nu en voor de toekomst. Hier krijgen creatievelingen de ruimte om te experimenteren en te ontdekken.

Deze route leidt je langs een aantal creatieve hotspots in Breda. Verrassende plekken die elk op een eigen manier duurzaam en vooral creatief aan de weg timmeren. Als winkel, gastvrije horeca of culturele plek. In de historische binnenstad én in het industriële Havenkwartier.

Voel je vrij om de hotspots op deze route in je eigen volgorde en tempo te ontdekken. Je kunt de route ook gemakkelijk in tweeën delen.
Explore Creative Breda

Dit ga je zien

1

T-Huis

Kennedylaan 15
4811 ET Breda
T-Huis
2

Kamu

Boschstraat 31
4811 GA Breda
Kamu
3

The Green Submarine

Sint Annastraat 13
Breda
The Green Submarine
4

SAARBARBAARS

Sint Annastraat 11
Breda
SAARBARBAARS
5

FAWL Customs

Sint Annastraat 9
4811XK Breda
FAWL Customs
6

Parels

Parels
Houtmarktpassage 33
4811 JC Breda
Parels
7

Blind Walls Gallery - Achter de Lange Stallen

Achter de Lange Stallen
Breda
Blind Walls Gallery - Achter de Lange Stallen
8

Algorithmic Perfumery

Ginnekenstraat 61
Breda
Algorithmic Perfumery
9

BAAI

Markkade 1 a-b
4915 HJ Breda
BAAI
10

Brandpunt

Reigerstraat 16
4811 XB Breda
Brandpunt
11

Brouwerij Frontaal

Liniestraat 31
4816 BG Breda
Brouwerij Frontaal
12

STEK

Veilingkade 9 a
4815 HC Breda
STEK
13

Pier15

Veilingkade 12
4815 HC Breda
Pier15
14

BRACK

Speelhuislaan 173 a
4815 CD Breda
BRACK

Beschrijving

1

T-Huis

Kennedylaan 15
4811 ET Breda
T-Huis
 • Start bij #1 T-Huis in Park Valkenberg, een heerlijk relaxte plek waar je, afhankelijk van het moment van de dag, kunt neerstrijken voor koffie, lunch of borrel. Kinderen vermaken zich, in het zicht van het terras, prima in de fijne speeltuin. Met een beetje geluk word je verwelkomd door huiskippen Keith (Richards) en Mick (Jagger). Speel je een instrument? Sluit dan eens aan bij een jamsessie!
 • Schuin achter het T-Huis verlaat je het park door een poort naar de John F. Kennedylaan. Die steek je schuin over om via de smalle Bouwerijstraat door te steken naar de Boschstraat. Je gaat rechtsaf en op nr. 31 vind je #2 Kamu. Hier gaan de liefde voor (zelfgebrande) koffie en fietsen hand in hand. Je stelt hier zelfs, samen met de specialisten van Kamu, je eigen fiets samen. 
 • Je loopt door tot aan de verkeerslichten en steekt recht over naar de Catharinastraat. Ter hoogte van nr. 26 sla je linksaf naar de Willem Merkxtuin, een verborgen kunsttuin, midden in de historische binnenstad. Je verlaat deze binnentuin langs de andere uitgang naar de St. Annastraat, een straatje waar veel kleine, creatieve ondernemers hun plek hebben gevonden.
 • Bij #3 The Green Submarine spat de liefde voor planten ervan af. Monique helpt je bij het kiezen, verzorgen en onderhouden van jouw groene kamerplanten. Stap binnen en laat je inspireren! 
 • Buurvrouw Sarah, van #4 SAARBARBAARS, maakt in haar atelier aan de St. Annastraat unisex leren tassen en streetwear die ze in haar winkel verkoopt. Eigen ontwerpen die je ook naar je persoonlijke wensen kunt laten aanpassen.
 • Dat de St. Annastraat een hechte en creatieve straat is, heb je nu misschien wel al door. De buurman van Sarah is namelijk Freek, eigenaar van #5 FAWL Customs. Freek is groot sneakerfan. Hier stel je je eigen sneakers samen, helemaal gebaseerd op jouw voorkeur! Freek customized ze met de hand voor je, zodat jij je eigen unieke paar schoenen hebt. Daarnaast kun je bij FAWL ook je oude schoenen laten ‘cleanen, restoren of reparen’. Zo geef je je oude schoenen een nieuw leven!
