Van het ene historische gebouw - naar het andere

Als je door de straten van Breda loopt, wandel je van het ene historische gebouw naar het andere. En dat is niet gek, met de rijke historie die de stad te bieden heeft. De rust van het Begijnhof, de indrukwekkende Grote Kerk en het oude Kasteel van Breda. Allemaal op een steenworp afstand van elkaar. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de parel van het Zuiden. 

De Grote Kerk

De eyecatcher van Breda: de 15e eeuwse Grote Kerk op de Grote Markt. Van oorsprong katholiek, maar na de beeldenstorm in hervormde handen overgegaan. Negen Nassaus en de eerste Prins van Oranje vonden er hun laatste rustplaats.
Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht. 

Lees meer over de trots van Breda

Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Een groeiende collectie van meer dan 80 muurschilderingen gemaakt door internationale kunstenaars. Iedere schildering is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie. Fiets of wandel langs de street art en laat je verrassen. 

Bekijk

Begijnhof

Een oase van rust, middenin de stad. Het Begijnhof is opgericht in 1267 en lag oorspronkelijk dichter bij het Kasteel van Breda. Omdat graaf Hendrik III van Nassau het kasteel en de tuin wilde uitbreiden is het hofje in 1534-1535 verplaatst naar de locatie waar het nu nog steeds ligt, de Catharinastraat. Als wisselgeld hiervoor zegde Graaf Hendrik toe dat het Begijnhof voortaan onder bescherming van de Nassaus zou blijven. 

De huisjes van het Begijnhof staan rondom de grote kruidentuin en het bleekveld.  

 

Lees meer over de Nassaus in Breda

Bootje varen in Breda

Verken Breda per boot en vaar over de singels van deze historische stad. Ondertussen geniet je van het mooie uitzicht dat de stad te bieden heeft. Varenderwijs wordt duidelijk wat er zich in de loop van de tijd op en rond het Bredase water heeft afgespeeld. 

 

Ga naar rondvaarten in Breda

Kasteel van Breda

De Heren van Breda, telgen uit het vorstenhuis Oranje-Nassau, hebben in dit kasteel gewoond, hofgehouden, gefeest en hun macht uitgeoefend. Aan het Kasteelplein ligt het Kasteel van Breda. In 1198 stond er op de plaats van het huidige kasteel al een burcht. Veel van de oorspronkelijke versterkingen zijn helaas niet langer aanwezig. Wel kun je aan het Spanjaardsgat nog twee zevenhoekige torens zien. 

Omdat het Kasteel op militair terrein staat, is het alleen toegankelijk tijdens rondleidingen door Gilde de Baronie.

Lees meer over het Kasteel van Breda.

Park Valkenberg

Het koninklijke park Valkenberg vormt de rode (of groene) loper naar al het moois dat de binnenstad van Breda te bieden heeft. Tot 1812 deed het Valkenberg dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda. Vroeger was het park alleen toegankelijk voor de kasteelbewoners en hun gasten, maar tegenwoordig is het de ultieme ontmoetingsplek voor jong en oud. Zoek er de zon op, of juist de schaduw van de eeuwenoude bomen. 

Kasteel Bouvigne

Het landgoed van Kasteel Bouvigne dateert uit de vijftiende eeuw en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel omgeven door drie bijzondere tuinen. De boomgaard is in ere hersteld en op het landgoed staan verschillende kunstwerken. Dit prachtige landgoed is een bezoekje meer dan waard. 

Mastbos

Tussen de eeuwenoude bomen van het Mastbos in Breda ligt een boswachterspad die je langs een rijkdom aan natuur, historie en dieren voert. Het Mastbos is in ieder seizoen mooi. Wandel door het afwisselende gebied en ontdek de zilverreigers aan het water, de bloeiende zonnedauw en de vuurrode heidelibelle in de zomer.

Wandelen door historisch Breda

Deze route door het centrum van de binnenstad leidt je langs de bijzondere sporen die de Nassaus in Breda hebben achtergelaten. 

Bekijk de route