Water in Breda

    Water is voor Breda altijd belangrijk geweest. Wist je dat Breda vroeger een directe verbinding had met de zee? In de haven werd zelfs zeevis verhandeld. Met de heropening van de gedempte haven kwam in 2007 het water terug op het netvlies van Bredanaars en bezoekers. Om een rondvaart te maken, met een kano te varen, te suppen of om met je eigen boot aan te leggen voor een bezoek aan Breda. Wij zetten een aantal leuke feiten over water in Breda op een rijtje. Wist jij alles al?

    Geschiedenis van water in Breda

    De oorsprong van Breda is de plek waar de rivieren Aa of Weerijs en Mark samenstromen. Deze plek werd ook wel de Brede Aa genoemd, oftewel Breda. De singels van Breda brengen het water samen naar de noordkant van de stad, waar het als ‘de Mark’ de stad weer verlaat. Handelswegen kruisten elkaar en via de Mark was er een open verbinding met de zee. Zo groeide Breda van de eerste nederzetting uit tot een versterkte stad met een bloeiend handelscentrum. 

    In de loop van de tijd werd de relatie met het water minder sterk. Met één stem meerderheid in de gemeenteraad liet de gemeente de haven begin jaren zestig van de vorige eeuw dempen en maakt er de eerste ondergrondse parkeergarage van Nederland. Een historische blunder, vonden veel mensen. Sinds de heropening van de haven in 2007 is water voor Breda een echte toeristische trekker.

    Waterwijken

    Wist je dat verschillende wijken worden ontworpen met water als basis om natuur te versterken en verdroging tegen te gaan? In de wijk Waterdonken vormen de waterpartijen een ‘watermachine’ om onder andere water te zuiveren. Ook in wijken als Westerpark en Nieuw-Wolfslaar is water een belangrijk element voor natuur en dagelijkse vrijetijdsbesteding.

    Is er in jouw wijk ook water te vinden?

    Bevaarbaarheid

    Om van buiten de stad Breda binnen te varen moesten boten onder de lage Trambrug door. Daardoor was de binnenstad maar heel beperkt toegankelijk voor watertoeristen. Daar kwam in 2013 verandering in toen de Trambrug vervangen werd door de hogere Willem-Alexanderbrug.  Met de aanleg van passantensteigers aan de Nieuwe Prinsenkade en de Haven is het nu zelfs mogelijk in de binnenstad op een eigen boot te overnachten.

    Let wel op: de waterstand en de diepgang in de singels kunnen sterk variëren, vooral in de winter moet je dit in de gaten houden!

    Nieuwe Mark

    Is het je weleens opgevallen dat de Nieuwe Mark ophoudt midden in de binnenstad? Momenteel wordt er hard gewerkt aan het uitdiepen en doortrekken van de Nieuwe Mark tot aan de Fellenoordstraat. Het is de bedoeling dat het water vervolgens verdergaat op het terrein van Seelig-Zuid om dan weer aan te sluiten op de singel.

    Op die manier kun je jouw vaarrondje helemaal compleet maken!

    Havens in Breda

    Dé haven van Breda is natuurlijk de Passantenhaven. Maar wist je dat er nog meer havens zijn? Haven de Krouwelaar bijvoorbeeld: hier is Kanovereniging Breda gevestigd en in het vaarseizoen biedt deze haven ruimte aan 30 boten van Watersportvereniging Breda. 

    Rondom de Belcrumhaven bruist het van de activiteiten van onder andere Pier15, Brack, Belcrum Beach, STEK en Electron. Het gebied wordt tegenwoordig ook wel Haveneiland genoemd. Bij zomerse temperaturen mag je bij Pier15 zelfs zwemmen!

    Bredase plassen

    Het zwemparadijs in de zomer bij uitstek: de Galderse Meren. In het verleden werd deze plas ook vaak gebruikt om te surfen! In Prinsenbeek vind je De Kuil. Deze plas wordt in de zomer gebruikt als openluchtzwembad. Een andere plek waar je lekker kunt zwemmen, is de Asterdplas in Haagse Beemden. 

    Zwemmen in de Emerput wordt (nog) niet aangeraden. Deze plas is lange tijd in gebruik geweest als bezinkbassin voor spoelwater dat gebruikt werd door de suikerfabriek. Op deze plek komt een aantal bijzondere vogels voor. 

    Vissen in Breda

    Breda is met al zijn water de perfecte plek om te vissen. Gelukkig is dit ook mogelijk op veel plekken! Op VISplanner kun je precies zien waar je wel en niet mag vissen in Breda. Werp bijvoorbeeld je hengeltje uit in de stad: ook wel streetfishing of urban fishing genoemd! 

    Wat je sowieso nodig hebt, is een VISpas. Voor de meeste wateren in Breda heb je een VISpas van De Baroniesche Hengelaars nodig. Op de website van De Baroniesche Hengelaars kun je de viswateren van de vereniging en de regels omtrent vissen vinden. Ook zie je hier welke vergunning jij nodig hebt. 

    Ligplaatsen voor vaartuigen

    In de singels van Breda is ruimte voor driehonderd vaartuigen. Voor een vaste ligplaats voor een klein vaartuig (roeiboot) of een woonboot is een vergunning nodig. Op de website van Gemeente Breda kun je vinden waar deze ligplaatsen zich bevinden. Bootbezitters kunnen voor een plek buiten de singels aankloppen bij jachthavens of watersportverenigingen. Op dit kaartje uit 2017 zijn alle ligplaatsen weergegeven.  

    Breda leent zich perfect voor een meerdaags bezoek. De Passantenhaven is daarmee een ideale plek om je bootje aan te meren. In de haven is ruimte voor 40 boten. De tarieven voor het huren van een ligplaats kun je op de website van de Passantenhaven Breda vinden. Ook Jachthaven de Werve ligt op loopafstand van het centrum. 

    Activiteiten op en aan het water

    Natuurlijk is er genoeg te doen aan, op en in het water van Breda. Denk aan een rondvaart, het huren van een sloep of kano of een groot evenement in de haven. Leuke dingen om te doen op of aan het water vind je hier. Tip: huur een WaterBike en doe eens gek!

    Benieuwd welke vaarroutes er in en om Breda zijn? Neem een kijkje tussen onze fijne routes en verken de stad en regio eens op een andere manier!

    Je boot op het droge

    Breda heeft geen vrije trailerhelling. Heb je een boot die nodig een keer het water uit moet of wil je juist je boot te water laten? Dan kun je gebruik maken van de trailerhelling van het bedrijf LocoMotion aan de Nieuwe Bredase Baan, vlak aan de Mark tussen Breda en Terheijden. 

    Meer informatie hierover vind je hier.

    Wandelen langs het water

    De singels van Breda worden gevoed door de Mark en de Aa of Weerijs. De oevers van deze wateren bieden een onverwachte, idyllische kijk op Breda. In het Zaartbos, een klein bos in Zuid-West Breda, kun je verschillende routes lopen langs de rivier. Aggie van Dongen maakte een wandelmap met negen wandelroutes langs de Aa of Weerijs van gemiddeld twaalf kilometer. Of maak een wandeling door het prachtige Markdal. 

    Tip: loop ook eens 5 km langs de singels van Breda. Tussen deze avontuurlijke dingen om te doen in Breda vind je de route!

    Ontdek meer over natuur en water in Breda