Breda heeft een rijke historie. Dat wordt meteen duidelijk wanneer je in de binnenstad bent. De bezienswaardigheden in Breda zijn voor iedereen! De rust van het Begijnhof, de indrukwekkende Grote Kerk en het Stedelijk Museum. Allemaal op een steenworp afstand van elkaar. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de parel van het Zuiden. 

Maar er is meer te doen in de onze stad. We zetten wat tips op een rijtje. 

Het Valkenbergpark

Het koninklijke park Valkenberg vormt de rode (of groene) loper naar al het moois dat de binnenstad van Breda te bieden heeft. Tot 1812 deed het Valkenberg dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda. Vroeger was het park alleen toegankelijk voor de kasteelbewoners en hun gasten, maar tegenwoordig is het de ultieme ontmoetingsplek voor jong en oud. Zoek er de zon op, of juist de schaduw van de eeuwenoude bomen. Het Valkenbergpark is voorzien van geleidelijnen en brede wandelpaden van asfalt.

De Grote Kerk

De eyecatcher van Breda: de 15e eeuwse Grote Kerk op de Grote Markt. Van oorsprong katholiek, maar na de beeldenstorm in hervormde handen overgegaan. Negen Nassaus en de eerste Prins van Oranje vonden er hun laatste rustplaats. De Grote Kerk Breda is gratis toegankelijk voor bezoekers. Je kunt vrij rondkijken, een audiotour (met koptelefoon) volgen en de vaste expositie over de Nassaus bezichtigen. 
Grotekerkbreda.nl

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een mooi vertrekpunt als je de geschiedenis en de kunst van Breda e.o. wil beleven en ontdekken. Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. 
Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook de moeite waard voor jong en oud. Info over wisselende tentoonstellingen: www.stedelijkmuseumbreda.nl
De gebruikelijke voorzieningen in het Stedelijk Museum zijn ook voor mensen met een beperking beschikbaar. Er is een lift aanwezig in het museum, waardoor je alle verdiepingen kunt bereiken. Op de begane grond is een aangepast toilet.
Bekijk hier alle extra voorzieningen van Stedelijk Museum Breda.

Boschstraat 22
stedelijkmuseumbreda.nl

Het Begijnhof

Een oase van rust, middenin de stad. Het Begijnhof is opgericht in 1267 en lag oorspronkelijk dichter bij het Kasteel van Breda. Omdat graaf Hendrik III van Nassau het kasteel en de tuin wilde uitbreiden is het hofje in 1534-1535 verplaatst naar de locatie waar het nu nog steeds ligt, de Catharinastraat. Neem een kijkje in het Begijnhof, waar de tijd lijkt stil te staan.

Blind Walls Gallery

De Blind Walls Gallery is een nog steeds groeiend museum op straat. Door de hele stad verspreid vind je muurschilderingen waaraan een Bredaas verhaal is gekoppeld. Je kunt op eigen gelegenheid langs de muurschilderingen gaan of met een georganiseerde tour o.l.v. een gids. 

Meer informatie over de Blind Walls Gallery

Chassé Theater | Cinema

Een heerlijke middag of avond uit in het theater?
Het Chassé Theater | Cinema doet er alles aan om een theaterbezoek ook mogelijk te maken voor mensen die extra voorzieningen nodig hebben. Zo zijn er rolstoelplaatsen, is er een hulpsysteem voor slechthorenden, en slechtzienden kunnen een toneelkijker huren. Speciaal getrainde blindengeleidehonden zijn welkom.

Vind hier alle informatie

Naar de film

De twee grote bioscopen in Breda, Pathé aan het Chasséveld en Kinepolis op Breepark werken met de speciale apps Earcatch en Subcatch voor gasten met een visuele of auditieve beperking. 
Beide bioscopen beschikken ook over rolstoelplaatsen.

Ook Chassé Cinema beschikt over rolstoelplaatsen. De eerste verdieping, waar de cinemazalen zijn, zijn per lift bereikbaar. Meld als je kaarten reserveert, dat je graag een rolstoelplaats reserveert. 

 

Meer over de apps Earcatch en Subcatch

MEZZ

MEZZ is hét pop- en rockconcertpodium van Breda. Hier kom je net zo goed voor internationaal bekende bands als net doorbrekende lokale acts. Tijdens de concerten zijn er alleen staanplaatsen. Kun je niet de hele avond staan, neem dan van tevoren contact op via  info@mezz.nl of  076-515 66 77. Dan krijg je een kruk. MEZZ heeft geen aparte rolstoelplaatsen, maar als je vooraf meldt dat je met een rolstoel komt dan helpen medewerkers je aan een mooi plekje in de zaal. 
Er is een toilet voor rolstoelers. 

 

Kijk wat er te doen is bij MEZZ

Rondvaart door Breda

Vanaf het water ziet Breda er heel anders uit. Varend over de singel, valt meteen op hoe groen onze stad is. Je kunt je bijna niet voorstellen dat je vlak rond het stadscentrum vaart. 
Rondvaartbedrijf de Nieuwe Mark vart van eind maart tot eind oktober. Een van de rondvaarboten heeft een rolstoellift. Wil je zeker weten dat je daarvan gebruik kunt maken, bel dan van tevoren met 06-20015533.