Lichtjesroute door Breda

(5,0 km)

De binnenstad van Breda vormt een sprookjesachtig decor voor een sfeervolle wandeling. Maak ’s avonds een gezonde winterwandeling langs de gezellige lichtjes. Ieder jaar zorgt het Ondernemersfonds Breda voor de prachtige sfeerverlichting in de binnenstad. Met wie wil jij ’s avonds een rondje door Breda wandelen om de prachtig verlichte straten te bewonderen? Stop ook even bij een leuke tip voor een drankje!

Neem zeker je camera mee om een winterse foto van de binnenstad te schieten. Vergeet je niet @welkominbreda te taggen?

Dit ga je zien

1

T-Huis

Kennedylaan 15
Breda
T-Huis
2

Willemstraat

Willemstraat
4811 AA Breda
Willemstraat
3

Speelhuislaan

Speelhuislaan
4815 CJ Breda
Speelhuislaan
4

Electron & MotMot gallery

Belcrumweg 19
4815 HA Breda
Electron & MotMot gallery
5

BAAI

Markkade 1 a-b
Breda
BAAI
6

Haven

Haven
Breda
Haven
7

DOK19

Dok 19
Haven 19
4811WL Breda
DOK19
8

Winkelcentrum De Barones

de Barones 73
4811 XZ Breda
Winkelcentrum De Barones
9

Houtmarkt

Houtmarkt
4811 JH Breda
Houtmarkt
10

Brasserie Houtmarkt

Brasserie Houtmarkt
Houtmarkt 31
4811 JC Breda
Brasserie Houtmarkt
11

De Bommel

De Bommel
Halstraat 1
4811 HV Breda
De Bommel
12

Grote Markt

Grote Markt
4811 XS Breda
Grote Markt
13

Grote Kerk Breda

Kerkplein 2
4811 XT Breda
Grote Kerk Breda
14

Winkelgebied 't Sas

Lange Brugstraat
Breda
Winkelgebied 't Sas
15

Foodhall Breda

Reigerstraat 24
4811 XB Breda
Foodhall Breda
16

T-Huis

Kennedylaan 15
Breda
T-Huis

Beschrijving

1

T-Huis

Kennedylaan 15
Breda
T-Huis
 • #1 Je start deze lichtjeswandeling in bij het T-huis in Park Valkenberg. Vroeger was het park alleen bestemd voor bewoners van het Kasteel maar tegenwoordig is het een gezellige ontmoetingsplek voor iedereen. Het park ziet er sprookjesachtig uit met z'n verlichte bomen.  Trouwens: vrijheid, blijheid. Je kunt natuurlijk ook op ieder ander gewenst punt op deze route starten met je wandeling. Bij het T-huis in het Valkenberg is het eigenlijk altijd een gezellige boel. Dus een prima plek om aan het begin van je route even neer te strijken. 
  Vanaf het T-huis loop je het park door in de richting van het station.
 • #2  Je loopt voorbij het Nassaumonument, over de brug, door de Willemstraat.
  Wist je dat de straatverlichting langs deze wandelboulevard in verschillende kleuren kan schijnen? Dus 's ochtends fris wit om je wakker te schudden en de dag te beginnen en 's avonds warm wit voor een extra gezellige sfeer. Of andere kleuren als er iets te vieren valt.
  Vanaf het Stationsplein loop je door het station naar uitgang noord. Als je daar de weg oversteekt kun je linksaf de Speelhuislaan op. 
 • #3  De Speelhuislaan is met z'n mooi verlicht wandelpad perfect voor een romantische wandeling. Wist je trouwens dat dit vroeger een spoorlijntje was tussen het industriegebied en het station?
  Loop het pad helemaal af, steek de Belcrumweg over en ga linksaf de Belcrumweg op.
 • #4  Je loopt langs Electron en MotMot Gallery, weer richting het centrum.
 • #5  Aan de rechterkant, aan de overkant van het water, blinken de lampjes van WinterBaai je tegemoet. Wat een lekker sfeertje!
   Aan de overkant van de weg zie je, voor de rechtbank, een tien meter hoge rode boom met maskers, gemaakt door kunstenaar Pascale Marthine Tayou uit Kameroen. De maskers in de boom staan symbool voor mensen uit alle culturen over de hele wereld. Het kunstwerk verwijst naar een eeuwenoude traditie, waar mensen bijeen kwamen onder een oude boom om daar recht te spreken. 