 • Verderop in de St. Annastraat ga je de tweede straat rechts naar de St. Janstraat.
 • Een stukje verder zie je rechts de Grote Markt, het bruisende centrum van de stad. Voor deze route ga je echter naar links, de Halstraat in. Aan het einde steek je over om het nieuwe winkelgebied de Houtmarkt in te gaan.
 • Als je op het ‘pleintje’ in de Houtmarkt schuin rechtdoor gaat, kom je uit bij #6 Parels. Deze circulaire winkel is de ´schatkamer´ van Kringloopwarenhuis Vindingrijk en creatief ingericht met herwonnen materiaal. Hier kom je niet alleen om pareltjes met een verleden te scoren. Het is ook een plek van ontmoeting en inspiratie voor mensen die zich inzetten voor een duurzaam en circulair Breda.
 • Als je de Houtmarkt verlaat, kom je uit op Parkeerterrein Achter de Lange Stallen. Op het eerste gezicht niet de meest inspirerende plek, tot je alle streetart ontdekt die hier de achterkanten van de winkels sieren. De muurschilderingen zijn onderdeel van de #7 Blind Walls Gallery, Breda’s museum op straat. Ruim honderd schilderingen, gemaakt door (inter)nationaal bekende kunstenaars vertellen, verspreid door de hele stad, de verhalen van Breda. Je komt er op je route vast nog meer tegen. 
 • Loop over de parkeerplaats, langs de muurschilderingen en ga aan het einde rechtsaf de Stallingstraat in.  
 • TIP! Aan het eind van de Stallingstraat stuit je op de nieuwste Bredase attractie: ONSTAGE Experience, de allereerste bezoekersattractie waar je samen met je vrienden ervaart hoe het is om een wereldberoemde DJ te zijn. Niet zo toevallig dat juist Breda deze primeur heeft, als thuisbasis van Tiësto en Hardwell.
 • TIP! Voor een hapje of drankje in een bijzondere omgeving, ga je vanuit de Stallingstraat linksaf de Ginnekenstraat in. Aan het eind steek je het Van Coothplein over naar The Streetfood Club. Dit ‘Theatre of Flavour’ opende in 2022 in het voormalige Grand Theatre. Je hebt er de keuze uit streetfood uit alle windstreken, van Mexico tot Bangkok. Ook het interieur van de Streetfood Club is een beleving op zich. Loop terug naar de Stallingstraat en vervolg de route.  
 • Niet afgeweken van de route? Sla dan (vanaf de Stallingstraat gezien) rechtsaf de Ginnekenstraat in. Op nr. 61 vind je #8 Algorithmic Perfumery. Creativiteit en technologie komen hier samen. Je kunt er, aan de hand van een aantal vragen over je persoonlijkheid, parfum laten samenstellen waarvan de geur naadloos bij jou past. Als je buiten komt, vervolg je de Ginnekenstraat.
 • TIP! Als je linksaf gaat bij de verkeerslichten en een stukje rechtdoor loopt richting Markendaalseweg 44, bevind je je bij de nieuwe hotspot The Office. Bij deze rooftopbar bewonder je Breda vanaf boven met een prachtig uitzicht op de Grote Kerk. Je kunt hier terecht voor een heerlijke lunch, borrel of diner. Ook organiseert The Office regelmatig clubavonden met live muziek of DJ’s. Is het minder mooi weer? Geen probleem! Je geniet hier ook overdekt van de unieke menukaart. Ook een toffe plek als flexwerkplek of vergaderlocatie! The Office zit namelijk gevestigd in - jawel - een kantoorpand.
 • Niet afgeweken van de route? Steek dan over bij de verkeerslichten bij de Ginnekenstraat en ga na ongeveer 150 meter linksaf de Nieuwstraat in. Wist je dat de naam ‘Nieuwstraat’ vaak juist een van de oudste straten van de stad is? Dat geldt ook voor déze Nieuwstraat. Een deel ervan lag er (onder een andere naam) al in 1303!
 • TIP! Lattes and Literature op nr. 18 is een originele English bookstore, ook gespecialiseerd in bordspellen en... lekkere koffie!
