Van Gogh - en Maczek

Boutique Hotel Nouveau van Ham ligt op een steenworp afstand van het huis waar de moeder van Vincent van Gogh heeft gewoond. Dichterbij kun je niet slapen. Bij aankomst op het gezellige Van Coothplein word je al meteen ondergedompeld in de stijlvolle sfeer van Breda: stad van genieters.

Je checkt in en koestert je in de warmte van het familiehotel. Maar toch verlaat je Breda vanmiddag om naar de geboortegrond te gaan van die wereldberoemde Brabander: Vincent van Gogh. In 1853 werd Vincent van Gogh geboren in Zundert. Op de plaats waar vroeger de pastorie stond waar Vincent tot zijn 16e jaar woonde, staat nu het Vincent van GoghHuis. Je maakt er kennis met de ´mens achter de schilder´ en vindt er een vaste collectie en wisselende exposities van moderne kunstenaars die zich door Van Gogh laten inspireren. Na het van GoghHuis doe je de compacte van Goghwandeling (20 minuten) en daarna heb je zeker een drankje verdiend in een van de oudste panden van de Molenstraat in Zundert: restaurant Bij de Nonnen

Terug naar Breda. Het fijne van je hotel is, dat het zo centraal ligt. Daar maak je gebruik van door te voet door de chique Wilhelminastraat naar café Figo te gaan, waar je heerlijk mensen kunt kijken terwijl je geniet van een drankje met mediterrane delicatessen. En je bent op een paar minuten afstand van je restaurant van vanavond: Zuyd. Bij Zuyd kookt de chef verfijnde gerechten in Franse sferen en zo ben je weer helemaal terug bij Vincent van Gogh. 

(De tekst gaat door onder de foto's) 

De volgende ochtend bezoek je het net geopende Maczek Memorial (geopend op woensdag, zaterdag en zondag). Het Memorial vertelt het verhaal van de Poolse bevrijders met wie Breda altijd een warme band heeft gehouden. Er is een expo, een documentatiecentrum, een bezinningsruimte en een filmzaal. Een enorme wand met beelden van de bevrijding door de Poolse troepen begeleidt de bezoekers tot in het gebouw. 

Je bent er stil van en besluit om het ereveld heen te rijden naar de prachtige historische begraafplaats Haagveld (Haagweg 334), naast het Princenhaags Museum (kijk even of er een expositie is!). Hier vind je onder mooie hoge bomen de graven van de grootouders en de oom en tante van Vincent van Gogh.

Je rijdt verder Princenhage in naar de pittoreske Haagsemarkt. Tijd voor lunch! Bij bijvoorbeeld Aogse Markt of Don Qui-John

In de middag ga je lekker op stap door het historische Breda. De wandeling Hip Ambacht is uitgeroepen tot NS-favourite. Of doe de nieuwe wandeling: Spaans Rondje. Of doe de historische stadswandeling en ontdek Breda´s rijke Nassauverleden.