  Aan het eind bij de verkeerslichten ga je naar rechts. Mocht je intussen besloten hebben een tussenstop bij Baai te maken, ga dan bij de volgende verkeerslichten weer rechts. Wil je de wandeling vervolgen, ga dan bij deze verkeerslichten naar links naar de Nieuwe Prinsenkade. 
 • #6  Je vervolgt je wandeling langs het water tot je bij de Haven komt. Daar ga je linksaf de Hoge Brug over en vervolgens naar rechts.
 • #7  Op nr. 19 vind je biercafé Dok19, ook een gezellige plek voor een drankje tussendoor. En niet alleen voor bierdrinkers! Bestel hier bijvoorbeeld een Pinsa Romana, het luchtige broertje van de pizza. 
  Vervolgens loop je langs de Haven om hier van het feeërieke uitzicht te genieten. Als dit geen instagrammomentje is!  
 • #8  Ga linksaf de Tolbrugstraat in, die overgaat in de Lange Brugstraat. Zoals altijd in de winter, zien alle Bredase winkelstraten er weer feestelijk uit.
  Net voorbij Xenos (lange Brugstraat 23) kun je, wanneer de winkels open zijn, rechtsaf het overdekte winkelcentrum De Barones in dat mooi in kerstsfeer is versierd.  Je loopt door de Barones naar de uitgang die uitkomt in de Karrestraat.
  Is de Barones dicht, loop dan een stukje verder en ga rechtsaf de Karrestraat in. 
 • #9  Bij de verkeerslichten maak je de oversteek naar de Ginnekenstraat en je slaat linksaf de half overdekte Houtmarkt in. Deze passage hangt ook vol met prachtige sfeerverlichting en is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Bovendien vind je hier tussen 1 december en 7 januari een bijzonder lichtobject. 
 • #10  Ben je eraan toe om even je benen te strekken? Zoek dan een leuk plekje bij Brasserie Houtmarkt
  Loop de Houtmarkt uit, steek over en vervolg je weg door de Halstraat. (Is de Houtmarkt gesloten, ga dan bij de verkeerslichten linksaf, via de straat die ook Houtmarkt heet, tot je linksaf naar de Halstraat kunt). 
 • #11Hier zitten veel toffe, nieuwe winkels en horecazaken, waaronder een aantal mooie startups. En je vindt hier ook een van de meest bekende cafés van Breda: De Bommel. Als je hier naar binnen gaat, snap je meteen waarom dit zo'n geliefde plek is! 
 • #12  Aan het eind van de Halstraat straalt de Grote Markt je tegemoet! Met de prachtig verlichte bomen is het hier in één woord: magisch!
 • #13  Tussen de bomen door zie je aan het einde van de Grote Markt de subtiel verlichte Grote Kerk. De trots van iedere Bredanaar en een plek waarover veel te vertellen is. Meer lezen over de Grote Kerk?  
  Loop over de Grote Markt in de richting van de Grote Kerk en ga voor de kerk linksaf naar het Kerkplein. 
 • #14 Aan het eind van het Kerkplein steek je schuin links over naar de ingang van het sfeervolle Winkelgebied 't Sas. Dat is de grijze poort tussen Restaurant Chocolat en het Bliss Hotel. (Let op! Op het routekaartje staat deze ingang van 't Sas niet aangegeven.) Net als in de Houtmarkt staat hier tussen 1 december en 7 januari een lichtobject. 
 • #15  In 't Sas ga je rechtsaf en neemt de uitgang die op de Havermarkt uitkomt. Vervolgens ga je rechts, via de Havermarkt naar de Reigerstraat. Op Reigerstraat 11 vind je de Foodhall. Leuk om even naar binnen te gaan en bij een van de twaalf wereldkeukens iets lekkers te kiezen.  Bovendien kun je meteen het derde lichtobject op de route bewonderen. 
 • #16  Als je de Foodhall uitkomt, vervolg je de Reigerstraat en gaat linksaf via het Kasteelplein terug naar Park Valkenberg. Het T-huis is ook het eindpunt van deze route. 

Hopelijk heb je genoten van deze wandelroute door winters en feestelijk Breda. Opmerkingen? Stuur ze naar marketing@bredamarketing.nl 

16

T-Huis

Kennedylaan 15
Breda
T-Huis