Eropuit - in Princenhage

Princenhage is omgeven door groen! Vlakbij vind je het Zaartbos en de Aa of Weerijs, heerlijke gebieden om doorheen te wandelen of te fietsen. Extra leuk: in Princenhage start ook een Vincent van Gogh fietsroute.

Ommetje Trippelenberg

Trek je wandelschoenen aan en verken de natuur rondom Princenhage. Dit ommetje ‘Trippelenberg’ loopt over de dijk met een mooi zicht op het Zaartbos. Het Zaartbos is onderdeel van het beekdal van de Aa of Weerijs en bestaat uit natte ruige weilandjes en bosjes die onder water lopen bij hoge waterstanden. Hierin grazen in de zomer Galloways, een runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Door de wisselende waterstanden en hoogtes is het een levendig gebied.

Tip: Je kunt er ook voor kiezen om het laarzenpad door het Zaartbos te nemen en bij de Dr. Batenburglaan de route van het ommetje weer op te pakken.

Lengte route: 7,1 kilometer
Startpunt: Huis van de Heuvel, Monseigneur Nolensplein 1

Bekijk hier de route.

Voor mooie natuur hoef je helemaal niet ver weg te gaan.

Plukroute Princenhage

Hoe leuk is dit: Princenhage heeft een eigen plukroute! Een route door plantsoenen en straten waarlangs je letterlijk een heerlijke wandeling kunt maken. Van fruitbomen en struiken kun je de vruchten, bessen en noten oogsten, helemaal gratis! De route is aangegeven met stickers op lantaarnpalen en andere palen langs de weg. Op de Haagsemarkt staat een bord met de hele route. Extra leuk voor de kleintjes: er is ook een speurtocht uitgezet langs de route!

Lengte route: 3,5 kilometer
Bekijk hier de route.

De Aa of Weerijs

Dit riviertje begint in België en stroomt in Breda de singel in. In 2005 heeft het waterschap dit beekdal aangepakt en heringericht, met als doel om wateroverlast in de stad te voorkomen. De rivier stroomt nu kronkelend en de bedding is verbreed.

Voor mooie natuur hoef je helemaal niet ver weg te gaan. Langs de rivier de Aa of Weerijs zijn genoeg idyllische plekjes te ontdekken, die elk seizoen weer op hun eigen manier bijzonder zijn. Aggie van Dongen maakte een wandelmap met negen wandelrondes van gemiddeld twaalf kilometer. Soms kom je nog een leuke verrassing tegen, zoals een pontje om de Aa of Weerijs over te steken.

Bekijk hier alle wandelroutes.

Langs de rivier de Aa of Weerijs zijn genoeg idyllische plekjes te ontdekken.

Van Gogh fietsroute

Treed in de voetsporen van Vincent van Gogh. De pittoreske Haagsemarkt in Princenhage is het startpunt van deze route. Vincent van Gogh kwam hier regelmatig. Hij bezocht er zijn ‘Oom Cent’, die een goede reputatie in de kunsthandel had. ‘Oom Cent’ woonde lange tijd in een prachtige villa, ‘Huize Mertersem’ genaamd. Hier had hij een flinke schilderijencollectie, waar Vincent gek op was.

Lengte route: 33 kilometer
Startpunt: Haagsemarkt
Bekijk hier de route.