 • Aan het eind van de Nieuwstraat sla je linksaf naar de Tolbrugstraat en rechtsaf naar de Haven. Van hieruit kun je Breda ook vanaf het water ontdekken. Per sup, waterbike, bootje, rondvaart of kano. Het zal je verrassen hoe groen onze stad is!
 • Mocht je het water op gaan, leg dan even aan bij #9 BAAI, een plek waar het altijd vakantie lijkt te zijn. Hier leggen van april tot november bootjes aan en je geniet er van muziek, spelletjes en lekker eten. De eigenaren gaan ieder seizoen weer creatief aan de slag om BAAI te transformeren in een echte ‘seizoenshotspot’. Als je even van de route afwijkt, kun je er natuurlijk ook te voet heen.
 • Blijf de Haven volgen tot aan de Hoge Brug. Deze brug wordt ook wel de Slotjesbrug genoemd en is een ontwerp van kunstenaar Eloi Koreman. Ga ter hoogte van de brug rechtsaf (Vismarktstraat) en linksaf (Reigerstraat) in. Je loopt door hét uitgaanscentrum van Breda. 
 • Bij #10 Brandpunt bieden allerlei creatieve makers hun sieraden, originele gebruiksvoorwerpen en decoraties aan. Ook de producten uit de eigen lasersnijderij worden hier verkocht. Een leuke plek als je nog een origineel cadeau zoekt!
 • Je loopt verder, gaat linksaf naar het Kasteelplein en aan het einde van het plein rechtsaf naar Park Valkenberg. Als je het park schuin doorsteekt, kom je weer uit op je beginpunt bij het T-Huis.
 • Nog tijd en energie? Maak je dan op voor een wandeling van 15 minuten naar het Havenkwartier, hét deel van Breda waar creativiteit en industriëel erfgoed samenkomen. Je kunt natuurlijk ook een keer terugkomen om dit deel van de Explore route te volgen.
 • Je laat het T-Huis rechts liggen en loopt het park uit naar de Willemsbrug. De vuurtoren die je links in de singel ziet, is een kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar/architect Aldo Rossi.
 • Steek de brug over naar de Willemstraat. 
 • TIP! Kijk hier vooral ook naar de grond, want dan zie je het kunstwerk BredAnts van Florentijn Hofman. Achthonderd rode mieren ‘krioelen’ van het station naar het Valkenberg. Ze verbeelden de mensenmassa’s die dagelijks tussen het station en de stad heen en weer lopen. Merel van der Linden van Beeldschoon Breda voegde aan BredAnts een tijdelijke interventie toe. Scan de QR-code op het bord aan de rechterkant van de Willemstraat en de mieren lijken tot leven te komen. Ze worden groter en groter en bewegen zich in allerlei richtingen.  
 • Loop door naar het Centraal Station dat in 2016 werd geopend. Architect Koen van Velsen verwerkte maar liefst 2,2 miljoen bakstenen in het Bredase station. Het metselwerk laat met 84 verschillende soorten stenen de ontwerpgeschiedenis zien. Daar waar Van Velsen het ontwerp aanpaste, zie je afwijkende kleuren. Een monsterklus voor de metselaars!
 • Ga via de trappen het station in, loop rechtdoor en verlaat het station weer aan de ‘Belcrumkant’.
 • Voor hotspot #11 Brouwerij Frontaal moet je een klein stukje van de route af. Je loopt dan vanuit het station rechtsaf de Stationslaan in tot je linksaf naar de Liniestraat kunt. Daar zie je het gebouw van de voormalige dropfabriek van de FAAM. Rechts van het gemeentelijk fietsdepot vind je de brouwerij. Het team van Frontaal bedenkt steeds weer nieuwe, verrassende smaakcombinaties. Die vind je in de eigen winkel of je proeft ze in het Brouwcafé. Check wel even de openingstijden! Vanaf Frontaal loop je het stukje terug naar het station en volgt de route zoals hieronder aangegeven.
 • Als je bij het station via de linkerkant naar boven loopt en je steekt de Stationslaan én het grasveld over, kun je linksaf de Speelhuislaan in.
