Van Gogh fietsroute Breda
Vincent van Gogh, een van de beroemdste kunstenaars ter wereld, is een geboren en getogen Brabander (Zundert, 1853). Hoewel Vincent een groot liefhebber was van de natuur en het Brabantse platteland, hield hij ook wel van de dynamiek en de verleidingen van de grote stad. Parijs bijvoorbeeld vond hij magnifiek. Breda (Princenhage) bezocht Vincent op jongere leeftijd.
Deze Van Gogh fietsroute voert je langs de Van Gogh-hoogtepunten in en rond Breda en Tilburg. Breda telt drie Van Gogh Monumenten: de Grote Kerk op de Markt, Huize Mertersem en de begraafplaats aan de Haagweg in het stadsdeel Princenhage.
De pittoreske Haagsemarkt in Princenhage, een …
Vincent van Gogh, een van de beroemdste kunstenaars ter wereld, is een geboren en getogen Brabander (Zundert, 1853). Hoewel Vincent een groot liefhebber was van de natuur en het Brabantse platteland, hield hij ook wel van de dynamiek en de verleidingen van de grote stad. Parijs bijvoorbeeld vond hij magnifiek. Breda (Princenhage) bezocht Vincent op jongere leeftijd.
Deze Van Gogh fietsroute voert je langs de Van Gogh-hoogtepunten in en rond Breda en Tilburg. Breda telt drie Van Gogh Monumenten: de Grote Kerk op de Markt, Huize Mertersem en de begraafplaats aan de Haagweg in het stadsdeel Princenhage.
De pittoreske Haagsemarkt in Princenhage, een stadsdeel van Breda, is het startpunt van deze route. Vincent van Gogh kwam hier regelmatig. Hij bezocht er zijn 'Oom Cent', die een grote reputatie in de kunsthandel had. 'Oom Cent' woonde lange tijd in een prachtige villa, 'Huize Mertersem' genaamd. Hier had hij een flinke schilderijencollectie, waar Vincent gek op was.
“Gisteren avond was ik nog bij Oom Vincent om hem te vertellen ik dadelijk naar Dordt was geweest, het was een stormachtigen avond, gij kunt U denken hoe mooi die weg naar Prinsenhage was met de donkere wolken met hun zilveren randen. Ik ging ook nog even in de Roomsche kerk waar avonddienst was, het was een mooi gezicht, al die boeren en de boerinnen met hun zwarte kleeren en witte mutsen, en de kerk zag er zoo vriendelijk uit bij het avondlicht.”
Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo, Etten, 31 december 1876
Fiets een stukje om voor...
Let op: niet alle bezienswaardigheden liggen direct aan deze fietsroute. Je moet een stukje van de route afwijken voor:
- Van Gogh mural
Hoe werkt de Van Gogh fietsroute?
De Van Gogh fietsroute is uitgezet via het Brabantse knooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord tref je een Van Gogh fietsroutebord. Volg eenvoudigweg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem.
Handig: papieren fietskaart
Bij de begraafplaats aan de haagweg, waar de graven van de grootouders en oom Cent liggen, staat een informatiepaneel met daarop de route. Je kunt de fietsroute ook op je telefoon bekijken. Het fijnste is het om te fietsen met de papieren, opvouwbare fietskaart. Deze kun je bestellen in onze webshop.
Meldpunt routes
Klopt er iets niet aan de bewegwijzering of de route? Meld dit via het Meldpunt knooppuntroutes Brabant. Je kunt ook bellen naar 0800-4050050 (gratis).
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
4813 Breda
4813 Breda
Beschrijving
4813 Breda
- Villa Mertersem met audiozuil
In Villa Mertersem woonde Vincents rijke peetoom, de kunsthandelaar Vincent van Gogh. Vincent bezocht hem vanuit Etten met bevriend kunstschilder Anthon van Rappard om zijn uitgebreide kunstcollectie te bekijken. Oom Cent hielp Vincent opstarten in de kunsthandel en later als kunstenaar. Het contact tussen de oom en de neef raakte verstoord. Als kunsthandelaar mislukte Vincent. Dat had waarschijnlijk te maken met zijn eigenzinnigheid. Vincent was geen man van het gebaande pad, hij ging zijn eigen weg. Het kostte enige tijd om hem echt te leren kennen als mens. Bij de villa staat een Van Gogh audiozuil. - Het Gele Huis Cultuurpodium
Bij Cultuurpodium Het Gele Huis is veel kennis aanwezig over locaties in Princenhage en Breda die een rol gespeeld hebben in het leven van de familie Van Gogh. Denk aan de begraafplaats van de grootouders van Vincent van Gogh, het huis van Oom Cent en een boom die door Vincent en zijn broer Theo geplant zou zijn. Het Gele Huis verzorgt een wandeling door Princenhage waarbij deze locaties bezocht worden. In de locatie is ook een winkel waar diverse Van Gogh-gerelateerde artikelen verkocht worden.
