Statig, sprookjesachtig - en koninklijk

Even buiten ’t Ginneken ligt Kasteel Bouvigne. Statig, sprookjesachtig en koninklijk. Als je langs Kasteel Bouvigne wandelt, waan je je even terug in de tijd. Het landgoed van Kasteel Bouvigne dateert uit de vijftiende eeuw en bestaat uit een kasteel omgeven door drie bijzondere tuinen. De boomgaard is in ere hersteld en op het landgoed staan verschillende kunstwerken.

Het is niet helemaal bekend hoe oud Kasteel Bouvigne precies is. In 1554 duikt het voor het eerst op in een officiële akte: het testament van de vroegere eigenaar Jacob van Brecht. In 1614 kwam het kasteel in handen van de prinsen van Oranje. Al toonden ze nooit belangstelling voor Bouvigne; ze lieten er hun rentmeesters wonen. Het kasteel werd slecht onderhouden en bedreigd met sloop. Gelukkig is dat niet gebeurd, anders hadden we nu niet meer kunnen genieten van dit prachtige kasteeltje.

Bijzondere beeldencollectie

De drie kasteeltuinen in Engelse, Franse en Duitse stijl zijn aangelegd tussen 1913 en de jaren dertig. Opvallend zijn de vele soorten fuchsia’s en de bijzondere beeldencollectie. In de loop der jaren heeft Kasteel Bouvigne verschillende eigenaren gehad. Sinds 1973 is waterschap Brabantse Delta de eigenaar van deze buitenplaats.

Dit prachtige landgoed is een bezoekje meer dan waard. De tuinen zijn tijdens kantooruren vrij toegankelijk. Het kasteel zelf is alleen open tijdens open dagen.

In koninklijke handen

In 1614 kocht Filips Willem van Oranje huize ‘Boeverijen’ voor 27.000 gulden. Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, was baron van Breda van 1609 tot 1618.

Wist je dat...

Het landgoed heette niet altijd ‘Bouvigne’. Tot 1802 werd de naam ‘Boeverijen’ gebruikt. De welgestelde koffieplanter George Ruysch knapte het kasteel op en verfranste de naam naar Bouvigne. In Speelbos de Boeverijen, schuin tegenover Bouvigne, komt de eeuwenoude naam weer terug.

Bouvignelaan 5
www.landgoedbouvigne.nl