 • Begin 19e eeuw kreeg de Speelhuislaan een eigen spoorlijn om het nieuwe industriegebied rond de Belcrumhaven te ontsluiten. De banken langs de laan zijn ontworpen door kunstenares Anouk Vogel en hebben allemaal verschillende bronzen onderstellen. De vormen daarvan lijken takken of geweien na te bootsen en verwijzen naar het vroegere jachtgebied hier.
 • TIP! Ben jij dol op spelletjes? Aan de Speelhuislaan 68b zit de Spellenwinkel. Deze winkel is dé specialist op het gebied van alle bord- en kaartspellen, breinbrekers en puzzels. Ben je op zoek naar een (ouderwets) spelletje? Dan slaag je hier zonder twijfel.
 • Zoals je merkt, verandert de omgeving langzaam maar zeker naar een gebied waar voormalige industrie een nieuwe, vaak creatieve bestemming kreeg. 
 • TIP! Op nr. 153 zit de culturele hotspot van de Belcrum: Podium Bloos. Een creatieve broedplaats voor theatermakers. Een plek waar talent zich ontwikkelt, support en coaching krijgt en samenkomt met het professionele werkveld. Houd de agenda van Podium Bloos in de gaten voor de leukste evenementen, theatervoorstellingen en filmavonden van Belcrum Bios!
 • Bij de verkeerslichten steek je over en ga je linksaf. Je komt langs Electron. Deze oude schakelkastenfabriek is omgebouwd tot creatieve broedplaats waar meer dan zestig kunstenaars, ontwerpers en vormgevers hun werkruimte hebben. In Electron en de bijbehorende MotMot gallery zijn regelmatig optredens of tentoonstellingen.
 • Net voorbij Electron ga je rechtsaf naar de Veilingkade. Na ongeveer 150 meter loop je linksaf het terrein van #12 STEK op. Over creatieve broedplaatsen gesproken! Dit is dé plek van nieuwe ideeën, duurzame initiatieven, met je handen werken en vooral heel veel passie. Waar je als startende ondernemer je eigen bedrijf opzet, zonder rekening te hoeven houden met een waslijst aan regels en vergunningen. Dat maakt STEK tot een unieke plek. Het terrein telt zo´n 25 ´Stekkers´. Regelmatig zijn er rondleidingen en worden er STEKmarkten gehouden. Ook voor kinderen valt hier veel te ontdekken en te spelen.
 • Als je aan het eind van het terrein naar rechts loopt, kom je bij #13 Pier15, een paradijs voor skateboarders, uitgegroeid tot een van de mooiste skateparken van Europa. Maar dat niet alleen want de skateboardcultuur staat ook voor jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Daarom geeft Pier15 beginnende bandjes en kunstenaars de kans om zich hier te presenteren. “Wij voelen de onbedwingbare behoefte om Breda spannender, leuker, aantrekkelijker en vooral een beetje gekker te maken.“ 
 • Is de loopbrug naast Pier15 open? Ga dan naar de overkant voor de laatste locatie van deze route: #14 BRACK. Is de brug dicht? Dan is BRACK helaas gesloten en dat betekent dat je nu aan het eind van de route bent. Kom dan zeker een andere keer terug voor deze unieke hotspot. Maar we gaan even uit van een open brug en je gaat dus over de brug naar BRACK, gevestigd in de fabriekshallen van de voormalige Machinefabriek Breda v/h Backer en Rueb. Een unieke plek aan het water, ontstaan uit een samenwerking tussen de brouwerijen Ramses en Bliksem en Bredase Bomen. Dit laatste bedrijf maakt straatmeubilair en speeltoestellen van in Breda gevelde bomen en plaatst die vaak terug in de omgeving waar de bomen hebben gestaan. Behalve de lekkerste bieren vind je bij BRACK ook een menukaart met eerlijk en vers eten. Een mooie, inspirerende plek om deze creatieve route door Breda af te sluiten.
14

BRACK

Speelhuislaan 173 a
4815 CD Breda
BRACK