Een smakelijk dagje uit - in of om Breda

Een smaakvolle dag op pad in of om Breda! Er zijn verschillende pluktuinen rond Breda om te wildplukken. Ook zijn er een aantal FOODWALKS in de buurt van Breda waar je aan de hand van een recept en routebeschrijving je eigen maaltijd bij elkaar plukt. Wij tippen een aantal pluktuinen en mooie wandeltochten.  

Let op: pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Verdiep je in wat wel en niet eetbaar is. Met een beetje speurwerk op internet kom je al een heel eind. Bij twijfel: laten staan! Liever wildplukken met een deskundige? Kijk hier voor ervaren gidsen.

Bekijk vooraf de openingstijden van de pluktuin. In verband met de maatregelen van het RIVM kan het zijn dat de tuin gesloten is. 

Plukroute Princenhage

Een ‘heerlijke’ wandeling door plantsoenen en straten in Princenhage. De route is aangegeven met stickers op (lantaarn)palen en houten palen met een pijl. De route is het best te lopen vanaf de Haagsemarkt. Speciaal voor kinderen kun je tijdens de route een speurtocht of Speuren en Kleurentocht doen. 

Lengte: het eerste deel van de route is al klaar. Uiteindelijk zal de route 3,5 km lang worden.
Oogsttijd: in de winter is alles kaal, maar in de lente wordt alles groen. In de zomer en de herfst pluk je het fruit. 
Kijk hier voor de 
routebeschrijving.

Pluk's Hasselbraamroute

Tijdens deze route leer je alles over de hasselbraam. Pluk hier en daar een vrucht en geniet van de mooie omgeving. Onderweg kom je ook lindebloesem tegen voor een kop verse thee. Na een tijdje bereik je Pluk’s Pluktuin: een heerlijke fruittuin. Na de wandeling leef je je uit in de keuken met al het lekkers dat je verzameld hebt. 

Lengte: wandelroute van 4,5 km vanaf startpunt Hoek Bisschopsmolenstraat /Tamboerijn​, Etten-Leur
Oogsttijd: het hele jaar
Kijk hier voor de routebeschrijving en lekkere recepten.

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.

Van kastanje tot boom en andersom

Proef de vloeiweide! Geniet tijdens de wandeling van de grote verscheidenheid van de natuur in dit gebied. De route leidt je langs kronkelige paadjes omzoomd door loofhout met een ondergroei van braamstruiken. Daar waar de braamstruiken ontbreken vind je eetbare kruiden als hondsdraf, weegbree, zevenblad en brandnetel. In de herfst raap je tamme kastanjes in een heus kastanjelaantje!

Lengte: wandelroute van 7,5 km vanaf startpunt in de bocht van de Hellegatweg naast huisnummer 6, de Sintelweg​, Rijsbergen
Oogsttijd: het hele jaar. De route is beschreven als wandeltocht in de herfst, maar ook in andere jaargetijden zijn er lekkere kruiden en vruchten te vinden!
Kijk hier voor de routebeschrijving en lekkere recepten.

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.

REUZEsmulroute

De reuzensmulroute start bij Speelbos Gilze. Een fijne route om met kinderen te doen, want het bos nodigt uit om te spelen! Hier kun je precies zien wat er waar geplant is in het smulbos. Onderweg tref je onder andere hazelaarstruiken. Raap in de herfst wat lekkere hazelnoten voor hazelnootkoekjes of -nougat. Een stuk verderop staan meidoornstruiken. In mei geniet je van de mooie bloesem!

Lengte: wandelroute van 6 km vanaf startpunt parkeerplaats speelbos Gilze in Gilze-Rijen
Oogsttijd: april-februari
Kijk hier voor de routebeschrijving en lekkere recepten.

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.

Plukroute Hank

Voor deze route volg je de Plukroute-pijlen. Zo ontdek je vanzelf waar er lekkers te oogsten is. 

Wie aan Hank denkt, denkt aan natuur. De eeuwenoude band van het dorp met de natuur wordt doorgetrokken met de Plukroute: noten- en fruitbomen, een kruidentuin en een keur aan wilde bloemen fleuren het straatbeeld op. De route biedt gezond, lokaal en onbespoten voedsel, vol vitaminen en mineralen. En ook nog eens lekker dichtbij!

Lengte: wandelroute van 0,3 km vanaf startpunt bij de ingang van ‘t Uivernest, aan de Kerkstraat in Hank
Oogsttijd: het hele jaar
Kijk hier voor de routebeschrijving.

Meer pluktuinen

 • Bloemenboerderij de Langendam
  In deze mooie pluktuin krijg je een schaar en emmer mee om lekker in de bloementuin te struinen op zoek naar de mooiste bloemen. Het plukseizoen loopt van juni tot begin oktober. 
  't Vaartje 108, Waspik
 • Plukkerij Bosschenhoofd
  Hier pluk je bloemen om zelf een boeket samen te stellen. De pluktuin staat vol met kleurrijke bloemen. Het plukseizoen loopt van begin juli t/m begin oktober. 
  Margrietstraat 27, Bosschenhoofd
 • Het Aardbeienterras
  Van half mei tot november plukken kinderen (tot 12 jaar) hun eigen doosje aardbeien bij elkaar. Heerlijk vers!
  Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen
 • Bloemenpluktuin Amélior
  In de bloementuin in Molenschot groeien en bloeien allerlei bloemen die in het hoogseizoen geplukt mogen worden. De pluktuin is geopend van 1 juli tot 1 oktober.  
  Raakeindse Kerkweg 61, Molenschot
 • Pluktuin Gewoon Buiten
  Een prachtig stuk land in het buitengebied van Rijsbergen waar op ecologische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen worden geteeld. Word oogstdeelnemer en kom wekelijks lekkers plukken!
  Overasebaan 10, Rijsbergen
 • ’t Buyten Huys
  In deze oase van bloemenpracht in Rijsbergen krijgt je humeur gelijk een boost! Je plukt een boeket of slechts een paar schitterende bloemen. Vanaf begin juli is de pluktuin geopend. 
  Hellegatweg 27, Rijsbergen

Mis je een pluktuin- of route in de lijst? Laat het ons weten! Stuur een mail naar marketing@bredamarketing.nl met een korte omschrijving en eventueel foto.