- Graven grootouders en oom Cent
Aan de Haagweg, tegenover huisnummer 305, ligt de oude ingang van de protestantse begraafplaats Haagveld. De oorspronkelijke naam van deze begraafplaats is ‘de Protestantsche Begraafplaats Zuilen’. Op dit kerkhof zijn de grafstenen van Vincents grootouders en oom ‘Cent’ te vinden. Er staan monumentale bomen op Haagveld van meer dan tweehonderd jaar oud.
- Grote Kerk van Breda met audiozuil
Je staat hier bij de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Breda, op de Grote Markt. Vincent van Gogh kende Breda goed. Zijn grootouders woonden er. Zijn vader, ooms en tantes groeiden er op. Het gezin van grootvader Vincent van Gogh woonde in de Catharinastraat 9 en later in de Visserstraat 3. De familie Van Gogh was naar Breda gekomen, omdat Vincents grootvader in 1822 predikant werd van de Grote Kerk en vanaf 1828 ook van de Koninklijke Militaire Academie. Zoon Theo werd in 1849 dominee in het nabijgelegen dorp Zundert. Hier werd Vincent van Gogh op 30 maart 1853 geboren en woonde hij tot zijn zeventiende. Als kind heeft Vincent regelmatig zijn grootouders in Breda bezocht. In de Grote Kerk staat een audiozuil. - Bezoektip: Van Gogh Mural Breda
Tip: bij knooppunt 80 kun je 1,0 km van de route afwijken om een bijzondere muurschildering te bekijken. Deze mural van graffitikunstenaar Joren Joshua is geïnspireerd op Vincent van Gogh. Je vindt de mural in de Terheijdenstraat bij het spoorviaduct. Foto: Edwin Wiekens. - Ginnekenmarkt
De Ginnekenmarkt met haar vele cafés en terrassen ademt de sfeer van een Parijs pleintje. Vooral ’s avonds doet het denken aan het beroemde schilderij ‘Caféterras bij nacht’, dat Vincent in 1888 in de Franse stad Arles maakte. De ideale plek voor een pauze! - Markdal
De fietsroute slingert door het groene Markdal langs rivier De Mark, een paradijs voor vogels. Vincent trok er regelmatig op uit om rivierenlandschappen te ervaren en te schilderen. Ook de dieren legde hij vast. Vooral vogels en hun nesten komen vaak voor in zijn tekeningen en schilderijen. - Bezoektip: Kasteel Bouvigne
Als je bij knooppunt 83 het Markdal in fietst, passeer je aan je rechterhand het sprookjesachtige Kasteel Bouvigne. Het kasteel ligt verscholen in een kasteeltuin. De moeite waard om een blokje voor om te fietsen of om er naartoe te wandelen, om het kasteel in volle glorie te kunnen bewonderen. - Bezoektip: Kapucijnen Klooster in Meersel-Dreef
Heb je wat extra tijd? Dan kun je een kleine omweg maken en het Vlaamse plaatsje Meersel-Dreef bezoeken. Fiets vanaf knooppunt 43 naar knooppunt 31 en dan richting knooppunt 30. Je komt langs het Kapucijnen Klooster aan de Dreef 38 in Meersel-Dreef. Het terras is de perfecte plek even uit te blazen. Het tegenover gelegen Mariapark met de Lourdesgrot is een bekend bedevaardsoord. - Mastbos
Aan de zuidrand van Breda fiets je door het Mastbos. Een van de oudste cultuurbossen van Nederland. Het bos leverde hout voor de Spaanse vloot en masten voor de VOC-schepen. Nu is het een indrukwekkend wandelgebied vol eeuwenoude bomen. Dit is 5,7 vierkante kilometer ultieme rust.
4813 Breda